Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kolekcionuojantiems kriaukleles: kokius paplūdimius verta aplankyti?

Ar prisiminate tą jausmą, kuris užplūsdavo vaikystėje, kai jus nusiveždavo prie jūros? Atrodo, net širdis imdavo plakti dažniau! Kiek įvairiausių įdomybių veikdavote paplūdimyje: nuo ilgų maudynių, kai jau kalendavote dantimis, tačiau nenorėdavote lipti iš jūros, iki smėlio pilių statymo, duobių kasimo, piešimo ant smėlio su pagaliuku, žaidimų kamuoliu, raketėmis, pasišildymo prieš saulutę skanaujant iš namų atsineštą užkandį, kriauklelių rinkimo... Prisipažinkite, ir šiandien išvydę jūrą jaučiate tą patį virpulį. Ir nors dažniausiai paplūdimio veiklos apsiriboja maudynėmis, deginimusi, užkandžiavimu ir knygos ar žurnalo skaitymu, kartais norisi vėl pasijusti vaiku: sulipdyti smėlio bokštelį, užkasti pėdas smėlyje ar vaikštinėjant po pakrantę rinkti gražiausias kriaukleles.
Kriauklių paplūdimys, Australija
Kriauklių paplūdimys, Australija / Shutterstock.com nuotr.
Temos: 1 Kelionės

O kur gi po to dėti tas kriaukleles? Būdų yra įvairiausių: nuo kolekcionavimo iki dekoracijų namų interjerui ar panaudojimo papuošalų gamybai. Beje, šį sezoną kriauklelių papuošalai itin madingi! Lietuvos pajūryje galima rasti nuostabiai gražių, smulkučių kriauklelių, tačiau šį kartą norime jus supažindinti su keliais pasaulyje esančiais paplūdimiais, kurie garsėja kriauklių gausa. Mėgstate rinkti kriaukleles? Jei taip, šie paplūdimiai jums tikrai paliktų įspūdį.

Kriauklių paplūdimys, Australija

123rf.com nuotr./Kriauklių paplūdimys, Australija
123rf.com nuotr./Kriauklių paplūdimys, Australija

Pirmasis paplūdimys, kurį jums norime pristatyti, yra ne veltui pavadintas Kriauklių paplūdimiu (Shell Beach). Vakarinėje Australijos dalyje, Ryklių įlankoje (Shark Bay) esantis paplūdimys iš tolo atrodo tarsi nusėtas puriu, baltu smėliuku. Tačiau drąsiai bėgti į jį basomis kojomis tikrai nereikėtų – iš tiesų tai ne smėlis, o tūkstančiai kriauklelių. Įdomu tai, jog baltos moliuskų kriauklės šioje pakrantėje, sudaro net 7–10 metrų sluoksnį! Neįtikėtina, tiesa? Beje, mokslininkai teigia, jog daliai kriauklelių daugiau nei 4 tūkst. metų.

Kriauklių paplūdimys – populiari lankytina vieta. Nenuostabu, juk ši pakrantė išties labai unikali. Taip mano ir UNESCO, dėl šios priežasties Kriauklių paplūdimys įtrauktas į pasaulio paveldo sąrašą.

Barricane paplūdimys, Jungtinė Karalystė

Shutterstock.com nuotr./Barricane paplūdimys, Jungtinė Karalystė
Shutterstock.com nuotr./Barricane paplūdimys, Jungtinė Karalystė

Pabuvoję vakarinėje Australijos pakrantėje, persikelkime į kiek artimesnį mums kraštą – Jungtinę Karalystę. Devonas (Devon) – tai didelė grafystė, esanti Pietvakarių Anglijoje. Ji garsėja savo gamtine įvairove. Ir tai dar ne viskas: Devonas – tai vienintelė grafystė turinti dvi pakrantes: šiaurės ir pietų. Būtent šiaurinėje pakrantėje ir slepiasi Barricane paplūdimys, kurį jums norime pristatyti.

Barricane paplūdimys – išskirtinio grožio vieta. Iš vienos pusės jį supa Bristolio įlankos vandenys, iš kitos – smėlio juosta, didingos uolos, miškingi skardžiai. Paplūdimyje savo laisvalaikį mėgsta leisti tiek turistai, tiek mokslininkai: pakrantę supančioms uolienoms daugiau nei milijonas metų, šalia jų atrandamos fosilijos suteikia žinių apie evoliuciją, istoriją. Beje, pačiame paplūdimyje turistai randa ir retų, egzotiškų kriauklių, Jas į pakrantę, nuo pat Karibų, atgabena Atlanto vandenyno srovės.

Sanibelio sala, Florida, JAV

Shutterstock.com nuotr./Sanibelio sala, Florida, JAV
Shutterstock.com nuotr./Sanibelio sala, Florida, JAV

Florida – JAV valstija, kurioje puikių paplūdimių nestinga. Vis dėlto, Sanibelio sala (Sanibel Island) ir jos paplūdimiai – išskirtiniai. Čia galima prisirinkti tiek kriauklelių, kiek nebūtų įmanoma rasti jokiame kitame Floridos paplūdimyje. Ypač daug kriauklių Sanibelio pakrantėse žvilga po audrų ar potvynių.

Kriauklės – viena iš pagrindinių salos turizmo plėtojimo formų. Keliautojai čia gali ne tik patys prisirinkti žavingų kriauklelių, tačiau ir nueiti į Bailey-Matthews nacionalinį kriauklių muziejų – čia eksponuojama išskirtinė kriauklių kolekcija. Beje, kasmet, kovo mėnesį, saloje organizuojama ir kriauklių mugė. Visi norintys gali prekiauti savo atrastomis kriauklelėmis, įsigyti naujų. Ši mugė pritraukia daug kolekcininkų iš skirtingų JAV valstijų.

Shutterstock.com nuotr./Sanibelio sala, Florida, JAV
Shutterstock.com nuotr./Sanibelio sala, Florida, JAV

Sanibelio sala – tai puiki atostogų vieta. Čia galima pasidžiaugti tiek laukiniu kraštovaizdžiu, žmogaus rankų nepaliesta gamta, tiek gera infrastruktūra, turizmo plėtra. Puikus balansas įsimintinoms atostogoms.

Tmėjaus sala, Kambodža

Šalia Tailando, Laoso ir Vietnamo įsikūrusi Kambodža – tai šalis, kurioje įdomybių tikrai nestinga. Įspūdingos šventyklos, tankūs atogrąžų miškai, atviruko verta pajūrio pakrantė, nuoširdūs ir paslaugūs vietiniai gyventojai – šią valstybę verta aplankyti tiems keliautojams, kurie nori susipažinti su Pietryčių Azijos kultūra, taip pat pasimėgauti egzotišku kraštovaizdžiu.

Shutterstock.com nuotr./Tmėjaus sala, Kambodža
Shutterstock.com nuotr./Tmėjaus sala, Kambodža

Reamo nacionalinis parkas (Ream National Park) – tai saugomas gamtos kampelis, esantis pietvakarinėje šalies dalyje, prie Siamo įlankos. Džiunglės, upės, kriokliai, laukiniai paplūdimiai, salos, netgi koralinis rifas – štai tokie stebuklai slepiasi šiame Kambodžos kampelyje. Salas paminėjome tikrai ne be reikalo, mat vienoje iš jų, Tmėjaus saloje (Koh Thmei), yra paplūdimys, kuris vilioja kriauklelių kolekcionierius. Įdomu tai, jog pati sala – nėra gyvenama (tik pakrantėje stūkso kelios paplūdimio trobelės). Ji priklauso Reamo nacionaliniam parkui, dėl šios priežasties į salą organizuojamos ekskursijos. Kriauklelėmis nusėtas paplūdimys – vakarinėje Tmėjaus salos dalyje. Žinoma, palyginus su mūsų aptartaisiais Kriauklių ar Sanibelio salos paplūdimiais, čia kriauklelių kur kas mažiau. Tačiau akylai paieškojus ant kranto galima rasti labai unikalių kriauklių.

Sudužusių laivų paplūdimys, Lanai sala, Havajai, JAV

Shutterstock.com nuotr./Sudužusių laivų paplūdimys, Lanai sala, Havajai, JAV
Shutterstock.com nuotr./Sudužusių laivų paplūdimys, Lanai sala, Havajai, JAV

Lanai arba Lanajis (Lanai Island) – tai šeštoji pagal plotą Havajų sala, kuri dar vadinama Ananasų sala. Toks neoficialus pavadinimas jai suteiktas dėl to, jog kadaise čia buvo įveistos didžiausios Žemėje šių vaisių plantacijos. Visgi ilgainiui ananasų verslas ėmė silpnėti. Maždaug 2016-aisias imta plėtoti turizmą: saloje išdygo prabangūs viešbučiai, įkurti golfo klubai. Lanai – tai sala, žavinti ne itin dideliais keliautojų srautais, prabangiais kurortiniais apartamentais, tačiau ir nuostabaus grožio gamta. Kalnai, smaragdinės įlankos, skardžiai, pievos, miškai – pasigrožėti saloje tikrai yra kuo.

Sudužusių laivų paplūdimys (Shipwreck Beach), dar žinomas vietiniu pavadinimu Kaiolohia – tai Lanai salos vieta, kuri traukte traukia tuos keliautojus, kurie nori papildyti savo kriauklelių kolekciją įdomiais radiniais. Kodėl paplūdimiui suteiktas toks pavadinimas? Lanai sala – vėjuota, aplink ją gausu seklių rifų ir stiprių srovių. Todėl būtent šioje pakrantėje sudužo nemažai laivų. Vis dėlto vėjai ir srovės į pakrantę išmeta ir galybę kriauklių. Sudužusių laivų paplūdimys – tai vieta, kurioje maudytis nerekomenduojama, tačiau atvažiuoti, pasigrožėti rausvai oranžiniu smėliu, tolumoje spindinčiomis kalnų viršukalnėmis, žydru vandeniu ir pakrantėje gulinčiomis kriauklėmis – tikrai verta.

Džefrio Bėjaus paplūdimys, Pietų Afrikos Respublika

Shutterstock.com nuotr./Džefrio Bėjaus paplūdimys, Pietų Afrikos Respublika
Shutterstock.com nuotr./Džefrio Bėjaus paplūdimys, Pietų Afrikos Respublika

Džefris Bėjus (Jeffreys Bay) – kurortinis miestelis, esantis Pietų Afrikos Respublikoje (PAR), vandenyno pakrantėje. Tai populiari poilsinė kryptis, mat miestelis gali pasigirti ne tik puikiais viešbučiais ir pramogomis, tačiau ir Mėlynosios vėliavos apdovanojimą turinčiu paplūdimiu, kuris itin žavi tiek paprastus poilsiautojus, tiek vandens sporto entuziastus. Bangos šiame paplūdimyje – didelės, o vanduo sezono metu – šiltas, todėl čia atostogauti atvyksta daug banglentininkų iš viso pasaulio.

Bangos į pakrantę atneša ir galybę kriauklių. Džefrio Bėjaus paplūdimyje galima rasti išties unikalių radinių. Beje, kaip ir Sanibelio saloje, taip ir šiame kurortiniame miestelyje, įsteigtas kriauklių muziejus. Sakoma, jog čia eksponuojama kolekcija – didžiausia visame pasaulyje. Beje, kiekvienais metais, rugsėjo mėnesį, kurorte organizuojamas kriauklių festivalis. Jo metu ne tik vyksta kriauklių mugė ir įvairios ekspozicijos, tačiau ir organizuojami kultūriniai renginiai: koncertai, šokiai, įvairūs konkursai, jūros gėrybių degustacijos.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas