Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Kėdainių svečio portretas: išsilavinęs, degustuojantis, piligrimas, norintis pažinti Lietuvą

Kone didžiausias šokas dėl pavasarį prasidėjusios pandemijos ištiko turizmo sektorių. Keliones į užsienį teko atšaukti. Tuo metu uždarius šalies sienas ir gerokai apribojus galimybes keliauti, vietinio turizmo atstovams buvo duotas šansas prisivilioti kuo daugiau kelionių ištroškusių kraštiečių.
Kėdainių miestas iš aukštai
Kėdainių miestas iš aukštai / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Kėdainiai šiais metais sulaukė nedaug turistų iš užsienio, tačiau miestą aktyviai lankė Lietuvoje gyvenančios šeimos. O miestas tikrai turėjo, ką pasiūlyti. Kalbamės su Turizmo ir informacijos centro vadove Daina Balasevičiene, kokia ši vasara buvo Kėdainių turizmo sektoriui.

– Kaip šią vasarą sekėsi Kėdainių rajono turizmo sektoriui? Kaip keitėsi situacija dėl apribotos galimybės keliauti?

– Šis sezonas buvo kitoks: užsieniečių beveik neturėjome, didelių organizuotų grupių buvo mažai, tačiau pavienių ar keliaujančių mažomis grupelėmis padaugėjo, ypač liepos mėnesį.

Šiemet uždaryta Evangelikų reformatų bažnyčia, tai irgi turėjo įtakos didelių grupių sumažėjimui. Kai tik pasirodydavo žinos apie nustatytus COVID-19 atvejus Kėdainiuose, kai kurios grupės iš karto atšaukdavo užsakytas ekskursijas.

Lietuviai keliauja labai aktyviai: šeimomis, su draugais. Kai kurie vengia didelių grupių keliauti. Gausu buvo lankytojų per džiazo festivalį, miesto šventę. Šiemet tikrai buvo nemažai atšauktų ekskursijų. Bet liepą–rugsėjį ekskursijų buvo daugiau negu pernai. Ir šiuo metu aktyviai rezervuojamos ekskursijos spalio mėnesiui.

– Kiek lankytojų sulaukta Kėdainių rajone?

– Lietuvių sulaukėme daugiau (2019 m. I–III ketv. 5 690, šiemet 5 820): didėjimas nėra itin didelis, nes šiemet buvo mažiau gausių grupių, daugiau pavienių lankytojų ar keliaujančių mažomis grupelėmis. Vasarą organizavome nemokamų ekskursijų.

Informacinis stovas su leidinukais pastaruoju metu visuomet lauke, kad lankytojams nebūtų būtinybės lankytis viduje, todėl ne visus atvykusius užfiksuojame.

– Ar buvo užsieniečių?

– Liepą ir rugpjūtį užsieniečių buvo, tiesa, nedaug, bet jau rugsėjį – tik keli. Užsieniečių šiemet aplankiusių Kėdainių kraštą – 458. Pernai per tą patį laikotarpį – 1 997.

– Jei reikėtų apibūdinti šios vasaros lankytojo portretą – koks jis būtų?

– Išsilavinęs, žingeidus, smalsus, norintis pažinti Lietuvą, ją paragauti. Mes atstovaujame kultūriniam-pažintiniam turizmui, todėl sulaukiame atitinkamų lankytojų.

Gana dažnu centro svečiu tapo Camino Lituano keliu keliaujantis piligrimas.

– Ar rajono lankytojai naudojosi turizmo sektoriaus paslaugomis ir ar mėgo paišlaidauti?

– Šiemet tikrai aktyviau lankė muziejus ir užsisakinėjo degustacijas.

– Ar turistų laukiantys verslininkai ėmėsi šią vasarą pokyčių, kad pritrauktų kuo daugiau vietos turistų? Kokie turizmo objektai šią vasarą buvo patys populiariausi?

– Tie, kurie yra kūrybingi ir inovatyvūs, nuolat pasiūlo naujovių ir randa būdų, kaip lankytoją pritraukti.

Kai kurie išnaudojo karantiną atsinaujinimui, tai irgi neliko nepastebėta. Mūsų akimis, šiemet itin buvo išpopuliarėjęs Kėdainių krašto muziejus.

– Kokių naujų paslaugų atsirado? Kurios ypač pasiteisino?

– Šiemet pagyvėjo Nevėžis – savo reguliarius ,,reisus“ pradėjo vytinė ,,Vėtra“. Kūrybinga gidė Gerda ėmė vesti ekskursijas pavieniams turistams ir žaismingu pristatymu tikrai pagyvino senamiestį.

– Ar buvo kuo privilioti kulinarinio turizmo mėgėjus?

– Jei pernai ,,Keliauk Lietuvoje“ sudarytame Lietuvos gastronominiame gide atsidūrė agurkų džemas, tai šiemet Lietuvos ledų žemėlapyje – agurkų ledai.

Jie buvo tikrai labai populiarūs. Kaip ir agurkų produktai: agurkų džemas, agurkiniai zefyrai, agurkų trapučiai... Lankytojai nori paragauti Kėdainių blynų, vis dar populiarūs virtinukai, žydų valgių degustacijos, hagis.

VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ organizavo populiariausių lietuviškų produktų rinkimus, parengė nacionalinio meniu žemėlapį, bus vykdoma reklaminė kampanija Lietuvoje ir užsienyje.

Nacionalinio meniu lipdukais pasipuošė ir į nacionalinio meniu žemėlapį įtrauktos dvi mūsų įmonės – ,,Beneto karčema“ (I dienos meniu, tiesa, lipduko dar nėra, ruošiasi dažyti duris) ir ,,Smilga“ (III dienos meniu).

– Kokie dar rajono miesteliai yra mėgiami turistų?

– Šiemet naujovių pažėrė Krakės – čia galima užsisakyti žydų valgių degustaciją Krakių bendruomenės svetainėje ar ekskursiją žydų tema, aplankyti Vytauto Ulevičiaus sodybą.

– Kuo Kėdainių rajonas patrauklus rudenį ir žiemą? Ar daug lankytojų sulaukiate ne šiltuoju metų laiku?

– Sezoniškumas didelis. Rudenį lankytojų sumažėja, kelionės po Lietuvą visada pagyvėja kalėdiniu laikotarpiu – keliaujama eglučių keliu, vilioja papuošimai, šventinės edukacijos ir pramogos.

Rudenį, kai ramesnis metas, paprastai darbuojamės prie leidybos – atnaujiname informaciją, žemėlapius ir pan. Rugsėjis–spalis – labai tinkamas metas keliauti po gamtą, aplankyti senųjų dvarų parkus, Skinderiškio dendrologinį parką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos