Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kretingos krašto lobiai: kokias unikalias lankytinas vietas rasite tik čia?

Dar nuo sovietinių laikų man Kretinga panašėdavo į nenusakomo dydžio krovininių vagonų stotį. Vykdamas į Girulius ir Klaipėdą, dar išvysdavai ir milžiniško dydžio elevatorius. Ši gigantomanija suviliojo kraštą pažinti atidžiau. Laikai pasikeitė, gigantomanija apsmego, į viršų šovė naujos Vydmantų ir Kūlupėnų bažnyčių smailės. Net žiemą į Kretingos rajoną verta vykti dviem paroms. Pirmą pusdienį privalu skirti dvasinėms paieškoms... bet apie viską nuo pradžių.
Kretingos lankytinos vietos
Kretingos lankytinos vietos / Vitalijos Jakštės nuotr. / „15min“ fotomontažas

Dėmesys religijai

Kretinga kartais vadinama Mažuoju Vatikanu. Čia galime rasti 5 vienuolynus. Prieigos į juos kasmet apsodinamos 770 medelių – skaičius sutampa su Kretingos gimtadieniu. Medelius sodina ir jaunas, ir senas, o tai nepamirštamos gamtos pažinimo pamokos vaikams.

Įdienojus reiktų traukti į Baltų mitologijos parką. Ekskursija su parko puoselėtoju Juliumi Reinikiu kone privaloma – be jo paaiškinimų vizitas netektų prasmės.

Vitalijos Jakštės nuotr. / Baltų mitologijos parkas, Julius Reinikis
Vitalijos Jakštės nuotr. / Baltų mitologijos parkas, Julius Reinikis

Parko ištakos – 2009 metai, kai paveldėtą šeimos mišką norėta išsaugoti ateities kartoms. 2012 metais buvo pastatytos pirmosios skulptūros.

Socialinę antropologiją Vytauto Didžiojo universitete baigęs Julius kartu su šeima ir bendraminčiais parke įkūnija žmogaus ir genties gyvenimo kelio pasakojimą per baltiškos mitologijos požiūrio kampą. Čia dievybių skulptūros derinamos su lietuviško pasaulėvaizdžio kompozicija ir gamtos harmonija.

Vitalijos Jakštės nuotr. / Baltų mitologijos parkas
Vitalijos Jakštės nuotr. / Baltų mitologijos parkas

Kiek filosofiškai Julius pristato ir Paukščių taką bei Ramovę. Beje, pati Ramovės idėja kildinama iš senosios Prūsijos nadruvių genties, kur šventą ugnį prižiūrėjo vaidilos, vaidilutės ir kriviai. Jau šiais laikais parko Ramovėje vyksta kalendorinės šventės: Rasų, lygiadienio ar Baltų vienybės.

Julius teigia, kad dauguma lankytojų domisi mitologija ir gamta.

Japoniško sodo spalvos

O štai visai šalia Baltų mitologijos parko esančiame didžiausiame Baltijos šalyse Japoniškame sode lankytojus paperka spalvų gama. 16 hektarų teritorijoje auga šimtai sakurų, magnolijų, azalijų, kitų įspūdingų augalų. Apsilankymas Japoniškame sode – tai lyg terapijos seansas išpuoselėtoje tylioje aplinkoje.

Vitalijos Jakštės nuotr. / Japoniškas sodas
Vitalijos Jakštės nuotr. / Japoniškas sodas

Pasisėmus dvasinių mitologinių aukštumų tuose pačiuose Darbėnuose galima nusileisti į lietuviškas realijas. Arūno ir Daivos Dūdėnų įkurtas amatų centras tituluotas 6 rekordais – niekas kitas Lietuvoje nėra sukaupęs tiek austinių juostų, lovatiesių, rankšluosčių, klumpių ir antpirščių.

Vitalijos Jakštės nuotr. / Tekstilės kelias, Daiva Dūdienė
Vitalijos Jakštės nuotr. / Tekstilės kelias, Daiva Dūdienė

„Vyrai, kuriems daugiau nei 50, pas mus neretai apsiverkia, – pasakoja Daiva.

– Moterys dar sugeba išvinguriuoti ir nerodyti emocijų. Stipriąją lytį, matyt, sujaudina prisiminimai – mamų, močiučių austos lovatiesės ar vis dar veikiančios audimo staklės.“

Vitalijos Jakštės nuotr. / „Kalniaus sodyba“
Vitalijos Jakštės nuotr. / „Kalniaus sodyba“

Apibendrinti dienos įspūdžius galima būtų Gabrielės ir Giedriaus įkurtoje „Kalniaus sodyboje“, kur visais metų laikais galima apsistoti superjurtoje arba stikliniuose nameliuose. Beje, iš „Kalniaus sodybos“ namelių galima išvysti šeimininkų laikomus juodus olandiškus fryzų veislės arklius.

Vitalijos Jakštės nuotr. / „Kalniaus sodyba“
Vitalijos Jakštės nuotr. / „Kalniaus sodyba“

Skaičiai stulbina

Patys Kretingos turizmo puoselėtojai kiek šypteli minėdami skaičius – Japonišką sodą ar Kretingos muziejų su žiemos sodu aplanko kur kas daugiau žmonių nei kai kuriuos didmiesčių muziejus.

Skaičiai neatsitiktiniai – daugiau nei 1,5 tūkst. augalų grafų Tiškevičių XIX amžiuje įkurtame Žiemos sode žaliuoja ištisus metus, todėl lankytojų antplūdis niekad nemažėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai