Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keturi įspūdingi pažintiniai takai savaitgalio pasivaikščiojimams

Prasidėjus karantinui daugelis atsigręžė į gamtą. Dabar, kai būtina vengti kontaktų ir didelę dalį laiko žmonės tiesiog praleidžia namuose, ištrūkimas į miško prieglobstį tapo bene vienintele pramoga. Nors keliavimas po Lietuvą šiuo metu apribotas, tačiau gražių gamtos kampelių galima rasti visoje šalyje. O galbūt vienas iš šių pažintinių takų yra visai netoli jūsų namų ir jį galėsite aplankyti jau šį savaitgalį?
Sniegas nuklojo Kauno marių pakrantę
Savaitgalio pasivaikščiojimas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Trumpomis žiemos dienomis, pasivaikščioti, kai šviesu, tiesiog būtina. Be jokios abejonės, tai būtina daryti laikantis visų karantino taisyklių – nesibūriuojant ir nevykstant į kitas savivaldybes. Grynas oras ir aplinkos pakeitimas gali pagerinti nuotaiką, padėti prasiblaškyti. Gamtos peizažai, žemę nuklojus storam sniego sluoksniui, tiesiog įkvepia fotografavimui, todėl nepamirškite į trumpą žygį pasiimti ir savo išmanaus telefono.

Gamta nuolat apdovanoja gražiausiomis kompozicijomis, tačiau fotografuojant pritaikius keletą triukų, nuotraukas galima paversti dar įspūdingesnėmis. Itin daug spalvų į nuotrauką įneš vadinamoji „auksinė valanda“. Ji pasikartoja du kartus per dieną – saulei kylant ir leidžiantis. Jei gamtoje užsibuvote ir jau sutemo, išnaudokite naktinės fotografijos galimybes.

Nors anksčiau tamsoje padarytos nuotraukos dažniausiai neprilygdavo natūralioje šviesoje padarytų kadrų kokybei, tačiau „Samsung“, pristačiusi savo naująjį „Galaxy S21 Ultra“ telefoną, padarė milžinišką technologinį šuolį fotografuojant prasto apšvietimo sąlygomis. Patobulintas naktinis režimas, kartu su triukšmo mažinimu ir 12 MP „Nona-binning“ technologija, leidžia užfiksuoti gražiausias gamtos nuotraukas net ir sutemus. Susipažinkite su 4 įspūdingais pažintiniais takais, kurių kraštovaizdis apdovanos jus gražiausiomis nuotraukomis tiek šviesiu, tiek tamsiu paros metu.

  • Varnikų pažintinis takas

Trakų rajone esantis Varnikų botaninis-zoologinis draustinis išties traukia akį. Patogus takas leidžia lankytojams bet kuriuo metų laiku apžiūrėti ne tik įspūdingą mišką, tačiau ir sunkiai prieinamas, pelkėtas vietas. Vaikščiojant šiuo draustiniu galima pastebėti gamtos įvairovę – kelis šimtmečius siekiančius įvairių tipų miškus, pievas ir pelkes su užaugančiais ežeriukais.

Akyliems gamtos mylėtojams gali pasisekti išvysti Lietuvoje ir kitose šalyse saugomų paukščių, žinduolių, o šiltuoju metų sezonu rasti ir retų augalų, grybų ar kerpių. Ši nedidelė teritorija, kurios pažintinis takas siekia vos 4 kilometrus, išsiskiria savo gamtos įvairove, todėl šis žygis tikrai paliks įspūdį.

  • Kadagių slėnio pažintinis takas

Kauno rajone esatis Kadagių slėnio pažintinis takas neilgas – jo ilgis siekia vos 1,3 kilometro, tačiau šį gamtos kampelį tiesiog būtina išvysti kiekvienam. Savo pavadinimą jis gavo dėl kadagiais apaugusio Kauno marių šlaito, nuo kurio atsiveria viena gražiausių Nemuno slėnio atodangų.

Pasiekusių šio pažintinio tako pabaigą lauks malonus siurprizas – ten galima nusileisti iki Kauno marių kranto. Suplanavę savo kelionę taip, kad pasiekę vandens telkinį sulauktumėte „auksinės valandos“, galėsite užfiksuoti puikių nuotraukų leidžiantis saulei.

  • Verkių regioninio parko pažintinis takas

Šis naujas pažintinis takas visuomenei pristatytas 2020-ųjų metų pabaigoje. Keliaujant juo, galima aplankyti senuosius Vilniaus kaimus: Turniškes, Staviškes, Kremplius, Naujuosius Verkius ir Verkių Riešę. Apsnigtas medžių viršūnes paįvairins itin išskirtinis statinys – nebaigta Vilniaus Hidroelektrinė.

Šio tako ilgis – 10 kilometrų, todėl jis puikiai tiks norintiems gerai prasimankštinti. Pasirūpinkite karšta arbata ir leiskitės pažinti Vilniaus apylinkių siaurais, kalvotais miško takeliais.

  • Litorinos ekologinis pažintinis takas

Unikalumu pasižymi ir Litorinos ekologinis pažintinis takas. Jis driekiasi Baltijos jūros pakrante. Vietomis į vandens žydrynę bus galima pažvelgti ir iš keliolikos metrų aukščio. Pavadinimą šis takas gavo nuo prieš 7500 metų čia buvusios istorinės Litorinos jūros, kurios vandens lygis buvo gerokai aukštesnis.

Šis pažintinis takas praturtintas geologijos paminklais, Lietuvai nebūdingais medžiais – bukais, kėniais, maumedžiais, platanalapiais klevais. Šį mišką dar XX amžiaus pradžioje pasodino Klaipėdos miesto pirklių gildija. Vaikštant taku galima išvysti ir II Pasaulinį karą menančius vokiečių gynybinius įtvirtinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant