Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kas yra keršto turizmas ir ar jis sugrįš šią vasarą?

2021 m. dažnai girdėjome minint sąvoką „keršto turizmas“. Ką tai reiškia? Tai terminas, kuris naudojamas apibūdinant turizmą po pandemijos. Keršto turizmo idėja yra ta, kad žmonės „keršija“ už laiką, kurį prarado per pandemiją ir tuo metu negalėjo keliauti. Dabar atrodo, kad ši tendencija 2022 m. vasarą sugrįžta dvigubai stipriau, rašoma „The Travel“.
Keliautojų pora kalnuose
Keliautojų pora kalnuose / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Turizmas Kelionės

Kas yra keršto turizmas?

2020 m. kovo mėn. pasaulyje įvyko didžiulis pokytis. Nebūtų dramatiška sakyti, kad visi, įskaitant ir aistringus keliautojus, pradėjo iš naujo vertinti tai, ką galėjo daryti iki pandemijos.

Visai neseniai buvo uždaryti oro uostai, viešbučiai, ištuštėjo gatvės – prasidėjo laukimas ir nerimas. Daugiau nei metus žmonės atšaukdavo savo kelionių planus arba juos atidėdavo, tikėdamiesi, kad atidėjimas bus laikinas. Taip atsirado keršto turizmas – kitaip tariant, kerštas pandemijai, kuri taip netikėtai paveikė kiekvieno keliautojo gyvenimą.

123rf.com / Laisvė
123rf.com / Laisvė

„Money Control“ teigimu, keliautojai patyrė tam tikrą „izoliacijos nuovargį“. Teigiama, kad tokį protinį nuovargį tik dar labiau sustiprina monotonija, kurią patiriame užsisklendę namuose arba nuolat atlikdami tuos pačius veiksmus.

Po daugiau nei metus trukusios kasdienės rutinos, kuri apėmė ne ką daugiau nei išėjimą apsipirkti, buvo galima tikėtis, kad ateis ir tam tikras išsilaisvinimas. To padarinys, tiksliau, pasekmė, buvo kelionės iš keršto.

Kai tik pasaulis vėl atsivėrė, siekdami susigrąžinti prarastą laiką, kuris tarsi „ištirpo“ per pandemiją, daugelis žmonių užsisakė įvairias keliones ir skrydžius.

Keršto turizmas gali užsibūti

Neatmestina galimybė, kad keršto turizmas ir toliau išliks pagrįsta atostogų planavimo priežastimi.

Juk visas pasaulis buvo uždarytas, o tai reiškia, kad daugybė žmonių nerimavo dėl to, kad negalėjo keliauti.

123RF.com nuotr. / Keliautojas
123RF.com nuotr. / Keliautojas

Gali praeiti ne vieneri metai, kol pasaulis pamatys, kad žmonėms reikia pakeisti prarastą laiką dvigubai didesne ir dvigubai ekstravagantiškesne kelione nei pirminė. Jau dabar, „MarketWatch“ duomenimis, šiais metais tarptautiniais skrydžiais skris 1,5 mlrd. daugiau keleivių nei 2021 m.

Padidėjo keršto turizmo išlaidos

Nepaisant to, kad, pasak „Market Watch“, pragyvenimo išlaidos daugelyje vietų išaugo, neatrodo, kad tai sulėtino keliautojų galimybes leisti pinigus atostogų metu.

Tyrimai rodo, kad keliautojai kelionėse išleidžia apie 34 proc. daugiau. Be to, daugiau nei pusė visų „keršto“ keliautojų po pandemijos užsisakė atostogas ten, kur dar niekada nebuvo buvę.

Ką kelionės iš keršto reiškia ateities turizmui?

Tikėtina, kad nerimas, kurį keliautojai patyrė planuodami „keršto“ keliones, dar kurį laiką tęsis. Dėl to galima daryti prielaidą, kad turizmo pramonė ir toliau augs bei atspindės bendrą kelionių augimą.

Daugelyje vietovių greičiausiai išaugs tiek išvykstamojo, tiek atvykstamojo turizmo rodikliai, nes žmonės ieškos naujų ir unikalių vietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas