Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klaipėdoje plauks išskirtiniai laivai: ir tragediją išgyvenęs kurėnas, ir vikingų laivas

„Laivas tvarkingai plaukia, klauso, viskas gerai su juo. Manau, plaukiosim ne vienerius metus“, – sako pernai tragedijos ištikto kurėno kapitono R.Adomavičiaus sūnus, Lietuvos jūrų muziejaus pavaduotojas Romualdas. Ką tik rekonstruotą kurėną savaitgalį bus galima išvysti viename gražiausių Jūros šventės jūrinių renginių – tradicinių istorinių laivų „Dangės flotilėje“. Mažesni ir didesni laiveliai, valtys, kurėnai ir net vikingų laivas papuoš Danės upę, o jų kapitonai pasirengę papasakoti apie istorinius laivus, kuriais jie plaukioja.
Tradicinių ir istorinių laivų paradas „Dangės flotilė“ pristato  jūrinę Lietuvos kultūrą ir tradicijas.
Tradicinių ir istorinių laivų paradas „Dangės flotilė“ pristato jūrinę Lietuvos kultūrą ir tradicijas. / Jūrų muziejaus nuotr.

„Dangės flotilę“ kasmet rengia Lietuvos jūrų muziejus. Istorinių laivų paradas Dangės upėje vyks penktadienį, 19 val., kur bus galima pasitikti atplaukiančius istorinius laivelius. Prieš tai Smiltynėje jie bus papuošti žolynais.

Anot Romualdo Adomavičiaus, parade pagrindą sudarys Kuršių marių burvaltės – kurėnai ir kiek mažesnės venterinės valtys bei kiti laivai. Iš viso parade išsirikiuos apie 15 laivų. Tarp jų plauks ir pernai vasarą tragedijos Kuršių mariose ištiktas Lietuvos jūrų muziejaus kurėnas. Netikėtai užklupusi audra pražudė jos kapitoną, muziejuje dirbusį R.Adomavičių. Keliones kurėnu tęsia jo sūnus.

„Laivas tvarkingai plaukia, klauso, viskas gerai su juo. Manau, plaukiosime ne vienerius metus. Kol kas džiaugiamės, kad jis dar ant vandens ir sutvarkytas, – sakė Romualdas. – Tėtis buvo pasakęs, jei sveikata nebeleis, kad perimčiau. Pasakė, tai reikia klausyti. Dvejonių nebuvo.“

Romualdas neslepia, pradžioje įlipus į laivą visokių jausmų būta, bet apsipratus jautiesi savas.

„Jausmas geras, išlikę elementai, ne tiek pasikeitęs, kaip gali atrodyt. Laivas buvo tvirtas pastatytas, atlaikė audras, kol iškėlė jį. Tęstinumas... Atrodo, kad tęsiasi tie dalykai, ką su tėčiu darėm, o dabar vienas darai, su draugais, kaip bendruomenė stiprėjam. Jei tęsiam darbus, parodom, kad tai tikrai ilgalaikiai dalykai, turintys tą vertę“, – kalbėjo Romualdas.

Atrodo, kad tęsiasi tie dalykai, ką su tėčiu darėm, o dabar vienas darai.

Plauks vikingų laivas

Šalia šio kurėno parade pasirodys ir laivai iš Nidos, Kintų, Rusnės. Renginyje bus galima išvysti ir didesnių laivų.

„Didesnis – laivas-reizinė „Dreverna“. Tai tradicinis krovininis Kuršių marių burlaivis, 17–19 a. laivas. Norime jį pastatyt centre, krantinėje prie „Žvejo“ skulptūros pontonų. Penktadienį vakare vyks etnografinis koncertas „Alka“ kolektyvo. Šis laivas bus tarsi centrinis, aplink bus apstatyti kiti laivai.

Turime ir vieną kuršių vikingų laivą. Kuršiai plaukiojo jūromis, bet nėra archeologinių duomenų, kokiais laivais, greičiausiai, panašiais į Skandinavijos vikingų laivus. Vienas kėdainiškis yra pastatęs nemažą laivą, apie 12–13 metrų laivas „Biesos“. Iš išorės atrodo kaip vikinginis, nors statė namų sąlygomis pagal piešinius, brėžinius iš knygų. Visai toks vykęs!

Tai išskirtiniai laivai. Taip pat prisijungs du laivai iš „Baltic Sail” regatos – estų laivas, kur malkas gabendavo tarp salų, ir lenkų laivas „Antica“. Tai žvejybinis laivas, juo kompanija entuziastų yra apiplaukusi aplink pasaulį“, – pasakojo Romualdas.

Vienas kėdainiškis yra pastatęs nemažą laivą, apie 12–13 metrų laivas „Biesos“. Iš išorės atrodo kaip vikinginis, nors statė namų sąlygomis pagal knygas, piešinius, brėžinius iš knygų.

Visi laivai yra replikos, autentiškos Kuršių marių burvalčių kopijos. Lenkų laivas yra bene vienintelis, kuris yra išlaikytas autentiškas senovinis laivas, tvarkomas ir vis dar supasi ant bangų.

R.Adomavičius sako, jog jau daugelį metų Dangės upę puošiantis paradas šiemet bus kitoks.

„Skirsis Jūros šventės kontekste. Mes visada atplaukdavome nuo Smiltynės, kai vyksta eisena, atidarymo ceremonija, būdavo tarsi iš dviejų pusių atidaroma šventė. Šiemet atidarymo akcentas – salvės iš burlaivių“, – pasakojo muziejaus pavaduotojas.

Pakels tiltą

Kad į Danę įplauktų laivai, penktadienio vakarą bus pakeltas Pilies tiltas. Laivai išsirikiuos tarp šio ir Biržos tilto.

Šeštadienį Jūros šventės svečiai bus nudžiuginti net dukart. Paradas bus surengtas 19 val., kuomet vyks ir inscenizuotas pasakojimas „Vai kur nužėgliuos...“ bei 23-–24 val., kai vyks naktinis tradicinių ir istorinių „Dangės flotilės“ laivų paradas „...ten yra jūrų karalius“. Laivai bus papuošti šviečiančiais akcentais.

Sekmadienį 9 val. ryte vėl kils Pilies tiltas ir laivų įgulos atsisveikins su šventės dalyviais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas