Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsibodo gulėti prie baseinų? Kelionių ekspertė atskleidė naujas tendencijas

Lietuvos keliautojų akys jau eilę metų krypsta į saulėtus Europos pietus ar tolimąsias egzotines kryptis, kuriose žiemą galima pasislėpti nuo minusinės temperatūros ir darganoto dangaus. Tiesa, dėl ilgėjančių vasarų ir bendro klimato šiltėjimo, nemaža dalis keliautojų pasiilgsta ir „baltos žiemos“ ar kitokių įspūdžių nei vien saulė bei žydra jūra, tad populiarėja ir šiaurės šalių kryptys. Dar viena tendencija – lietuviai poilsį noriai derina su šalies pažinimu ir įvairiomis aktyviomis pramogomis, nesvarbu, kurią kryptį pasirinktų.
Madeira
Madeira / Shutterstock nuotr.

Kelionių organizatoriaus „Novaturo“ Pažintinių kelionių skyriaus vadovė Lilijana Degutytė pranešime žiniasklaidai teigia, kad keliautojams rekomenduojama iš anksto pasidomėti įvairiomis pažintinių kelionių kryptimis ir išsirinkti tą, kuri labiausiai atitiktų lūkesčius. Kruopštesnis išvykos planavimas padeda užtikrinti geriausias kelionių patirtis ir nepamirštamas atostogas, kurių būtent tą akimirką norisi labiausiai.

Išaugęs keliautojų žingeidumas

Vien ošianti jūra, šviečianti saulė ir balti paplūdimiai daliai keliautojų nebėra vieninteliai kelionės pasirinkimo kriterijai. Nors ramesnių ir į sėslesnį poilsį viešbutyje orientuotų atostogų neatsisako, lietuviai poilsines veiklas linkę derinti ir su pažinimu bei nuodugniai patyrinėti atostogų šalį, jos kultūrą, istoriją, gastronomiją.

„Pastebime, kad lietuviai poilsį nori derinti su pažinimu, tad labai dažnai planuodami keliones kartu ieško ekskursijų, kitų turiningų veiklų. Be to, išsiskiria ir kita dalis keliautojų, kurie ieško būtent pažintinių atostogų programų. Jie kelionės metu nori kuo detaliau susipažinti su kryptimi, jos istorija bei pasinerti į naujas patirtis. Tad vis labiau domimasi tokiomis atostogomis, kuriose lydėtų patyrę gidai. Jie ne tik išsamiai pristato kryptį, bet ir vertingai pataria, atsižvelgia į keliautojų poreikius bei pasidalina įdomybėmis, kurių niekur neperskaitysite, nes tai gyvos patirtys“, – teigia L.Degutytė.

Shutterstock nuotr./Gambija
Shutterstock nuotr./Gambija

Pasirinkimų galimybės pažinimui: nuo lėktuvo iki autobuso

Keičiasi ne tik pažinimo, bet ir keliavimo poreikiai: didžiajai daliai anksčiau į pažintines keliones vykus autobusu, dabar linkstama skristi ir lėktuvu. Vis dėlto, keliavimas autobusu taip pat išlieka paklausus ir turi lojalių keliautojų, mat pasižymi savais privalumais. L. Degutytė sako, kad iš esmės pokyčiai vyko palaipsniui, tam įtakos turėjo ir ekonominė situacija.

„Pavyzdžiui, prieš maždaug 15 metų buvo įprasta, jog bene 80 proc. pažintinių kelionių vyko autobusais – toks keliavimo būdas buvo populiariausias. Tačiau dabar matyti, jog keičiantis keliavimo galimybėms ir įpročiams, keičiasi ir tendencijos – daugiau klientų, pasirinkusių pažintines keliones, leidžiasi į nuotykius lėktuvu“, – sako pažintinių kelionių ekspertė.

Ji priduria, kad kelionės autobusu turi savų privalumų tiems, kurie nori sutaupyti, be to, čia netaikomi bagažo svorio ribojimai, tad ir daiktų bei lauktuvių galima turėti daugiau. L. Degutytė pabrėžia, jog dar vienas tokio keliavimo privalumas – žinios, mat važiuojant per įvairias Europos šalis, gidai išsamiai pasakoja apie jas bei atskleidžia netikėtų istorijų: „Taigi, pažintinį keliavimo būdą vertėtų rinktis tiek pagal atostogų trukmę, norimas veiklas, taip pat ir nusimatytą biudžetą.“

Shutterstock nuotr./Kalėdinė mugė Vokietijoje
Shutterstock nuotr./Kalėdinė mugė Vokietijoje

Geros pažintinės kelionės garantas – patirčių balansas

Tinkamas balansas tarp pažinimo ir poilsio kelionėje leidžia palaikyti visokeriopą pusiausvyrą bei turiningai praleisti atostogų laiką. Pažinimo dienos skiriamos naujiems įspūdžiams, o poilsio dienos leidžia atgauti jėgas ir namo grįžti pailsėjus.

„Toks balansas gali lemti ir didesnį bendrą pasitenkinimą kelione, nes keliautojai ne tik atranda naujas vietas, bet ir turi laiko mėgautis ramybe bei komfortu. Pažintinėse kelionėse išsamiai susipažįstate su šalimi, aplankote įspūdingiausius objektus. O pažintinei programai pasibaigus, dalyje krypčių galite ilsėtis prie jūros, vandenyno, ežero ar kitoje poilsio vietoje. Be to, pažintinės programos metu gaunate rekomendacijų, ko verta paragauti, ieškoti lauktuvėms, tad nebetenka patiems sukti galvos ir galite dar geriau atsipalaiduoti“, – pasakoja L. Degutytė.

Žiemos hitas – Laplandija, nesenstanti klasika – Vokietija

Anot pažintinių kelionių ekspertės, didžiausią pakilimą patiria Laplandija. L. Degutytės pastebėjimu, keliautojai nekantrauja pamatyti nuostabių baltos žiemos vaizdų, aplankyti Kalėdų senelį, išbandyti elnių kinkinius ar išmėginti roges, tempiamas haskių. Tai – ne tik kiekvieno vaiko, bet ir dažno suaugusiojo svajonė, kurią norisi išpildyti.

Shutterstock nuotr./Laplandija
Shutterstock nuotr./Laplandija

„Taip pat populiarios kalėdinės mugės Vokietijoje: keliautojus vežame į Niurnbergą ir Drezdeną bei skraidiname į Berlyną, Miuncheną. Ši kryptis – ilgametė keliautojų favoritė, su skambančia kalėdine muzika bei šventiškai pasipuošusiais miestais. Be to, pastebime, kad lietuvių keliautojams aktualus ir apsipirkimas dėl tuo metu vykstančių išpardavimų. Pavyzdžiui, jei vykstama gruodžio mėnesį, keliautojai ne tik paragauja kalėdinio vyno, skanauja įvairių vokiškų desertų, bet ir perka originalias dovanas artimiesiems“, – atskleidžia pažintinių kelionių skyriaus vadovė.

Shutterstock nuotr./Kalėdinė mugė Vokietijoje
Shutterstock nuotr./Kalėdinė mugė Vokietijoje

Populiarumą išlaiko Egiptas, favoritės pozicijas įgauna Madeira

Pastebima ir kita pažintinių žiemos kelionių sezono tendencija – populiarus išlieka kruizas Nilu Egipte. Šioje kelionėje stengiamasi patirti kuo daugiau įspūdžių: keliautojus čia domina ir Kalėdų bei Naujųjų metų sutikimo variantai.

„Ne pirmus metus matyti, kad žmonės linkę pabėgti nuo šventinių įtampų, gausių stalų, tad ši kryptis išties mėgstama keliautojų. Taip pat aplankyti Egiptą rekomenduočiau visiems istorijos mokslo entuziastams. Pastebime, kad populiarėja ir pažintinės kelionės lėktuvu į kitą šiltą kraštą – Madeirą, nuostabia gamta garsėjančią Portugalijos salą. Čia keliautojai pamėgę žygiuoti levadomis, ragauti vietinių gėrybių bei kitaip tyrinėti salą. Madeiroje keliautojai linkę skirti dėmesio tiek pažinimui, tiek poilsiui, subalansuojant savo kelionės laiką“, – įžvalgomis dalijasi L. Degutytė.

Shutterstock nuotr./Nilas
Shutterstock nuotr./Nilas

Ieškančių egzotiškų patirčių laukia Gambija

O pažintinė kelionė lėktuvu į Atlanto vandenyno skalaujamą Gambiją – keliautojams vis dar naujiena. Nors ši kryptis Vakarų Afrikoje gali skambėti kaip itin egzotiška ir tolima, tačiau čia laukia išties įdomios patirtys: Gambijoje galima plaukioti mangrovėmis, upėmis, pamatyti hipopotamų ir kitų gyvūnų, pasižiūrėti, kaip iš palmių spaudžiamos sultys, keltis keltu į Fathala nacionalinį parką iš sostinės Bandžulio.

„Skaičiusiems tikrais faktais grįstą Alekso Halio romaną „Šaknys: amerikiečių šeimos saga“ Gambijoje taip pat bus įdomu: čia galima pamatyti pagrindinio personažo gyvenvietę, labiau pajusti istorijos atmosferą, gyvai pamatyti jos aplinką. Gambija laikoma Afrikos „besišypsančių žmonių“ šalimi, tad ten nuvykus galima tikėtis tikrai šilto vietinių priėmimo“, – pabrėžia pažintinių kelionių ekspertė.

Shutterstock nuotr./Gambija
Shutterstock nuotr./Gambija

Kalėdas bei Naujuosius metus lietuviai neretai linkę sutikti svetur. Pažintinėse kelionėse vietų skaičius ribotas, tad svarstantiems išvykti ekspertė pataria nedelsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas