Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitoks Niujorkas, arba Keletas atradimų ne Manhatane

Ir niujorkiečiams, ir atvykėliams Niujorkas – pirmiausia ikoniškoji Manhatano sala su daugybe miesto simbolių. Kad svečiuojantis Niujorke reikia aplankyti Manhatane esančius Centrinį parką, Volstrytą, Taimso aikštę ir t.t., nė nereikia sakyti – visi keliautojai tai žino ir visi tai padarys. Bet prisiminkite, kad iš tiesų Niujorko miestą sudaro penki rajonai (angl. boroughs) – kažkada buvę skirtingi miestai, galiausiai susijungę į vieną megapolį.
Keletas atradimų ne Manhatane
Keletas atradimų ne Manhatane / Gabijos Lebednykaitės nuotr.
Temos: 2 Niujorkas Kelionės

Kiekvienas šių rajonų turi savitą charakterį ir vietinių įdomybių, kurias ignoruoti būtų klaida – juk Niujorkas tuo ir žavus, kad yra pilnas įvairovės ir staigmenų, kartais – ten, kur mažiausiai tikiesi. Šiame tekste paminėtos toli gražu ne visos lankytinos vietos už Manhatano ribų, o tik keletas įdomių atradimų. Tebūnie tai paskata ilgėliau ten besisvečiuojantiems iškišti nosį iš Manhatano.

Bruklinas

Niujorkas daugeliui asocijuojasi su dangoraižiais, o ne paplūdimiais. Tie dangoraižiai – ir vėl, daugiausia Manhatane, o paplūdimių mieste esama, ir šiltomis vasaros dienomis jie sutraukia nemažai niujorkiečių. Labai įdomu užsukti į Brukline esantį Braitono paplūdimį (Brighton Beach), kartais dar vadinamą Mažąja Odesa.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Bruklinas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Bruklinas

Čia net nekvepia Amerika – Braitone gyvena didžiulė rusų, ukrainiečių ir kitų išeivių iš buvusių sovietinio bloko respublikų bendruomenė. Gatvėse skamba rusų kalba ir mirguliuoja užrašai kirilica, kioskuose pardavinėjami čeburekai, beliašai ir chačapuriai, o parduotuvėse puikuojasi gausybė produktų iš buvusio Rytų bloko šalių (netikėčiausias atradimas – lietuviški „Dadu“ ledai ir „Pergalės“ šokoladas). Už prekystalio dažnai karaliauja išdidžios „tetos“ violetiniais plaukais ir siūlo plonumo antakiais – tikras sovietinių laikų priminimas.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Bruklinas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Bruklinas

Siauruose Braitono skersgatviuose vyksta blusturgiai – čia orios, pasipuošusios ir kaip reikiant pasidažiusios pusamžės damos pardavinėja senus, neabejotinai dar tarybiniais laikais pagamintus papuošalus, drabužius, namų interjero niekniekius – vietiniams amerikiečiams gal tai – vintažas, egzotika, o man priminė močiutės spintos turinį. Į kalbas tos damos nesileidžia ir nei savęs, nei savo „lobių“ fotografuoti neleidžia – vos pamačiusios fotoaparatą, griežtai mosteli ranka ir su ryškiu rusišku akcentu sušunka: „No photo, no photo“ – atseit, pirk arba dink.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Blusturgis
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Blusturgis

Einant paplūdimiu rusiškus užrašus pamažu keičia angliški, ir štai – jau nebe Braitonas, o Coney Island (Konio sala) – kitas paplūdimio rajonas, garsus savo senu (dabar jau ir senamadišku, bet nuo to tik įdomesniu) atrakcionų parku. Nuo 1927 metų veikianti medinis „Ciklonas“ (The Cyclon) – žymiausia parko atrakcija ir jau beveik istorinio paveldo objektas.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Koni Ailendo atrakcionai
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Koni Ailendo atrakcionai

Žinoma, Bruklinas turi ką pasiūlyti ir be paplūdimių. Iš čia atsiveria gražiausi Manhatano dangoraižių vaizdai – nuo pasiturinčiame, elegantiškame Booklyn Heights rajone esančios krantinės arba nuo Dumbo pievelių. Dumbo – žodžių Down under Manhatan Bridge („po Manhatano tiltu“) akronimas. Šis kažkada pramoninis „patiltės“ rajonas vėliau buvo atnaujintas, pritraukė loftuose apsigyvenusių madingų menininkų ir jiems prijaučiančių brukliniečių ir tapo labai gyva ir madinga miesto dalimi.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Dumbo rajonas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Dumbo rajonas

Dabar čia daug meno galerijų ir knygynų, ant po tiltu žaliuojančių pievų brukliniečiai rengia piknikus, o vaikai vos už du dolerius gali pasisupti ant dar vienos senutėlės karuselės – Jane‘s karuselė veikia nuo 1922 metų!

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Jane's karuselė
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Jane's karuselė

Bronksas

Bronksas iš pirmo žvilgsnio turistams mažai ką siūlo – daugiausia tai yra gyvenamasis rajonas, lyg ir nieko ypatingo, daug imigrantų iš Lotynų Amerikos, juodaodžių, keletas prastos reputacijos zonų. Tačiau čia įsikūręs ir didžiausias visose valstijose miesto teritorijoje veikiantis zoologijos sodas, vienas didžiausių ir ekspozicijos įvairove turtingiausių zoologijos sodų pasaulyje.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Zoologijos sodas Bronkse
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Zoologijos sodas Bronkse

Bronkso zoologijos sodą būtina aplankyti, jei viešėsite Niujorke su vaikais, bet jis neabejotinai paliks įspūdį ir suaugusiems – ne vien gyvūnų ir paukščių įvairove, bet ir pagirtinu organizuotumu bei tikrai geromis gyvūnų laikymo sąlygomis. Net nepritariantys gyvūnų laikymui nelaisvėje turės pripažinti, kad čia augintiniams sudaromos maksimaliai palankios sąlygos.

Bronkso zoologijos sode labai pragmatiškai ir, sakyčiau, amerikietiškai suderintos švietėjiška ir komercinė funkcijos – viena vertus, lankytojams įtikinamai aiškinama apie gamtos vertę ir raginama ją saugoti bei gerbti, patraukliai ir įdomiai pristatomos gyvūnų rūšys ir jų gyvenimo laukinėje gamtoje ypatumai. Kita vertus, čia pat už papildomą mokestį galima pajodinėti ant kupranugario ar asilo, nusifotografuoti su smaugliu ir, žinoma, įsigyti tuntą suvenyrų bei zoologijos sodo atributikos.

Geras atradimas alkaniems – ne per toliausiai nuo zoologijos sodo esanti Bronkso Mažoji Italija. Toks pat rajonas yra ir Manhatane, tik ten to itališkumo nedaug belikę – virš gatvės pakibęs užrašas „Welcome to Little Italy“, keletas brangių restoranų, ir tiek. Bronkse itališkos dvasios daugiau, ir šiai šaliai prijaučiantieji ten trumpam pasijus kaip žuvis vandenyje, bent jau gastronomine prasme – kavinukėse, kepyklėlėse, picerijose (pastarosiose skonis itališkas, o porcijos vis dėlto amerikietiškos – keturiese sunkiai įveikėme vieną picą. Užtat buvo skanu!) ir, be abejo, turguje, kur akys raibsta nuo makaronų, gurmaniškų sūrių, alyvuogių ir kitokių tipiškų itališkų gardėsių gausos.

Kvinsis

Didžiausias ir etniškai margiausias iš visų Niujorko rajonų, kuriame galima tiesiog klaidžioti iš vieno tautinio rajono į kitą – tai pas korėjiečius, tai pas indus, tai pas arabus, tai pas graikus. Mano niujorkiečio bičiulio teigimu, graikų išeivių gyvenamame Astorijos rajone – skaniausias pita gyros visame Niujorke.

Beje, bevaikštinėdami po Kvinsio ir Bruklino gyvenamuosius rajonus susipažinome su dar vienu mums nauju amerikietišku reiškiniu – stoop sale turgeliais. Namai ir butai čia nuomojami be baldų, atsikrausčius reikia viską susipirkti, o išsikraustant – išsivežti. Kas nebereikalinga, parduodama tokiuose improvizuotose mini turgeliuose – ant lauko laiptinės (stoop) žmonės išdėlioja viską, ko nori atsikratyti, o susidomėję praeiviai už kelis dolerius gali tuos daiktus nusipirkti.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Stoop sale
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Stoop sale

Kvinsyje įsikūręs vienintelis Niujorko kazino. Didžiulis, vien lošimų automatų pilnas pastatas, kuriame mano apsilankymo metu savo laimę bandė daugiausia iš pažiūros nuobodžiaujantys ir, atrodo, jau nelabai besitikintys sėkmės paukštę pagauti pagyvenę amerikiečiai bei triukšmingi, daug entuziastingesni kinų turistai.

Dar Kvinsis gali pasigirti Citi Fields beisbolo stadionu, kuriame treniruojasi Niujorko „Mets“ komanda, ir parke šalimais besipuikuojančiu įdomiu praėjusio šimtmečio reliktu – The Unisphere. Šis milžiniškas nerūdijančio plieno gaublys, kurio skersmuo – 37 metrai, buvo sukonstruotas 1964 metais Niujorke vykusiai Pasaulio prekybos mugei, o dabar yra vienas iš Kvinsio simbolių ir pasididžiavimo objektų. Įspūdingas kūrinys, kurį verta apžiūrėti iš arčiau.

Staten Ailendas

Daugelio teigimu, nuobodžiausias iš visų Niujorko rajonų, nors esu tikra, kad paieškojus ir ten atsirastų, ką pamatyti. Verta bent jau persikelti keltu iš Manhatano, nes keltas praplaukia pro garsiąją Laisvės statulą. Kelionė – visiškai nemokama, bus šiek tiek romantikos ir gražių vaizdų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas