Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas bendro tarp Trakų Vokės dvaro ir Versalio rūmų? Atsakymą rasite parke

Beveik 100 metų – tiek Trakų Vokės dvaro sodybą valdė grafų Tiškevičių giminė. Iš pradžių tai buvo šeimos vasaros rezidencija, tačiau vėliau, grafams nusprendus čia apsigyventi nuolat, buvo pastatyti dvaro rūmai. Greta jų buvęs ir iki šių dienų išlikęs istorinis parkas – išskirtinis kultūros objektas.

„Labai graži gamta turbūt buvo vienas svarbiausių kriterijų, dėl kurių čia ir atsirado dvaras. Jo valdos išsidėsčiusios vaizdingame Vokės upės slėnyje. Pirmieji dvaro šeimininkai buvo iš Krymo atvežti totoriai. Vėliau dvarą valdė Dombrovskių, Sapiegų šeimos. Nuo jų greta rūmų pradėtas kurti barokinio stiliaus parkas. O dvarą įsigijus grafui Jonui Tiškevičiui parkas toliau puoselėtas.

Vis dėlto išskirtinį vaizdą, kuris atkuriamas dabar parkas įgavo XIX a. pab. – XX a. pr., kai mirus tėvui dvarą paveldėjo grafas Juozapas Tiškevičius ir sukurti dvaro aplinką pakviestas kraštovaizdžio architektas Eduardas Francua Andrė (pranc. Édouard François André)“, – pasakojo Trakų Vokės dvaro sodybos vadovė Ieva Šiušaitė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Trakų Vokės dvaro sodyba
Luko Balandžio / 15min nuotr./Trakų Vokės dvaro sodyba

Šis parkas – vienas iš keturių, esančių Lietuvoje, kuriuos suprojektavo E.F.Andrė. Pasak I.Šiušaitės, Trakų Vokėje esantis parkas ir šiandien yra išlaikęs istorinę savo struktūrą. Aplink rūmus yra priekinis ir galinis (arba rytinis ir vakarinis) parteriai.

„Tai – geometrinė parko dalis, kurią puošia spalvinti gėlynai, augalai ant štambų, lygiomis eilėmis susodintos medžių alėjos. Galiniame parteryje esantis parkas pereina į natūralų mišką. Jame – nuostabios regyklos, atveriančios vaizdą“, – pasakojo Trakų Vokės dvaro sodybos ir istorinio parko atstovė.

Išskirtinis parko objektas – grota, kuri yra vienas iš E.F.Andrė kūrybos bruožų. Ši vieta – tarsi dalelė architekto gimtojo Provanso, perkelto į lietuvišką gamtos apsuptį ir organiškai ją papildanti.

„Parkas ribojasi su Vokės upe. Tai toks natūralus parko užbaigimas miško dalyje“, – kalbėjo I.Šiušaitė.

Jos teigimu, parką labai mėgsta lankytojai, kuriems imponuoja tai, jog čia galima leisti laiką ir žmonių sukurtoje, estetiškoje parko dalyje, bet taip pat nuklysti į miško dalį, kurioje galima pasivaikščioti ir pasijusti kaip natūralioje girioje. Nors ji yra mieste“, – sakė pašnekovė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Trakų Vokės dvaro sodyba ir parkas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Trakų Vokės dvaro sodyba ir parkas

Kaip iš vadovėlio

Iš Prancūzijos atvykęs kraštovaizdžio archiktektas E.F.Andrė Trakų Vokėje sukūrė vadovėlinį parką. „XIX a. pabaigoje jis buvo išleidęs knygą-vadovėlį apie dvarų parkų įrengimą. Ta knyga vadovavosi daugybė Vakarų Europos aukštuomenės atstovų, šalia savo dvarų parkus įrenginėję būtent pagal E.F.Andrė kūrybos principus. Jis tuo metu tikrai buvo pripažintas kraštovaizdžio architektas“, – pasakojo I.Šiušaitė.

Vienas iš minėtų E.F.Andrė parkų kūrimo principų skelbė, kad „esmė yra visumoje, o visas žavesys – detalėse.“

„Būtent todėl visuose architekto parkuose daug dėmesio skiriama vietiniam kraštovaizdžiui, kurdamas parką jis stengiasi kuo mažiau jį keisti, bet išnaudoja visas vietoje esančio kraštovaizdžio ypatybes. Pvz., jei, kaip kad Trakų Vokėjes dvaro sodybos parke yra kalneliai, jie turi būti gražiai atidengti. Jeigu yra natūralūs šlaitai, jie turi būti demonstruojami. Kuriamos grotos, atidaromi šaltinėliai“, – sakė pašnekovė.

Dar vienas E.F.Andrė kūrybai būdingų elementų yra puošnūs parteriai. Paprastai jie apsodinami spalvingais vienamečiais augalais.

Pasak I.Šiušaitės, Trakų Vokės dvaro istoriniam parkui būdingos liepų alėjos, kurių kiekviena turėjo skirtingą charakterį.

„Jose buvo specialiai sodinamos skirtingų rūšių liepos, sukuriant tam tikrą atmosferą. Trakų Vokėje yra lašo formos liepos, kurių alėja veda link raudonųjų vartų. Taip pat didžiules kupolines liepas, kurios veda link Lentvario. Ir taip pat turime liepų gyvatvorę. Vaikščiodamas po skirtingas liepų alėjas, gali pajusti visai kitokią emociją“, – pasakojo istorinio parko atstovė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Trakų Vokės dvaro sodyba ir parkas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Trakų Vokės dvaro sodyba ir parkas

Vaizdas ir jausmas panašus, kaip ir Versalyje

2016-2017 m. buvo parengtas Trakų Vokės dvaro sodybos istorinio parko tvarkybos projektas, kurio tikslas buvo kiek įmanoma atkurti arba restauruoti esančią struktūrą. Taip pat, vadovaujantis E.F.Andrė principais, atkurti parterius ir juose buvusius gėlynus.

„Kol kas yra sutvarkyta tik centrinė parko dalis. Pagal išlikusias istorines nuotraukas bei E.F.Andrė vadovėlį suformuoti gėlynai. Archeologinių tyrimų metu mes radome istorinio fontano baseino liekanas, taip pat karnizą, užkastą po žeme. Dabar fontanas atkurtas. Ką galima pastebėti, kad priekinis parteris yra dauboje. Tai – dalykas, dėl ko Trakų Vokės dvaro sodybos parką galima lyginti su garsiausiais pasaulio parkais. Pavyzdžiui, išėjus iš Versalio rūmų Paryžiuje matysite prieš akis besidriekiančio parko panoramą. Panašus vaizdas pasitiks ir išėjusius iš Trakų Vokės dvaro: priekinio parterio konstrukcija (įgilinimas) suformuoja didžiulę perspektyvą, dėl kurios parko vaizdas atrodo panoraminis bei romantiškas“, – apie architekto užkoduotus dalykus, kuriuos pavyko atkurti Trakų Vokės dvare ir parke, pasakojo jo vadovė.

Pasak I.Šiušaitės, grafo J.Tiškevičiaus užsakymu E.F.Andrė Trakų Vokėje sukurtas parkas buvo skirtas grafų šeimos poreikiams. Šiandien jis atviras visai visuomenei ir džiugina visų norinčių akis.

Kaip jau minėta, jis yra vienas iš kelių Lietuvoje esančių istorinių parkų, kuriuos suprojektavo kraštovaizdžio architektas E.F.Andrė. Be Trakų Vokės, panašų parką galima apžiūrėti Letvaryje, Užutrakyje ir Palangoje. Tikimasi, kad šie parkai netrukus oficialiai taps Europos kultūros istorinių parkų kelio dalimi.

Išvysti Trakų Vokės istorinio parko vaizdų kviečiame portalo 15min vaizdo filmuke.

Lietuva turi daug senųjų, istorinių, dvarus supančių parkų. Tad yra puiki galimybė visiems jungtis į Europos Tarybos Istorinių Parkų Kultūros kelią arba kurti Lietuvos dvarų parkų kelią.

Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos visus parkų valdytojus, savininkus kviečia atkreipti dėmesį, išnaudoti šį potencialą ir vystyti vietos turizmą, parodant savojo puoselėjamo parko išskirtinumą, kultūros paveldo vertes ir patrauklumą.

Parkai keičiasi, tvarkomi gražėja, juose iš užmaršties prikeliamos legendos, atminty atgyja istorijos. Ir tai gali būti tikru atradimu įspūdžių ieškantiems keliautojams!


Šis straipsnis ir filmukas – dalis bendro 15min ir Kultūros paveldo departamento projekto, skirto Europos kultūros keliams. Daugiau informacijos rasite čia.

Europos kultūros keliai
Europos kultūros keliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant