Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdos Klaipėdoje: miestas ryžosi neregėtam ir drąsiam iššūkiui

„Maža eglė verta didelio miesto Kalėdų!“ – su tokia kalėdine tematika šiemet žiemos šventes pasitinka Klaipėda, pasiryžusi neregėtam iššūkiui – apie kurį, neabejojama, kalbės visa Lietuva. Teatro aikštėje miestiečius pasitiks vos 55 cm gyva eglė po gaubtu. Mažylę saugos dvi seserys – iš konstrukcijų pagamintos unikalios kalėdinės puošmenos. Eglutės nušvis įžiebimo vakarą, gruodžio 11-ąją. Ir nors eglė bus mažiausia Lietuvoje, žadama, jog aikštėje bus galima rasti pačių didžiausių meduolių.
Kalėdos Klaipėdoje šiemet – su pačia neįprasčiausia eglute.
Kalėdos Klaipėdoje bus originalios – su 55 cm gyva eglute. / D.Rimeikos nuotr.

Mažutė, gyva eglė, spindinti sidabro raidėmis, atspindinčiomis jau minėtą tematiką „Maža eglė verta didelio miesto Kalėdų“, svečius pasitiks po stikliniu gaubtu ant garbingo postamento.

„Šį kartą Klaipėda ne tik kalba, bet ir ryškiai daro. Mes nekertame, nepjauname eglutės. Teatro aikštėje atsiras muziejinis eksponatas – 55 cm aukščio eglutė, dekoruota 28 sidabrinėmis raidėmis, kurios susideda į šūkį. Tai neeilinis sprendimas, gimęs kartu su Klaipėdos menininke Olga Filatova Kontrimiene, – sakė viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ Komunikacijos vadovė Živilė Putnienė.

Organizatorių nuotr./Kalėdos Klaipėdoje šiemet – su pačia neįprasčiausia eglute.
Organizatorių nuotr./Kalėdos Klaipėdoje šiemet – su pačia neįprasčiausia eglute.

– Tai ilgai dėliotas, brandintas sprendimas. Ar Klaipėda pasiruošusi? Kasmet girdime klausimą – o kas šiais metais naujo, kas kitaip? Galime patikinti, kad Teatro aikštė atrodys visiškai kitaip. Mūsų mažoji kalėdinė eglutė taps savotišku muziejiniu eksponatu, atsidurs ant aukšto, pusantro metro postamento, bus uždengta stikliniu gaubtu“.

Kad mažoji eglė būtų saugi ir ne vienintelė aikštėje, ją saugos dvi „sesės“ – eglės, imituojančios tikrosios eglės kontūrus. Šios eglės bus pagamintos, o konstrukcijų, teigiama, būsiant itin sudėtingų.

Sužavės visuma

Meras neslėpė, kad išgirdęs idėją svarstęs, ar čia centimetrais, ar metrais matuojama šiųmetė eglė, tačiau pamatęs visumą nusprendė, jog pirmam įspūdžiui pasiduodi neverta. Anot miesto vadovo, nereikia galvoti, jog Kalėdų dvasia priklauso nuo eglės aukščio, girliandų ilgio ir žibėjimo dažnio. Originalioje šiųmetėje idėjoje esama netikėtumo ir jautrumo, o tai švenčių metu svarbiausia.

„Tikiu, kad vien žinia apie absoliučiai netradicinį sprendimą, yra gera žinia, kad Klaipėda originaliai žiūri į tarsi įprastinius dalykus. Tai labai drąsus, ambicingas, labai kūrybingas ir originalus sumanymas, kurį tegul kiekvienas įvertina radęs progą pamatyti, kiek aikštėje yra Kalėdų dvasios“, – kalbėjo meras Vytautas Grubliauskas.

Organizatorių nuotr./(iš kairės)I.Šakalienė, G.Ročys, Ž.Putnienė ir V.Grubliauskas
Organizatorių nuotr./(iš kairės)I.Šakalienė, G.Ročys, Ž.Putnienė ir V.Grubliauskas

Mažoji gyva eglutė po mėnesio spindesio Teatro aikštėje bus auginama toliau iki tinkamo dydžio ir vėliau numatytoje miesto vietoje bus pasodinta.

Tai labai drąsus, ambicingas, labai kūrybingas ir originalus sumanymas.

Sudėtingos instaliacijos

Didžiulės saugančiomis sesėmis pavadintos apie dešimties metrų eglės bus pagamintos iš metalo konstrukcijų ir aliuminio kompozicinės plokštės. Jų svoris apie trys tonos.

Teigiama, jog šis projektas unikalus, keliantis nemenkų iššūkių.

„Eglutėms žaismingumą suteiks veidrodžių ir sidabro atspalvių žaismas. Tikrai bus atsižvelgta į miesto elementus, kas svarbu – tai miestas, uostas. Kai kurie galės įžvelgti burės elementų, kai kurie fachverkinį stilių. Eglutės bus visiškai išskirtinės, tos dvi sesės bus tikrai aukštos, sudėtingos konstrukcijos. Šitam gaminiui pagaminti turime labai ribotą laiką, stengiamės viską sudėlioti tvarkingai, kad miestas galėtų džiaugtis puikia Kalėdų švente“, – sakė šio projekto vadovas, įmonės „Dėmesio srautas“ vadovas Gediminas Ročys.

Šios šventinės konstrukcijos, jų įrengimas miestui atsieis apie 90 tūkstančių eurų.

Aikštėje šiemet kaip ir kasmet ragauti arbatos ir meduolių kvies kalėdiniai nameliai. Tiesa, žadama, jog Lietuvą stebinant mažiausia eglute, meduolių aikštėje bus galima rasti pačių didžiausių, iki metro dydžio.

Stebins šviesų tunelis

Artėjant Klaipėdos 770 gimtadieniui, kuris bus minimas kitąmet, jau šventiniu laikotarpiu Teatro aikštėje džiugins instaliacija – šviesos tunelis su Klaipėdos simboliais, herbu. Jį bus galima išvysti nuo gruodžio 18 dienos. 30 metrų tunelis ves iki pat Anikės fontano.

Organizatorių nuotr./Kalėdos Klaipėdoje šiemet – su pačia neįprasčiausia eglute.
Organizatorių nuotr./Kalėdos Klaipėdoje šiemet – su pačia neįprasčiausia eglute.

O štai pačiame fontane ridensis įspūdingo dydžio, net 120 cm kalėdiniai žaisliukai.

„Sumažinom eglutę, padidinom žaislus“, – juokavo Ž.Putnienė, kuri neslėpė, jog šiemet rengti žiemos šventes sudėtinga, mat įstaiga neturi nuolatinio vadovo, sumenko kolegų gretos, o konkursą skelbti teko antrą kartą.

Virš galvų švietusias kalėdines girliandas šiemet pakeis menininko L.Kutavičiaus instaliacijos. Menininkas organizatoriams žadėjo, jog šviesos bus dar daugiau ir ryškesnės.

Įžiebimo vakarą aidės dainos, apsilankys ir netradicinis Kalėdų Senelis. Visgi viliamasi, jog miestiečiai nesibūriuos aikštėje, o prisimins pernykštę tradiciją ir dalis pasirinks įžiebimą stebėti nuotoliniu būdu.

Kilometrai girliandų

Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Irena Šakalienė pasakojo, jog miestas pradėtas puošti lapkričio pradžioje. Puošyba truks iki gruodžio 4 dienos. Bus papuoštos 25 Klaipėdos gatvės, nuo Liepojos iki Smiltelės, per visą Taikos pr. Bus pakabinta 1 220 vienetų kalėdinių papuošimų, 23 tūkstančiai metrų girliandų, kurie padabins 400 medžių. Miesto papuošimas ir nupuošimas atsieis apie 147 tūkstančius eurų.

Šventinės puošmenos miestiečius džiugins nuo gruodžio 11 iki sausio 10 dienos.

Verta prisiminti, kad praėjusiais metais Klaipėdą taip pat buvo papuošusi itin originali eglė – tiesa, kurta jau pačios bendruomenės. Klaipėdos Paupių rajono bendruomenė I.Simonaitytės bibliotekos kiemą papuošė originalia egle, pavadinta „Klaipėda“, mat ji tapo miesto atspindžiu. Ant jos šakų suposi visas miesto gyvenimas – nuo autobusų stotelių, kelių, mašinų, namelių iki miesto simbolio „Meridiano“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito