Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kretoje gyvenantis lietuvis atskleidė, kuo įdomios kitos Graikijos salos: jos – ir greitai pasiekiamos

Vilnių su Atėnais jungiantys tiesioginiai oro linijų „Aegean Airlines“ skrydžiai keliautojams iš Lietuvos atveria galimybes savo akimis išvysti įspūdingą senovės civilizacijos palikimą. Tačiau Graikija vilioja ne tik istorija ir paveldu – vos per valandą iš Atėnų galima patogiai pasiekti ne vieną saulėtą šio regiono salą. Kelionių ekspertas siūlo atkreipti dėmesį į 5 salas, kurios visada palieka ryškių įspūdžių, rašoma Lietuvos oro uostų pranešime spaudai.
Kretoje gyvenantis lietuvis atskleidė, kuo įdomios kitos Graikijos salos
Kretoje gyvenantis lietuvis atskleidė, kuo įdomios kitos Graikijos salos / 123RF.com ir asm. arch. nuotr. / „15min“ fotomontažas

Mikono, Santorino, Nakso, Lesbo ir Milo salos – visos jos iš Atėnų pasiekiamos skrydžiais, kurie trunka mažiau negu valandą. 13 metų Kretoje gyvenantis kelionių vadovas iš Lietuvos Audrius Antanas Morkūnas šias salas atrinko iš šiemet žurnalo „National Geographic“ paskelbto 31 verčiausių aplankyti Graikijos salų sąrašo.

Daugiau negu 25 metus Kretą ir kitas Graikijos salas tyrinėjantis A.A.Morkūnas teigia, kad per atostogas šiose salose galima išbandyti daugybę skirtingų pramogų ir veiklų – nuo ramaus plaukiojimo laiveliu iki aktyvaus laipiojimo uolomis ar šokių vakarėlių iki ryto.

Rugsėjo pabaigoje oras dienomis salose sušyla iki 24–26 laipsnių šilumos, jūros vandens temperatūra siekia apie 21–23 laipsnius, lietus – retas ir trumpas. Spalio mėnesį oro temperatūra dienomis būna keletą laipsnių žemesnė, sutrumpėja šviesus paros metas, bet kokybiškam poilsiui ir atradimams tai įtakos nedaro.

Shutterstock nuotr. / Mikonas, Graikija
Shutterstock nuotr. / Mikonas, Graikija

Lesbo sala – ramus poilsis greta gamtos stebuklų

Lesbas yra trečia pagal dydį Graikijai priklausanti sala, keliautojus sužavinti autentišku Mitilėnės miestu prie Egėjo jūros. Šiame mieste išlikusi XIX a. pabaigos art deco stiliaus elementų turtinga architektūra. Ramūs ir erdvūs paplūdimiai driekiasi vakarinėje salos dalyje, kur horizonte matyti Turkijos krantai.

„Pakilę iš paplūdimio niekada neliksite alkani. Lesbas garsėja išskirtiniais jūros gėrybių patiekalais – ypač, kai jos paruošiamos su tradicine makaronada“, – dalijasi A.A.Morkūnas. Jis pataria saloje išsinuomoti automobilį, kuriuo galima patogiai ir lengvai pasiekti paplūdimius, užsukti į autentiškus salos kaimelius ir aplankyti tikrą gamtos stebuklą – suakmenėjusį mišką.

Milo sala sužavės netikėta spalvų gama

Esate girdėję apie daugiau negu 2 tūkst. metų skaičiuojantį meno šedevrą – Milo Venerą? Viena garsiausių skulptūrų pasaulyje buvo rasta būtent Milo saloje. Tačiau keliautojams A.A.Morkūnas į Milą siūlo leistis ne antikinių skulptūrų ieškoti, o gėrėtis vulkaniniais peizažais ir išskirtiniais gamtos kūriniais. Jų grožis geriausiai atsiveria plaukiant aplink salą laivu – baltos, žalios, raudonos spalvų paplūdimiai tiesiog gniaužia kvapą.

123rf.com nuotr. / Milas, Graikija
123rf.com nuotr. / Milas, Graikija

Laivui nuleidus inkarą ir panirus į vandenį, galima nuplaukti apžiūrėti ne vieną įspūdingą pakrantės urvą. Milo sala taip pat yra žinoma ir dėl joje esančių katakombų.

Naksas – marmuro laiptai į istoriją

Pasak A.A.Morkūno, Nakso sala ypač patinka žmonėms, kurie domisi istorija ir Antikos laikotarpio menu. Mat iš šioje saloje esančių kasyklų marmuras keliavo pas garsiausius skulptorius ir architektus. Todėl keliaujant po salą galima išvysti nebaigtų skulptūrų ir marmuro skaldyklų.

Pats garsiausias traukos objektas ir Nakso simbolis yra Apolono šventyklos vartai (Portara). O vaikštant senamiesčiu, verta dairytis į pastatus ir ieškoti įmūrytų antikos stiliaus fragmentų, kurie Nakso miestui suteikia unikalų charakterį.

„Naksas yra ideali stotelė keliaujant ir į kitas Kiklados salų grupės salas, pavyzdžiui, Amorgą, Santoriną ar Parą“, – primena A.A.Morkūnas.

Santorinas – atostogų atvirukams kurti

Kelionių planuotojas, puikiai pažįstantis Graikiją, primena, kad Santorinas yra neprilygstamas dėl savo saulėlydžių. Būtent dėl jų maždaug 75 kv. km ploto salą pernai aplankė net 3,4 mln. turistų.

123rf.com nuotr. / Santorinas, Graikija
123rf.com nuotr. / Santorinas, Graikija

Gausybė baltų namelių su mėlynais stogais ir kerintys jūros vaizdai – čia lengva suvokti, kaip atrodo svajonių atostogos. Viešint Santorine A.A.Morkūnas rekomenduoja aplankyti autentika alsuojančius Firos ir Ojos miestelius, taip pat susipažinti su vietos vyno gamybos tradicijomis, nes vyndarystė šioje saloje turi labai gilias tradicijas.

Norintiems ne tik apsidairyti, bet ir ilgiau paviešėti Santorine kelionių planuotojas siūlo apsistoti Kamarijo kurorte, kur galima mėgautis ir paplūdimiais, ir kultūrinėmis ekskursijomis.

Mikonas – turintiems jėgų šėlti iki ryto

Nors naktinis gyvenimas Mikono saloje aktyviausias yra nuo birželio pabaigos iki rugsėjo vidurio, tačiau rudenėjant daug barų ir naktinių klubų vis dar veikia bei siūlo nerti į įspūdingus vakarėlius.

123rf.com nuotr. / Mikonas, Graikija
123rf.com nuotr. / Mikonas, Graikija

Su Ispanijos Ibisa dažnai lyginama Graikijos sala traukia turtingus poilsiautojus iš viso pasaulio, todėl Mikonas išlaiko aukštus pramogų kokybės standartus ir žėri prabanga – tiek restoranuose, tiek kokteilių baruose. Kadangi Mikonas yra tikras tautų katilas,

linksmai pramogaujant galima susipažinti su daugybe skirtingų žmonių ir sutikti net pasaulio garsenybių. Ir visa tai – vos po 40 minučių skrydžio iš Atėnų oro uosto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas