Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Kas atsitinka mirus ant Everesto kalno? Tokį likimą patyrė daugiau nei 300 žmonių

Kai kurie keliautojai, deja, neišgyvena žygio į Everesto viršukalnę. Tuomet šerpų ir kariškių darbas – pargabenti juos namo, rašoma „The Travel“.
Everestas
Everestas / „15min“ fotomontažas

Kopimas į Everesto kalną yra vienas mirtiniausių kopimų pasaulyje. Everestas yra aukščiausia pasaulio viršukalnė, iškilusi apie 8850 m virš jūros lygio. Norėdami jį įveikti į Nepalo ir Kinijos pasienyje esantį kalną kasmet atvyksta patyrę alpinistai. Kiti vis dar renkasi žygius aplink ir tyrinėja bazinės stovyklos grožį, kad patirtų ne tokį pavojingą, bet nepaprastą gyvenimo nuotykį.

Nepaisant to, kad ant Everesto kalno kasmet žūsta žmonės, daug daugiau jų pasiekia viršūnę. Nuotykių ieškotojai, susipažinę su Everesto istorija, kasmet šimtais atvyksta išbandyti laimę įkopti į šį bauginantį kalną.

Nors dėl oro sąlygų, aukščio ligos ar uolėtos vietovės ne visiems pavyksta sėkmingai įveikti maršrutą, ne visi nesėkmingi keliautojai žūsta. Tarp jų yra ir kalno vardo turėtojas George‘as Everestas, kuris norėjo pasiekti viršūnę, bet taip ir nesugebėjo.

Deja, kiekvienais metais yra keletas žygeivių, kuriems nepavyksta nulipti nuo kalno. Todėl po to kyla klausimas – kas nutinka, kai žmonės čia žūsta?

Ekipažai, kurie nuo Everesto kalno nukelia kūnus

18 šerpų ir Nepalo kariuomenės narių įgulai pavesta atgabenti tuos, kurie gyvi nenusileido nuo kalno.

Nuo 1920 m. (kai buvo pradėta skaičiuoti) bandydami įkopti į Everesto viršūnę žuvo 330 žmonių. Vien 2023 m. buvo 12 keliautojų, kuriems nepavyko nulipti nuo kalno. Ekipažai, kuriems pavesta nukelti kūnus nuo kalno, dirba intensyviau nei ankstesniais metais, kad sugrąžintų žygeivius namo jų šeimoms.

Shutterstock nuotr. / Everestas
Shutterstock nuotr. / Everestas

Žuvusiųjų iš Everesto pargabenimas nėra lengvas darbas. Šią užduotį atlieka 18 šerpų ir Nepalo kariuomenės narių komanda. Pusė įgulos narių yra atsakingi už įrangos nešimą į kalną ir žemyn, kad žuvusieji ne tik grįžtų pas savo šeimas, bet ir būtų nepastebimi kitų keliautojų, besiveržiančių į viršūnę.

Kiti 8 įgulos nariai yra atsakingi už tai, kad kūnai nuo kalno būtų nunešti žemyn su pagarba Everesto kalnui pasidavusiems žmonėms, kuo mažiau pažeidžiant jų kūnus.

Žuvusius keliautojus nuo kalno nuleidžiantys asmenys rizikuoja savo pačių gyvybe, kad galėtų tinkamai palaidoti keliautojus. Jei sąlygos netinkamos, jei žygio viduryje pasikeičia oras arba jei kas nors iš komandos narių blogai jaučiasi, misija nutraukiama – dėl to šeimos gali sunerimti. Tačiau komanda taip pat turi grįžti pas savo šeimas, todėl jų saugumas yra svarbiausias prioritetas.

Shutterstock nuotr. / Kopimas į Everestą
Shutterstock nuotr. / Kopimas į Everestą

Kiek kainuoja nunešti mirusįjį nuo Everesto kalno?

Žuvusių keliautojų sugrąžinimas gali viršyti 600 tūkst. JAV dolerių.

Kai keliautojai nusprendžia įkopti į Everesto kalną, jie ne tik gauna patarimų, kaip įkopti į kalną, bet ir privalo apsidrausti nelaimės atveju. Tai apima ir gelbėjimo, ir atsigavimo misiją, kurios abi yra neįtikėtinai brangios.

Gelbėti ar pargabenti nuo Everesto kalno nukritusį žmogų kainuoja nuo 75 tūkst. iki 80 tūkst. JAV dolerių (70 tūkst. iki 74 tūkst. eurų) vienam asmeniui. Tačiau taip pat reikia paimti žygeivių paliktas šiukšles ir įrangą, be to, reikia sumokėti įgulai. Bendra kaina gali viršyti 600 tūkst. JAV dolerių (557 tūkst. eurų).

123RF.com nuotr. / Link Everesto
123RF.com nuotr. / Link Everesto

Deja, kai kurie keliautojai gali išsisukti neturėdami draudimo, nes jis ne visada tikrinamas prieš išvykstant į gyvenimo kelionę. Jei kas nors pražūtų be draudimo, išlaidas padengia įmonė, teikianti įgulos paslaugas, kad nukeltų žuvusiuosius nuo kalno, arba kūnas gali likti ant kalno, ypač jei jis yra pavojingoje padėtyje, kad būtų pašalintas.

Kiek dingusių alpinistų tikimasi nukelti nuo Everesto kalno 2024 m.?

5 ant Everesto kalno žuvę keliautojai turėtų būti nukelti šiais metais.

Daugeliu atvejų keliaujantys į Everesto viršūnę gali praeiti pro mirusį žmogų. Sunku pasakyti tikslų skaičių, tačiau manoma, kad šiuo metu šiame kalne yra 200 žuvusių žmonių kūnai.

Shutterstock.com nuotr. / Everestas
Shutterstock.com nuotr. / Everestas

Nors įgulos nori pargabenti namo kuo daugiau mirusių keliautojų, kelionė yra tokia sudėtinga, kad 2024 m. namo planuojama pargabenti tik 5-ių keliautojų kūnus. Tai gali pasirodyti ne itin didelis skaičius. Tačiau įvertinus sunkų žygį, tai, kad kūnui išlaisvinti nuo kalno gali prireikti kelių valandų, per metus net negalima galvoti apie daug daugiau nei šį skaičių.

Deja, ne visus žuvusius žmones pavyksta nukelti nuo kalno. Tuos, kurie įkrito į plyšius arba tapo lavinos aukomis, sunku surasti.

Tačiau savo gyvybes rizikuojančių ekipažų tikslas – kad galiausiai visi grįžtų namo pas savo artimuosius. Kada tai pavyks padaryti ir ar pavyks, neįmanoma nuspėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius