Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitokia Turkija: kuo stebina jos europietiškasis kurortas Bodrumas?

Turkijos Rivjera vadinamame Bodrume itin juntama europietiška dvasia, kurią kuria turkio spalvos Egėjo jūros vanduo, žaliuojantys pusiasalio krantai ir ore tvyrantis eukaliptų ir citrinmedžių aromatas. Šį įspūdį dar labiau sustiprina ir mieste jaučiama graikų kultūra – iš Bodrumo vos per pusvalandį galima pasiekti Graikijos salas, rašoma kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ pranešime spaudai.
Bodrumas
Bodrumas / 123RF.com nuotr.

Turizmo atstovės paaiškina, kuo šis miestas skiriasi nuo kitų Turkijos regionų, ir pataria, ką verta aplankyti.

1. Pamatykite vieną iš pasaulio stebuklų

Bodrumas – Antikos palikimą išsaugojęs miestas, stūksantis ant antikinio Halikarnaso griuvėsių. Verta susipažinti su miesto istorija, nes būtent iš čia kilo garsus graikų istorikas, istorijos tėvu vadinamas Herodotas. Miestas yra tikrų tikriausias istorijos lobynas: daugybė tvirtovių, pilių, mečečių ir šventyklų.

„Bodrume galima išvysti vieną iš septynių pasaulio stebuklų – Halikarnaso mauzoliejaus griuvėsius. Aplankykite ir žymųjį Bodrumo amfiteatrą, nukeliantį į tą laikmetį. Šis teatras klestėjimo laikotarpiu talpino net iki 13 tūkst. žiūrovų“, – pasakoja Kristina Jankauskienė, „Tez Tour“ atstovė Turkijoje.

Praeities tradicijas Bodrume galima pajusti iki šiol – paplūdimiuose tebeveikia jaukūs žvejybiniai uostukai, o iš kasdienio turkų gyvenimo niekur nesitraukia senieji amatai.

2. Įkvėpkite gamtos

Bodrume verta pasigėrėti ir gamtos grožiu, kalnuotu reljefu, suteikiančiu kurortui žavesio ir užburiančių saulėlydžių.

„Atvykus čia pirmą kartą, labiausiai sužavėjo gamtos žaluma, reljefinis peizažas, nuostabios įlankos, primenančios fjordus. Viešbučiai išsidėstę kalnuotose vietovėse, tai suteikia išskirtinumo terasų panoramoms“, – dalijasi Živilė Motiejūnienė, „West Express“ turizmo vadybininkė.

123RF.com nuotr. / Bodrumas, Turkija
123RF.com nuotr. / Bodrumas, Turkija

Poilsiauti Bodrume vilioja ne tik natūrali gamta bei europietiška kurorto dvasia, bet ir vėsesnė oro temperatūra, lyginant su kitais šalies kurortais. Vasarą čia oras ne toks drėgnas ir labiau vėjuotas, tad patiks mažiau karštį toleruojantiems keliautojams.

3. Leiskitės į ilgas promenadas

Bodrume reikia skirti laiko ir ilgiems pasivaikščiojimas siauromis gatvelėmis, pasigrožėti žavingais baltais namukais, apelsinmedžių giraitėmis, alyvmedžių ir oleandrų sodais, įkvėpti mimozų ir levandų sklindančio aromato.

„Įspūdį palieka pakrančių infrastruktūra, jose labai ilgos pėsčiųjų alėjos, kuriomis malonu pasivaikščioti. O pavargus, verta prisėsti skanėstų krautuvėlėse ar apsipirkti mažose jaukiose suvenyrų parduotuvėse. Vietiniai gyventojai čia kultūringi ir mandagūs“, – pabrėžia Ž.Motiejūnienė.

4. Pailsėkite su šeima

Norintys pailsėti ramiai su šeima, taip pat turėtų pasidomėti Bodrumu. Daugelį šeimų čia traukia ne tik gerai išvystyta viešbučių infrastruktūra ir gausybė pramogų mažiesiems, tačiau ir itin profesionalus personalo darbas.

123RF.com nuotr. / Bodrumas, Turkija
123RF.com nuotr. / Bodrumas, Turkija

„Šiek tiek atokiau nuo miesto centro esančios vaizdingos pakrantės tinka ramiam poilsiui su visa šeima. Tiek aukščiausios klasės elitiniai viešbučiai, priklausantys prabangiausių viešbučių tinklams visame pasaulyje, tiek paprasti ekonominės klasės viešbutukai stengiasi išlaikyti itin aukštą aptarnavimo lygį ir kokybę“, – pristato K.Jankauskienė.

5. Mėgaukitės prabanga

Bodrumas yra vienas mėgstamiausių Turkijos kurortų ne tik tarp vietinių ar turistų, bet ir tarp pasaulinio lygio žvaigždžių.

„Įsikurti, ilsėtis ir pramogauti Bodrume renkasi ne tik vietiniai gyventojai. Pasaulyje gerai žinomos asmenybės čia nuomojasi vilas, ištaigingas jachtas, vakarieniauja elegantiškuose restoranuose. Ilsintis Bodrume galima pasijusti it Italijos ar Prancūzijos Rivjeroje“, – kalba K.Jankauskienė.

Ji taip pat siūlo paplaukioti garsiuoju mėlynuoju kruizu baltojo Bodrumo pakrantėmis, stebėti miesto gyvenimą iš toli, degintis, šokinėti iš jachtos, išsimaudyti šiltame, krištolo skaidrumo vandenyje.

123RF.com nuotr. / Bodrumas, Turkija
123RF.com nuotr. / Bodrumas, Turkija

6. Aplankykite Graikijos salos

Išnarsčius Bodrumo kurortą ir jo apylinkes, verta aplankyti ir kitus netoliese esančius šalies miestelius.

Daljanas – tai turkiškoji Venecija, miestelio balto smėlio paplūdimys tęsiasi beveik 6 kilometrus, o itin gražūs vaizdai atsiveria plaukiojant laivu. Iš Daljano uosto galima nuplaukti į išskirtinį vėžlių paplūdimį – saugomą teritoriją ir vieną paskutiniųjų nykstančių balinių vėžlių lizdaviečių.

Kelionių žinovės taip pat rekomenduoja aplankyti ir Pamukalę – vieną ikoniškiausių Turkijos lankytinų vietų, čia telkšančiuose mineralų prisotintuose vandens baseinuose galima išsimaudyti.

Vos už pusvalandžio kelio nuo Bodrumo galima pasiekti ir kelias Graikijos salas, tad vienos kelionės metu aplankysite kelias šalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas