Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kąsnelis kelionių gurmanams: išskirtinės ekspedicijos su kruopščiai parinktais „prieskoniais“

Keliautojus, kuriems maga iššniukštinėti pačius unikaliausius lankomo krašto kampelius, atrasti išskirtinį vietos grožį ir pajusti kultūrą bei tradicijas, galima drąsiai vadinti kelionių gurmanais. Jiems tikrai nepasiūlysi kaži ko. Juos suvilioja kruopščiai suplanuotas, turiningas ir unikalių akcentų kupinas maršrutas, savotiška ekspediciją į nepažintą kraštą.
Belemo bokštas
Belemo bokštas / 123rf.com

Gurmanų kelionės – taip pavadinamas retai, tik du kartus per metus, „pasitaikantis“ malonumas, kurį patiria ir kelionių entuziastai, ir kelionių vadovai, vykstantys su pačiais aistringiausiais keliauninkais. Nuo įprastų pažintinių kelionių gurmanų ekspedicijos skiriasi tuo, kad būna, turiningesnės ir itin kruopščiai planuotos. Stengiantis į kelias savaites sutalpinti kuo daugiau unikalumo, dvasios ir šalių savitumo. Ieškant pačių ryškiausių spalvų.

Vienas didžiausių kelionių organizatorių Lietuvoje „Novaturas“ užkietėjusiems keliautojams kasmet pasiūlo naujų, ilgai planuotų ir labai įtraukiančių kelionių. Kas kartą skiriasi jų kryptis ir pobūdis, o entuziastų nemažėja. Jau galima sakyti, kad susidarė savotiškas gurmanų kelionių mėgėjų ratas, tačiau kasmet prisijungia ir naujų aistruolių. Vis dėlto reikia turėti minty, kad šios kelionės turi tik vieną „minusą“ – jos vyksta tik po kartą ar du per metus, o vietų skaičius – ribotas. Taigi išvykti į savitą ekspediciją pavyksta patiems sparčiausiems. Taigi kuo siekiama kitąmet suvilioti kelionių aistruolius?

Nuo Ispanijos iki Maroko

2018 gegužę ir spalį didžiausi nuotykių mėgėjai iš Lietuvos pajudės Ispanijos, Portugalijos ir galiausiai Maroko link. Tai – net 11 000 km maršrutas, kuriuo judėdami keliauninkai aplanko Bet esmė juk ne tame – 16-os dienų kelionė prasideda nuo gerai visiems pažįstamos Lenkijos ir nakvynės Vokietijoje, prie Magdeburgo.

123rf.com/Strasbūras
123rf.com/Strasbūras

Kelionių aistruolių pirmiausia laukia pažintis su Elzaso provincijos sostine, Strasbūru. Miestu, garsėjančiu šurmulinga turgaus gatve, o savo grožį labiausiai atskleidžiančiu naktį. Pasivaikščiojimas žibintų šviesose paskendusiu senamiesčiu, aplankant Dievo motinos katedrą ir pasigrožint unikaliais elzasietiškais namukais, abejingų tikrai nepaliks.

Vienas iš kelionės akcentų – Europos piligrimystės centru vadinamas Lurdas. Tačiau kelionė iki jo toli gražu neprailgsta. Į apmąstymus panardina įspūdingas Centrinio Masyvo, užgesusių ugnikalnių vaizdas, o į trumpą miesto pažinimo sūkurį įtraukia žavingasis Kahoro miestas, skaičiuojantis daugiau nei 2 000 metų. Beje, čia galima pasidaryti „selfie“ prie vienos didžiausių Prancūzijos „įžymybių“ – Valentre tilto. Jis turi labiausiai fotografuojamo šalies paminklo „statusą“.

123rf.com/Lurdas
123rf.com/Lurdas

Apsilankymas Lurde žada nevienareikšmius įspūdžius. Pirmiausia keliautojų laukia stiprus religinis akcentas – Apsireiškimų grota ir Nekalto prasidėjimo bazilika, o vėliau – apsilankymas jaukiame San Sebastiano kurorte. Pro nuostabaus grožio įlankoje įsikūrusį miestelį vingiuoja turistų itin pamėgta promenada, kuri veda Igueldo kalno, nuo kurio atsiveria fantastiška panorama, link.

Judant Portugalijos įžymybės – Porto – link, užsukama ir į bažnyčių bei vienuolynų gausa išsiskiriantį Santjago de Kompostelą. Būtent čia prasideda garsusis daugiau nei 800 km vingiuojantis Šv. Jokūbo kelias, kuriuo leistis pasiryžta ne tik piligrimai, bet ir žmonės, tiesiog pavargę nuo kasdienybės.

123rf.com/Portas
123rf.com/Portas

Galiausiai pasiekiamas Portas – miestas, vadinamas Portugalijos Paryžiumi. Jaukios ir raizgytos senamiesčio gatvelės bei architektūra pakeri bene kiekvieną turistą. Įspūdį palieka ant kalvos iškilusi Porto katedra, Sao Francisco ir Santa Clara bažnyčios bei Igreja dos Creigos – 75 m bokštą, nuo kurio atsiveria miesto panorama, turinti bažnyčia. Istorinis šio miesto senamiestis yra saugomas UNESCO.

Pakeliui į svarbiausią Portugalijos miestą – sostinę Lisaboną – susipažįstama su unikaliu Europos gotikos šedevru – Batalijos vienuolynu, o taip aplankoma Dievo Motinos apsireiškimų vieta – Fatima.

Lisabona savo žavesiu pakeri akimirksniu. Ekspedicija prasideda nuo miesto vizitinės kortelės – Belemo kvartalo ir žymiojo jo bokšto. Nepaklaidžiojęs senamiesčio labirintais veikiausiai negali girtis buvęs Lisabonoje, todėl leidžiamasi į kelionę po garsiausias miesto aikštes Rossio, Comercio ir Restauradores, užsukama į miesto pažibą Libertade, neaplenkiamas ir unikalusis Alfama kvartalas.

123rf.com/Lisabona
123rf.com/Lisabona

Keliaujant po Portugaliją, „duoklė“ atiduodama ir didingajai Sevilijai. Skiriama laiko pasigrožėti didžiausia Europoje gotikine katedra, pajusti Santa Kruzo kvartalo jaukumą ir įkvėpti karališkos dvasios Alkasaro rūmuose ar karališkojoje Sintroje.

Galiausiai prieš smalsiuosius keliautojus atsiveria Maroko grožis. Į savo kontrastingą gyvenimą įsuka sostinė Rabatas. Trys svarbiausi jo lankytini objektai ir religiniai akcentai – Mohamedo V mauzoliejus, Le Tour Hassan minaretas ir Karalių rūmai.

Shutterstock nuotr./Rabatas
Shutterstock nuotr./Rabatas

Norint pažinti Maroko kultūrą, istoriją ir tradicijas, privalu aplankyti keturis žymiausius šalies miestus, kuriuose nuo senų laikų iki dabar sukasi šurmulingas gyvenimas. Tai – imperatoriškieji miestai Rabatas, Meknesas, Marakešas ir Fesas. Aplankius pirmąjį, judama kitų link.

Meknesui – senajai šalies sostinei – dažnai priskiriamas gražiausio Maroko miesto titulas. Keliautojų dėmesį čia itin patraukia įspūdingiausi šalyje miesto vartai Bab Mansour, o savo didinga istorija sudomina karališkosios sultono Moulay Ismaelio arklidės, kuriose kadaise buvo laikoma iki 12 000 karališkųjų žirgų

Vida Press nuotr./Maroko miestas – Meknesas
Vida Press nuotr./Maroko miestas – Meknesas

Dienos Feso mieste veikiausiai nepamirš nė vienas keliautojas. Daugelio miestų senamiesčiai kiek primena nedidelius labirintus, tačiau Fesas – vien dėl savo architektūrinio unikalumo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldą. Verta paminėti, kad Fesas – vienas geriausiai pasaulyje išlikusių arabų miestų.

Atsisveikinimas su Maroku kelionės pabaigos dar nereiškia, nors jau sukamasi atgal, namų link. Kelias neprailgsta, nes unikalių objektų, reginių – dar ne vienas. Šalia Granados įsikūrusi maurų šventovė Alhambra, ryškioji Barselona ir jos įžymybės – Šv. Šeimynos bažnyčia bei spalvingas A. Gaudi kūrinys – Guelio parkas, o galiausiai – neapsakomai jaukus Prancūzijos miestas Peružas, kuriame buvo filmuoti „Trys muškietininkai“.

Viešnagė pas škotus ir anglus

Kitas gurmaniškas planas visomis prasmėmis kitoks. Pirmiausia gerokai trumpesnis, trunkantis pusantros savaitės, o ir skaičiuojantis kone perpus mažiau kilometrų – apie 5 800 km. Tačiau toli gražu nereiškia, kad kuo nors prastesnis. Tiesiog šį kartą siūlomas ne ispaniškas ir portugališkas temperamentas ar marokietiškas karštis, o Škotijos gamtos didybė ir Londono bei Eivono paslaptys.

Kelionė per Lenkiją, dar kiek stabtelėjus Vokietijoje – „pelių miestu“ vadinamame Hamelne, veda Amsterdamo link. Šis sužavi savo architektūra, gyvumu ir šurmuliu, kuriuos galima stebėti iš laivelio, plaukiojant miesto kanalais. Po tokių pramogų metas keliauti dar arčiau tikslo – kelionė keltu ir netrukus prieš turistų akis atsivers Škotijos pažiba – Edinburgas.

123rf.com/Edinburgas
123rf.com/Edinburgas

Galima drąsiai sakyti, kad tai – vienas įspūdingiausių Europos miestų. Labai retas turistas, lankydamas šį miestą, leidžia sau neaplankyti įstabios Edinburgo pilies. Neabejotinai privalu skirti laiko ir senamiesčiui, reikia tiesiog leisti škotiškai dvasiai „pagauti“ kiekvieną turistą.

Dar keli kelionių entuziastams gardūs kąsneliai – Karališkoji rezidencija – Holyroodhouse rūmai bei žymusis, legendomis apipintas Lochneso ežeras. Kalbama, kad jame gyveno ežero pabaisa Nesė. Vargu ar gali pabosti grožėtis Škotijos gamta – gražūs kalnai keičia dar gražesnius kalnus, kalvos – žaluma apipintos uolėtos pakrantės. Taigi nepraleidžiama progos apsilankyti Trotternish pusiasalyje, prie Quiraing kalvų, bei pasigrožėti „klostuota“ Kilt Rock ir vienišąja Old Man of Storr uolomis.

Wikimedia.org nuotr./Glazgo katedra
Wikimedia.org nuotr./Glazgo katedra

Glazgas – tikrai ne ką mažiau svarbi Škotijos mozaikos dalis. Net jei pažintis su šiuo miestu ir nusimato trumpa, žvilgtelėti į Šv. Mungo katedrą ir prasieiti Viktorijos laikais dvelkiančia Jurgio aikšte – privalu.

Paliekant Škotiją apima trumpas liūdesys, tačiau jį prasklaido pažinties su Shakespeare'o gimtine laukimas. Stratforde tiesiog alsuoja anglų rašytojo dvasia. Čia – gimtasis jo namas-muziejus, karališkas Shakespeare'o teatras ir amžino poilsio vieta.

Vis dėlto, nors kupinas įsimintinų įspūdžių, Stratfordas – tik tarpinė stotelė, mat Londonas laukia išskiestomis rankomis. O čia – tikra įspūdžių karuselė. Pikadilio ir Trafalgaro aikštės, žymieji Parlamento rūmai, gražioji Viktorijos krantinė ir Vestminsterio abatija. O kurgi Londono pasididžiavimas – Big Benas?

Fotolia nuotr./Big Benas
Fotolia nuotr./Big Benas

Viešint Londone kartais pasijunti lyg kokiame filme – raudonos telefonų kabinos, raudoni dviaukščiai autobusai, aplink kostiumuoti – kartais rimti, o kartais plačiai besišypsantys britai. Aišku, beklaidžiojant po Londoną privalu užsukti ir į finansų bei prekybos „kampelį“. Eidami Fleet Street gatve, žingsniuodami pro Karališkąją Biržą, Anglijos banką ar Bakingemo rūmus, jausitės kaip dar viename filmo kadre.

Mažai tikėtina, kad Londoną paliksite ramia širdimi – kirbės noras sugrįžti, tačiau maršrutas suksis jau namų link. Pro įstabiąją Belgijos sostinę – Briuselį, Vokietiją ir Lenkiją – į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento