Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Klimato aktyvistai nusitaikė į Stounhendžą: nuo priešistorinio statinio teko šalinti dažus

Trečiadienį aplinkosaugos protestuotojų ant garsiausio priešistorinio Didžiosios Britanijos statinio Stounhendžo užpurkšti oranžiniai milteliniai dažai buvo nuvalyti ir, anot šią vietą prižiūrinčios organizacijos, „nepadarė jokios matomos žalos“.
Klimato aktyvistai dažais apipurškė garsųjį Stounhendžą
Klimato aktyvistai dažais apipurškė garsųjį Stounhendžą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Laimei, regimos žalos nėra, tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad nebuvo padaryta žala, pradedant nuo to, kad teko valyti akmenis, ir baigiant kančia, sukelta tiems, kuriems Stounhendžas turi dvasinę reikšmę“, – ketvirtadienį CNN paskelbtame pranešime sakė „English Heritage“ vadovas Nickas Merrimanas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr. / Klimato aktyvistai dažais apipurškė garsųjį Stounhendžą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr. / Klimato aktyvistai dažais apipurškė garsųjį Stounhendžą

Trečiadienį X (buvęs „Twitter“) paskelbtame vaizdo įraše, kurį paskelbė organizacija „Just Stop Oil“, matyti, kaip du šios grupės aktyvistai gesintuvais apipurškia įžymybę.

„Just Stop Oil“ protestuotojai reikalavo, kad būsimoji vyriausybė pasirašytų teisiškai įpareigojančią sutartį dėl laipsniško iškastinio kuro atsisakymo iki 2030 m.“, – paskelbė organizacija.

Akcija įvyko apie 12 val. vietos laiku senovinėje vietovėje netoli Solsberio Pietvakarių Anglijoje, sakoma Viltšyro policijos pranešime.

Du aktyvistai „buvo suimti dėl įtarimų nusikalstamu žalos padarymu, senovinio paminklo sugadinimu ir asmens atgrasymu nuo teisėtos veiklos“, – sakoma policijos ketvirtadienio pareiškime.

Aktyvistai buvo paleisti už užstatą, kol vyks tolesni tyrimai, teigė policija.

Oficialioje „Stonehenge“ X paskyroje šis incidentas apibūdintas kaip „labai neraminantis“.

„Ant kelių Stounhendžo akmenų buvo išpilta oranžinių miltelių. Akivaizdu, kad tai labai skaudu, ir mūsų kuratoriai tiria žalos mastą“, – sakoma pranešime.

„Scanpix“/AP nuotr. / Klimato aktyvistai dažais apipurškė garsųjį Stounhendžą
„Scanpix“/AP nuotr. / Klimato aktyvistai dažais apipurškė garsųjį Stounhendžą

Protestuotojai buvo 21 metų studentas iš Oksfordo ir 73 metų vyras iš Birmingamo, sakoma „Just Stop Oil“ pranešime spaudai.

„Stounhendžas yra pasaulio paveldo objektas, įtrauktas į Pasaulio paveldo sąrašą, senovės paminklas ir daugelio laikomas šventa vieta. Prašome visų dalyvaujančiųjų gerbti ją ir aplink ją švenčiančius žmones“, – rašoma svetainėje.

Reaguodamas į šį incidentą X socialiniame tinkle Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishi Sunakas parašė: „Just Stop Oil“ yra gėda“.

Ketvirtadienį dar du šios grupės aktyvistai sukėlė sceną Londono Stanstedo oro uoste po to, kai oranžinės spalvos dažais apipurškė du privačius lėktuvus ant kilimo ir tūpimo tako, kuriame, kaip įtariama, nusileido Taylor Swift privatus lėktuvas.

Stounhendžas yra pasaulio paveldo objektas, įtrauktas į Pasaulio paveldo sąrašą, senovės paminklas ir daugelio laikomas šventa vieta.

Popmuzikos žvaigždė Londone lankosi pasaulinių gastrolių „Eras“ metu ir šį savaitgalį Londone surengs tris pasirodymus.

Organizacija „Just Stop Oil“ savo socialinės žiniasklaidos kanaluose paskelbė vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip du aktyvistai įsilaužia į oro uostą, perpjauna tvorą ir apipurškia lėktuvus oranžiniais dažais.

Ta pati organizacija praėjusį mėnesį pateko į laikraščių antraštes, kai du protestuotojai išdaužė Britų muziejaus Londone stiklą, saugantį Magna Carta – garsųjį XIII a. Didžiosios Britanijos rankraštį.

Klimato aktyvistai rengia vis garsiau nuskambančius protestus, kurių metu ne kartą buvo užpulti vertingi meno kūriniai, įskaitant Moną Lizą ir Van Gogo paveikslą „Saulėgrąžos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius