Sportas gyvai

Kraupus banginio žudiko išpuolis: pasaulis negali pamiršti, kaip mirė jūrų parko darbuotojas

Alexis Martinezas žuvo 2009 m., kai banginis žudikas, kurį jis treniravo jūrų parke, atsisuko prieš jį. Per siaubingą incidentą „Loro Parque“ (Loro parke), Tenerifėje, gyvūnas suplėšė jo organus.
„Loro Parque“ (Loro parkas), Tenerifė
„Loro Parque“ (Loro parkas), Tenerifė / Shutterstock nuotr.

Tenerifės „Loro Parque“ didžiuojasi, kad kadaise buvo pripažintas geriausiu zoologijos sodu pasaulyje ir sulaukia lankytojų iš viso pasaulio, rašoma „Daily Star“.

Tačiau šių metų pradžioje britų kelionių organizatorius „Jet2“ paskelbė, kad nebeparduos bilietų į jūrų parkus, tokius kaip „Loro Parque“, ir šį žingsnį gyrė gyvūnų teisių gynėjai, išreiškę susirūpinimą dėl orkų, delfinų ir banginių naudojimo pramogai.

Šis žingsnis priimtas praėjus beveik 15 metų po to, kai po treniruočių su orkomis (arba banginiais žudikais) parke žuvo dresuotojas Alexis Martinezas.

Kelionių organizatorius „Jet2“ paskelbė, kad nebeparduos bilietų į jūrų parkus.

„Nepaisant to, kad buvo įgudęs, patyręs ir intuityvus, kalbant apie didžiulius, didingus gyvūnus, jis jautė, kad bet kada gali kas nors nutikti“, – sakė Estefania Luis Rodriguez.

2009 m. Kalėdų išvakarėse per treniruotę orka Keto, kuri svėrė net 6000 kg, atsisuko prieš savo trenerį.

Orkai nepavyko teisingai atlikti kelių judesių, tačiau gyvūnas atrodė ramus, nes plaukiojo baseino paviršiuje kartu su treneriu Alexiu.

Shutterstock nuotr. / „Loro Parque“ (Loro parkas), Tenerifė
Shutterstock nuotr. / „Loro Parque“ (Loro parkas), Tenerifė

Tačiau kai pasigirdo povandeninio etapo kvietimas ir treneris Alexis Marinezas pradėjo plaukti, Keto į jį atsitrenkė.

Kai orka paleido trenerį, jo kūnas nugrimzdo į baseino dugną.

Kitas dresuotojas panaudojo kontrolės priemones, kurios visada veikė su banginiais žudikais, tačiau Keto atsisakė reaguoti ir snukiu nustūmė Alexis į baseino dugną.

Kitas dresuotojas suprato, kad situacija tapo kritine ir panaudojo dar kelis signalus, kad suvaldytų Keto. Atrodė, kad tai suveikė, ir orka grįžo į baseino paviršių bei atsikvėpė.

Tačiau po kelių sekundžių jis vėl nuskuodė pas Alexis. Kitas siaubą keliantis vaizdas, kurį išvydo stebėtojai, buvo Keto, kuris išniro su Alexis kūnu. Kai orka paleido trenerį, jo kūnas nugrimzdo į baseino dugną.

Shutterstock nuotr. / „Loro Parque“ (Loro parkas), Tenerifė
Shutterstock nuotr. / „Loro Parque“ (Loro parkas), Tenerifė

Trenerio skrodime buvo nurodyta, kad jis „mirė dėl sunkių sužalojimų, patirtų užpuolus orkai, įskaitant daugybinius kompresinius lūžius, gyvybiškai svarbių organų plyšimus ir gyvūno įkandimo žymes ant kūno“.

1995 m. nelaisvėje gimęs Keto buvo vienas iš keturių banginių žudikų, kuriuos „SeaWorld“ paskolino „Loro Parque“ atrakcionui „Orkos vandenynas“. Prieš tai jis pasirodydavo JAV parkuose, o 2006 m. buvo perkeltas į Tenerifę. Jo motina Kalina buvo pirmoji orka, gimusi „SeaWorld“ pramogų parke.

Praėjus dviem mėnesiams po trenerio Alexio mirties, Orlando (Florida) atrakcione „SeaWorld“ tūkstančių žiūrovų akivaizdoje žuvo „SeaWorld“ trenerė Dawn Brancheau.

Keturiasdešimtmetė turėjo ypatingą ryšį su didžiule orka, vardu Tilikum, tačiau šis padaras ją nužudė per ilgai trukusį smurtinį išpuolį išsigandusių šeimų akivaizdoje.

123RF.com nuotr. / Orka
123RF.com nuotr. / Orka

Abiejų jų žūtis buvo aprašyta 2013 m. filme „Juodoji žuvis“ (angl. „Blackfish“), kuriame įrodinėjama, kad orkos yra labai protingi, socialūs gyvūnai, kurių elgesys nelaisvėje tampa iškreiptas ir sukelia psichozę bei agresiją prieš žmones.

Šis padaras ją nužudė per ilgai trukusį smurtinį išpuolį išsigandusių šeimų akivaizdoje.

Filmo pasirodymas sukėlė didžiulį visuomenės pasipriešinimą orkų ir delfinų laikymui nelaisvėje.

2016 m. kovo mėn. „SeaWorld“ įsipareigojo nutraukti banginių veisimą nelaisvėje. Tilikum, kuris buvo susijęs su trijų žmonių mirtimi, nugaišo 2017 m. sausio mėn., būdamas 36 metų.

Keto liko „Loro Parque“, kur jis iki šiol rengia pasirodymus.

Praėjus šešeriems metams po Dawn Brancheau mirties „SeaWorld“ paskelbė nutraukianti orkų veisimo nelaisvėje programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius