Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėda skirta plaukti ar riedėti su ratukais?

Klaipėda – miestas tarp trijų vandenų (Danės (Dangės), Kuršių Marių, Baltijos jūros) ir septyniasdešimt metų senesnė už Vilnių. Miestas, kurio žemėmis vaikščiojo, mylėjo, svajojo, šėlo kartu su jūra ir operos legenda R.Vagneris, ir Prūsijos karalienė Luizė. Klaipėda – laikinoji Prūsijos karalių rezidencija. O kokia ji šiandien, judant vežimėlio pagalba?
Danės pakrantė, menanti Kopenhagą
Danės pakrantė, menanti Kopenhagą / R.Omolo nuotr.

Klaipėdą iš Vilniaus pasiekiu patogiai išvystyta infrastruktūra ir draugišku ratukams traukiniu Vilnius-Klaipėda-Vilnius. Ir visų pirma, vykstu Senosios perkėlos link (Danės g.1, Klaipėda), kuri skirta keltis keltu tik pėstiesiems ir dviratininkams, joje vienu metu gali švartuotis du keltai.

Šioje perkėloje persikeliu puikiai ratukams draugišku keltu per Kuršių marias ir pasiekiu Smiltynę, kurioje su autobusu galima kelionę tęsti į Kuršių neriją (Juodkrantę, Preilą, Nidą) arba Smiltynėje užsukti į labai patogų su ratukais keliaujantiems (tiek infrastruktūra, tiek ir san. mazgais) Jūrų muziejų ir delfinariumą (Smiltynės g.3, Klaipėda).

Muziejus įsikūręs šiauriausiame Kuršių nerijos taške – Kopgalyje. Čia baigiasi 98 km Kuršių marių pusiasalis ir atsiveria Klaipėdos uosto vartai. Jūrų muziejus traukia šiuolaikišku išplanavimu ir inovatyviai, patraukliai pateikiama informacija apie jūros gyventojus, o be to, čia pat juos gali ir sutikti. Prie įėjimo į muziejų linksmai sveikinasi mažieji pingviniukai. O delfinariume tango šoka delfinai ir ruoniai, kuriems kartais nesvarbu instruktorių nurodymai, ir jie staiga, pasirodymo metu, atsitraukia nuo grupės, kad ir mane pakviestų tango.

Smiltynės paplūdimyje (taipogi ir Neįgaliųjų paplūdimyje Klaipėdoje), prie gelbėtojų postų, galima paprašyti ratukų maudynėms vandenyje. Į paplūdimį reikėtų atvykti su palydovu, nes reikalinga pagalba ratukus vežant paplūdimiu į vandenį ir esant vandenyje.

R.Omolo nuotr./Įėjimas į keltą
R.Omolo nuotr./Įėjimas į keltą

Pasiplaukiojus Smiltynės paplūdimyje ir keltu atgal persikėlus į Senąją perkėlą (Danės g.1, Klaipėda), ilgėliau stabtelėju Danės uoste ir jos pakrantėje, kuri vis platėja, o upės vaga – vis siaurėja. Pakrante labai patogu judėti su ratukais, kompaktiškai išsidėstę Klaipėdos pradžią ir jūrinio miestą liudijantys objektai.

Pasukamas (Grandinių) tiltelis (prie Žvejų g. 22, Klaipėda), prie viešbučio „Old Mill“ – buvusio grikių malūno (pritaikyto apsigyventi ir žmogui, judančiam vežimėlio pagalba) – vienintelis Lietuvoje rankomis pasukamas tiltelis per piliavietės kanalą, unikalus technikos paveldas. Keliskart per dieną galima stebėti jo pasukimą. Pasukus tiltą, po juo esančia perkasa galima burlaiviams įplaukti į buvusią Klaipėdos pilies fosą. Šalia tiltelio iš vandens ropščiasi „Juodasis vaiduoklis“ – personažas iš klaipėdiečių legendos.

R.Omolo nuotr./Pasukamas tiltelis
R.Omolo nuotr./Pasukamas tiltelis

Kruizinių laivų terminale (Priešpilio g., Klaipėda) visus atvykstančius džiaugsmingai pasitinka bei moja išvykstantiems „Berniukas su šuniuku“.

R.Omolo nuotr./Berniukas su šuniuku
R.Omolo nuotr./Berniukas su šuniuku

Klaipėdos pilis ir piliavietė (Pilies g. 4, Klaipėda) – vieta, kur 1252 m. (71 metais anksčiau nei Vilniuje) prasidėjo Klaipėdos krašto statybos – svarbiausioje kuršių žemių vietoje, Danės (Dangės) žiočių krante, jungiančiame Baltijos jūrą su Kuršių mariomis. XX a. pr. 600 metų stovėjusi pilis buvo nugriauta, o piliavietė atiteko laivų remonto įmonei ir tik visiškai nesenai ši vieta tapo atvira prieiga klaipėdiečiams ir miesto svečiams.

R.Omolo nuotr./Klaipėdos pilies griuvėsiai
R.Omolo nuotr./Klaipėdos pilies griuvėsiai

Šiuo metu atkurtos kelios pilies kurtinos, veikia Antrojo pasaulinio karo ekspozicija „Muziejus 39/45“, kuri draugiška ratukams. Viena iš dviejų (kartu su Jūrų muziejumi ir delfinariumu) uždarų pažintinio turizmo erdvių Klaipėdoje, visiškai pritaikyta judėti ratukais.

R.Omolo nuotr./Muziejus 39_45
R.Omolo nuotr./Muziejus 39_45

Iš Klaipėdos pilies ir jos piliavietės, kelias veda link senamiesčio, kuris pakankamai sunkiai pasiekiamas ratukais dėl masyvių akmenų dangos.

Viešbutis „National hotel“ (Žvejų g. 21, Klaipėda), beveik 200 metų istoriją ir jų svečių prisiminimus skaičiuojantis ir saugantis viešbutis, sergėja ir R.Vagnerio nuotykius, mat operos genijus, sukūręs „Skrajojantį olandą“ čia gyveno 1 metus.

R.Omolo nuotr./Viešbutis National_R.Vagnerio gyvenamoji vieta
R.Omolo nuotr./Viešbutis National_R.Vagnerio gyvenamoji vieta

Teatro aikštė – Klaipėdos miesto širdis, kurioje vyksta ir festivaliai, ir Jūros šventė. XIX a. čia buvo didelė turgaus aikštė, į kurią plūsdavo prekeiviai su vežimais, būdomis. Aikštėje ir seniausias teatro pastatas Lietuvoje – Klaipėdos dramos teatras, anuomet iškilęs ant Danės pelkių, o iš jo balkono anuomet kalbą rėžė ir A.Hitleris. Ir Klaipėdos krašto poeto Simono Dacho meilę Taravos Anikei kasdien bylojantis meilės priesakas ant aikštėje stovinčio postamento: „Anike Taravos, turte didžiausias, tu mano siela, kūnas ir kraujas!“ Ech.... ir kuri gi nenorėtų tokio amžino meilės prisipažinimo – kasdien, 24 val. per parą, žiemą ir vasarą.

R.Omolo nuotr./Teatro aikštė ir Taravos Anikė
R.Omolo nuotr./Teatro aikštė ir Taravos Anikė

Danės upės pakrantėje prišvartuotas ir legendinis burlaivis „Meridianas“ (kairioji Danės upės krantinė, Klaipėda), pastatytas XX a. viduryje ir jau penkis dešimtmečius jis yra vienas geriausių ir žinomiausių restoranų, kur susitinka istorija ir gastronomija. Patogiausia su ratukais prisėsti terasoje, krantinėje, šalia jūra alsuojančio burlaivio.

R.Omolo nuotr./Restoranas Meridianas
R.Omolo nuotr./Restoranas Meridianas

Danės upės krantinės panorama, rodos, kaip Kopenhagoje, ir tokie pat maži jaukūs spalvoti nameliai, ir burlaivių salelės. Šioje krantinėje gausu buriavimo tradicijas menančių, XX a. jūrinį paveldą primenančių knechtų.

R.Omolo nuotr./Knechta
R.Omolo nuotr./Knechta

Meyhoeferio laivininkystės bendrovės pastatas (Žvejų g. 2, Klaipėda) – pastatytas prieš šimtmetį pirmasis daugiaaukštis Klaipėdoje, turėjęs ir pirmąjį Klaipėdoje liftą. Tai ir pirmasis naujos statybos karkasinis pastatas Lietuvoje, kurio statyba rūpinosi A.Smetona.

R.Omolo nuotr./Meyhoeferio laivininkystės bendrovės pastatas
R.Omolo nuotr./Meyhoeferio laivininkystės bendrovės pastatas

Klaipėdos rotušė (Danės g. 17, Klaipėda) įkurta XIX a. Čia karo su Napoleonu metu (1807-1808 m.) gyveno Prūsijos Karalius F.Vilhelmas II su karaliene Luize. Šiame pastate buvo ir Klaipėdos seimelis, kuriame dirbo ir Klaipėdos krašto įžymybė I.Simonaitytė. Čia buvo parengtas dokumentas, panaikinantis baudžiavą Prūsijoje, iš čia Luizė rašė laiškus.

R.Omolo nuotr./Prūsijos karalių gyvenamoji vieta
R.Omolo nuotr./Prūsijos karalių gyvenamoji vieta

Laiške tėvui Karoliui II ji dalijosi savo optimizmu: „semiuosi paguodos, stiprybės, drąsos ir žvalumo iš vilties, glūdinčios giliai mano sieloje. Juk viskas pasaulyje laikina. Reikia veržtis tolyn. Tik pasirūpinkime, kad su kiekviena diena taptume vis brandesni ir geresni...” Šiandien šiame pastate vyksta Klaipėdos tarybos susirinkimai, o jį „saugo“ paminklas „Žvejas“, primindamas jūrinės žvejų valstybės istoriją.

Pažvelgus į Klaipėdą per kelto prizmę, pasimatavus ją ir ant grindinio, pats laikas apžvelgti Klaipėdą ir panoraminiu žvilgsniu, o tam skirtas viešbučio „Amberton“ K-centre (Naujojo Sodo g. 1, Klaipėda) 20 aukšte įsikūręs restoranas „Viva La Vita“ ir 21 aukšte „Sky terasa“, kur atsiveria tiek Klaipėdos, tiek Klaipėdos uosto (anksčiau Mėmelio) panorama, kuris paminėtas jau XIII amžiuje – vikingų laikais.

R.Omolo nuotr./Panorama iš panoraminės terasos – Sky 21
R.Omolo nuotr./Panorama iš panoraminės terasos – Sky 21

Kelionėje po Klaipėdos senamiestį, kuris grįstas masyviais akmenimis, judėjimas su ratukais pakankamai komplikuotas, dėl ko rekomenduotina vykti kartu su palydovu. Patogiausias judėjimas – be masyvių akmenų, Danės upės krantine, vedančia link Senosios perkėlos.

Šioje kelionėje pažinti, patirti, atrasti Klaipėdą ne tik, kaip uostą, bet ir gilią istoriją menantį miestą, man padėjo Klaipėdos krašto gidė. Klaipėdoje praleidau dvi dienas, ratukams draugiškame viešbutyje „Ibis styles Klaipėda Aurora“ (Nemuno g. 51, Klaipėda), norėdama pasidžiaugti šiltu vasarišku vėju, plaukti ir vėl plaukti, bei prariedėti Karalienės Luizės keliais.

R.Omolo nuotr./Pro viešbučio Ibis styles Klaipėda Aurora langą
R.Omolo nuotr./Pro viešbučio Ibis styles Klaipėda Aurora langą

Klaipėda, kaip miestas tarp trijų vandenų, visiškai pateisina šį vardą, ir čia vandenų transportas (keltai) ir jo infrastruktūra kartu su Danės upės krantine – komfortabilesnis, kaip paukščio plunksna, judant su ratukais.

Parengta pagal 2021 m. liepos antroje pusėje aktualią informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas