Keturios dienos šampano, sraigių ir moliuskų šalyje

Džiugu matyti, kad daugelis lietuvių jau išdrąsėjo ir ilguosius savaitgalius leidžia ne prie televizoriaus ar kolektyviniame sode, o tolėliau.
Vynas
Vynas / S. Žiūros BFL nuotr.

Po ilgojo savaitgalio biure girdėjau smagų šurmulį – įspūdžiai iš Barselonos, Kopenhagos, Odesos... Na, o aš dalinuosi savo penkių dienų klajonių Belgijoje ir Prancūzijoje įspūdžiais.

Siusiojančios“ įžymybės

Lėktuvai į Briuselį skraido kone kasdien – Europos sostinėje gyvena daug lietuvių. Pas vieną Lietuvos atstovybėje dirbančią bičiulę skubėjome ir mes. Briuselyje mūsų smagi moteriška trijulė buvome ankstyvą trečiadienio rytą.

Nusipirkusios nedidukę knygutę apie miesto įžymybes, lietingomis senamiesčio gatvėmis skubėjome ieškoti „siusiojančio berniuko“, jo „sesutės“ – „siusiojančios“ mergaitės, pagrindinės aikštės ir kt... Pusdienio senamiesčiui pakanka – vakarop patraukėme apžiūrėti garsiojo „atomiuko“ ir Mini Europos. Sudėjusios visus „pliusiukus“ Briuselyje, vakarojome terasoje su vyno taurėmis ir grilio skanėstais, spėliodamos, kokios bus ateinančios dienos... O planas buvo ambicingas: keturios merginos, automobilis ir beveik 2000 km Prancūzijoje – Šampanė, garsusis Luaros slėnis ir Normandija.

Šampano sostinė

Žydintys geltoni rapsų laukai, milžiniški vynuogynai ir kartas nuo karto slėniuose suboluojantys maži miestukai – nuo tokių vaizdų apima nerealumo pojūtis, kasdienybės problemos kažkur nutolsta ir norisi šypsotis be priežasties.

Pirmasis rimtas sustojimas – šampano sostinė Epernė. Čia Šampano aveniu įsikūrę žinomiausi „šampano namai“. Norime patekti į ekskursiją garsiausiuose iš jų – „Moёt & Chandon“, bet pasirodo, ekskursiją užsakyti reikia bent prieš dvi dienas...

Vynas ir sūris

Antroji diena skirta Luaros slėniui, žinomam pilimis, vynais ir sūriais. Pagal „Pasaulio vynų vadovą“ susirandame garsų vietos vynininko ūkį. Šiame regione populiariausias baltas „Sauvignon Blanc“ vynuogių rūšies vynas. Po netrumpos ir tiesiogine prasme svaiginančios degustacijos perkame patikusio vyno ir, paklausę 12-tos kartos vynininko dukters patarimo, keliaujame į ožkų fermą ragauti „Crottin de Chavignol“ sūrio.

Vandenynas ir sraigės

Kitą dieną pasiekiame Šinono miestelį, garsėjantį raudonu vynu. Vėl degustuojame ir perkame. Vyninė įspūdinga – didžiulis senovinis namas, po kurį galima laisvai vaikščioti, apžiūrėti su vynais susijusius objektus (butelius, kamštinio medžio pavyzdžius ir pan.), vienas iš vynininkų puikiai kalba angliškai... Papildžiusios bagažinę dar keletu butelių, nusprendžiame judėti vandenyno link, sustoti tik itin vaizdingose vietose, iš kurių atsiveria panoraminiai vaizdai. Vakare pasiekiame uostą Havrą, kuris nuvilia. Jokio senamiesčio, visas smagumas – akmenimis nusėtame paplūdimyje įsikūrusios kavinukės. Vakarienei ragaujame sraigių su puikiu vynu.

Moliuskai, užgeriami sidru

Paskutiniąją dieną keliaujame pakrante. Daugiausiai laiko praleidžiame įspūdingame Etrete. Mažutis senovinis miestelis ant vandenyno kranto garsėja milžiniškomis uolomis. Pietums valgome tai, ko Normandijoje neišvengsi – moliuskus (moules) su bulvytėmis fri, užgerdami jas tikru naminiu sidru, kuriuo garsėja šis regionas. Dar keletas šimtų kilometrų, keletas pakrantės miestelių – ir mes vėl Briuselyje... Kitą rytą lėktuvas, o didžiausias iššūkis – sutalpinti į lagaminus įsigytus vynus, sidrą ir sūrius.

Praktiniai PATARIMAI • Visas ekskursijas (į vynines, šampano namus ir pan.) planuokitės ir užsakykite iš anksto internetu. • Nakvynės Prancūzijoje ieškokitės taipogi iš anksto – šios vietos labai populiarios tarp pačių prancūzų bei belgų, todėl savaitgalį rasti laisvą kambarį viešbutyje gali būti keblu. • Jei neturite GPS įrangos, apsirūpinkite bent jau išsamiais žemėlapiais.

BŪTINA PARAGAUTI Briuselis - belgai tautiniu patiekalu laiko bulvytes fri. Jas užgerkite alumi arba „kriek“ – vyšnių skonio panašiu į alų gėrimu. Šampanės regionas – šampanas. Sakoma, jį geriau ragauti be užkandos, o jei jau būtina užkąsti, tebus tai austrės, krevetės ar ikrai. Luaros slėnis – lietiniai (crêpes) su įvairiausiais saldžiais ar sūriais įdarais, cottin de chavignol ožkų sūris, vynai – garsiausi balti (sauvignon blanc). Normandija – moules (moliuskai), kitos jūros gėrybės, sidras, kriaušių sidras (poire) ir kalvadosas.

KAINOS • Bilietas – perkant iš anksto apie 400 Lt • Automobilio nuoma 4 dienoms – apie 200 EUR (700 Lt) • Degalai, kelių mokesčiai – apie 400 EUR (1400 Lt) • Nakvynė – 20-50 EUR naktis/ žmogui (70 – 170 Lt) • Pietūs – apie 10-20 EUR (35 - 70 Lt) • Gero vyno butelis – apie 15 EUR (50 Lt)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas