Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keletas patarimų besirengiantiems dabar vykti į Paryžių

Jau tapo įprasta, kad Prancūzija ir garsioji jos sostinė Paryžius patenka į populiariausių vietų, kur vykstama medaus mėnesiui, sąrašus. Žinoma, čia galima atvykti ir visai be priežasties. Antrą kartą vykdami ją tikrai jau turėsite – meilė legendomis apipintam miestui gimsta labai greitai ir to net nepastebint.
Kavinė Paryžiuje
Kavinė Paryžiuje / 123rf.com nuotr.

Būti...

Paprastai į Paryžių važiuojama su vienu iš dviejų tikslų: būti arba pamatyti. Pirmuoju atveju tiesiog atsipalaiduokite, peržiūrėkite TOP 10 vietų kurias verta aplankyti, susidarykite preliminarų planą ir nuvažiavę tiesiog dairykitės, stebėkite, gerkite kavą lauko kavinėse, gėrėkitės architektūros paminklais, vaikščiokite siauromis gatvelėmis ir bulvarais.

Jei norite būti, orientuokitės į tuos objektus, kuriuos galima pamatyti be bilietų – parkai, sodai, žinoma Paryžiaus Dievo Motinos katedra (Cathédrale Notre-Dame de Paris), kuri dabar remontuojama po gaisro, tačiau vis tiek atrodo įspūdingai. Beje, saloje, kurioje pastatyta ši katedra, būtinai aplankykite gėlių turgų, kur galėsite rasti originalesnių suvenyrų nei tradiciniuose jų parduotuvėlėse.

Dar keletas patarimų – Eifelio bokštą aplankykite sutemus. Tuomet galėsite pasigrožėti ne tik inžinerijos šedevru, bet ir tikrai įspūdingu jo apšvietimu.

Taip pat dėmesio verta pramoga vakare – pasivaikščioti Senos pakrantėmis, kur po dalimi tiltų vyksta gyvos muzikos koncertai, šokiai.

... ir pamatyti

Jei ketinate labiau orientuotis į pažintinę kelionę, kurios metu norite aplankyti kuo daugiau istorinių vietų ir muziejų, tuomet kelionei teks kruopščiai ruoštis, nes tai tikrai didelis iššūkis, ypač sezono metu.

Dalį bilietų pavyks nusipirkti internetu, tačiau tai nereiškia, jog muziejų lankymas yra paprastas užsiėmimas. Pavyzdžiui, vien aplankyti garsiąsias Paryžiaus katakombas, kuriose užtruksite apie valandą, eilėje gali tekti palūkėti ir keletą valandų.

123rf.com/Paryžiaus katakombos
123rf.com/Paryžiaus katakombos

Visų istorijos ir meno gerbėjų Meka – Luvras – apskritai greičiausiai vertas atskiros kelionės. Apžiūrėti visų eksponatų per vieną dieną neįmanoma net paviršutiniškai. Jei į būtinų pamatyti vertybių sąrašą įtraukėte Leonardo da Vinci „Mona Liza“, nusiteikite, kad vien šio šedevro pamatymui gali tekti skirti kelias valandas.

Bet kuris apsilankęs Luvre jums rekomenduos – kuo daugiau sužinokite apie ekspozicijas prieš kelionę, pasirinkite tai, kas jus domina labiausiai, ir eikite tiesiai prie tikslo nenuklysdami į kitas sales.

123RF.com nuotr./Luvro piramidė
123RF.com nuotr./Luvro piramidė

Beje, Paryžius – lobis kino mėgėjams. Čia vyksta daug ekskursijų, kurios orientuotos į garsius Paryžiuje nufilmuotus filmus. Su gidu pamatysite vietas, kur tai vyko, sužinosite įdomių smulkmenų iš filmavimo.

Trumpas gidas apie garsiausius Paryžiaus objektus:

Eifelio bokštas (Tour Eiffel) – 324 m aukščio bokštas buvo pastatytas 1889 m., statytas tik kaip laikinas statinys, siekiant paminėti Revoliucijos šimtmetį. Garsųjį bokštą projektavo architektas Gustavas Eifelis, kurio vardu ir pavadintas statinys. Į bokšto viršų galima užkilti liftu, o jei neabejojate savo fizine forma, ir pėsčiomis – įveikus 1665 pakopas.

123rf.com nuotr./Paryžius
123rf.com nuotr./Paryžius

Triumfo arka – 50 metrų aukščio ir 45 metrų pločio paminklas Šarlio De Golio aikštėje. Po arka yra garsusis Nežinomo kareivio kapas, o šalia driekiasi nuostabieji Eliziejaus laukai. Nepraleiskite progos pasigrožėti įspūdinga panorama nuo arkos viršaus ir pajusti buvusią imperijos didybę: čia atsiveria vaizdas į 12 Paryžiaus prospektų, la Defence verslo centrą, Montmartre kalvas ir Eifelio bokštą.

Eliziejaus laukai – tai žymiausia gatvė visoje Prancūzijoje, neretai pavadinama ir gražiausia pasaulio gatve. Plati ir tiesi tarsi styga alėja driekiasi nuo Santarvės aikštės iki Triumfo arkos. Nors ši gatvė buvo nutiesta dar 17 amžiuje, tačiau jos populiarumas išryškėjo tik 19 a., kai čia vieni po kitų ėmė kurtis kavinės bei restoranai.

Versalio rūmai – prabangūs rūmai, nuo Prancūzijos sostinės nutolę maždaug 20 km. Tai – buvusi karališkoji rezidencija bei vieta, iš kurios buvo valdomas Paryžius nuo 1682 m. iki Didžiosios Prancūzijos revoliucijos. 2300 rūmų kambariai tviska auksu, stebina krištoliniais sietynais, marmuro laiptais, medžio raižiniais, freskomis, šilko kilimais, žmonių skulptūromis.

123rf.com nuotr./Versalio rūmai, Prancūzija
123rf.com nuotr./Versalio rūmai, Prancūzija

Venseno pilis (Château de Vincennes) – pilis rytinėje centrinio Paryžiaus pakraštyje, kuri nuo XII a. buvo naudojama kaip karališkoji rezidencija, tačiau XVIII a. karališkoji šeima persikėlė į Versalio rūmus. Nuo to laiko pilyje veikė porceliano gamykla, vėliau buvo įkurtas valstybinis kalėjimas, o Napoleonas šią pilį naudojo kaip ginklų sandėlį ir kaip karinę tvirtovę.

Monmartras – aukščiausia miesto kalva Paryžiaus šiaurėje, ant kurios įsikūręs istorinis rajonas. Monmartro kvartalas jau kelis šimtmečius garsėja kaip menininkų meka. Gatvės menininkai čia parduoda savo darbus. Kvartale galima aplankyti žymųjį Moulin Rouge kabaretą, Montmartro muziejų, taip pat Salvadoro Dali muziejų, kuriame sukaupta daugiau nei 300 šio garsaus menininko darbų kolekcija. Monmartro pažiba – Šv. Jėzaus širdies bazilika – balta romantinio-bizantinio stiliaus bažnyčia, kuri buvo pastatyta 20 a. pradžioje.

Ką būtina žinoti prieš atostogas Prancūzijoje?

Tiesioginius skrydžius iš Vilniaus oro uosto į Paryžių siūlo oro linijų bendrovės „airBaltic“ ir „Ryanair“. Skrydžiai trunka kiek mažiau nei 3 valandas.

Vykstant į Paryžių, kaip ir kitus Prancūzijos miestus, apribojimų dėl kelionės tikslo nėra. Turint galiojantį ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą, galima keliauti ir grįžti į Lietuvą be apribojimų, neturint – teks darytis COVID testą.

Visgi situacijai dėl COVID-19 pandemijos sparčiai kintant, apie kelionės sąlygas verta pasidomėti prieš pat skrydį. Detalesnę informaciją apie vykimą į Paryžių ir grįžimą iš jo galite sužinoti specialiame polapyje www.vno.lt/paprasta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas