Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuba: nuo nardymo su rykliais iki natūralaus asfalto ežero

Kuba – tai nepakartojama salų valstybė tarp Karibų jūros, Meksikos įlankos ir Atlanto vandenyno, kurioje vis dar autoritarinis valdymas. Tai absoliučiai unikali šalis, kurios aborigenų, ispanų, Afrikos vergų ir JAV kultūrų mišinys bei vietinių pietietiškas temperamentas žavi visą pasaulį.
Vinales parkas
Vinales parkas / Shutterstock.com

Įdomiausia tai, kad Kuba gali pasigirti net 99,8 proc. raštingumo lygiu, žemesniu naujagimių mirštamumu už kai kurias išsivysčiusias šalis ir vidutine – net 77 metų – gyvenimo trukme.

Nieko keisto, kad turistai iš viso pasaulio veržiasi aplankyti Kubą. Siūlome keletą idėjų, ką verta nuveikti jums, jei kitu kelionės tašku pasirinksite būtent šią šalį.

Shutterstock.com/Povandeninis Kubos rojus
Shutterstock.com/Povandeninis Kubos rojus

1. Povandeninis Kubos rojus

Kubos gamta garsėja milžiniškais paplūdimiais ir netoliese esančiais koralų rifais, kurie yra idealios vietos nardymui. Nors aplink salą kasdien plaukioja nemažai žvejybinių ir kelioninių laivų, valstybės įstatymai sustyguoti taip, kad juos išvysti gana sudėtinga.

Tad nardymui niekas netrukdo, o keliautojams atsiveria galimybės tyrinėti nuostabius povandeninius pasaulius krištolo skaidrumo vandenyje. Jame matomumas net 20-30 metrų, o jūros dugnas pilnas uolų ir kalnų, į kuriuos galima įplaukti, taip pat kartais laimingiesiems pasiseka surasti nuskendusių laivų liekanas.

Įdomiausia tai, kad tyrinėdami dugną ir grožėdamiesi paslaptingomis gelmėmis, jūs plaukiosite tarp įvairiausių žuvų: aštuonkojų, ežių ir net jūros žvaigždžių. O bebaimiai gali išbandyti ekstremalių pojūčių kupiną pasiplaukiojimą su rykliais.

Net jei nesate jūros dugno gerbėjai, o keliaujate tiesiog pasimėgauti visada šviečiančia saule, įspūdingo grožio paplūdimiais ir karštu smėliu, surasite ir jums tinkamų vandens pramogų, kadangi krante nuolatos renkasi buriuotojai, o kelionių agentūros organizuoja pasiplaukiojimus katamaranais.

2. Fidelio Kastro mėgstamiausia gamtos oazė

Vinales nacionalinis parkas, įsikūręs Pinar Del Rio provincijoje vakarų Kuboje yra ne tik šalies pasididžiavimas, 1999 m. įtrauktas į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą, bet ir šalies valdovo Fidelio Kastro mėgstamiausia vieta.

Teritorija išties milžiniška, ji užima net 132 kv. km ir stebina savo unikalia gamta bei gyvūnija. Čia išvysite daugybę kalnų, slėnių su paslaptingais urvais, erozijos metu susiformavusias kalkakmenio uolas ir turėsite galimybę pamatyti patį mažiausią pasaulio paukštį Bitinį kolibrį, kurio ūgis vos 5 cm.

Didžioji dalis vietinių gyventojų dar ir šiandien verčiasi tradicine, senovine žemdirbyste ir augina tabaką bei javus. Teigiama, kad būtent šiose vietovėse išauga pats geriausias tabakas pasaulyje, dėka derlingo raudono atspalvio dirvožemio ir išskirtinio mikroklimato.

Vinales nacionalinį parką ypač mėgsta keliautojai dievinantys kopinėjimą ir ilgus žygius į kalnus. Tačiau ir be šių veiklų galima rasti ką nuveikti įspūdingoje gamtos oazėje, pavyzdžiui, apsilankyti tabako auginimo ūkiuose arba tiesiog pasivaikščioti žaliaisiais slėniais ir pasigėrėti šalies grožiu.

Shutterstock.com/Asfalto ežeras
Shutterstock.com/Asfalto ežeras

3. Asfalto ežeras

Trinidado miesto, kuris įrašytas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą bei priklauso 7 vietovių grupei, kurias saloje įkūrė ispanų užkariautojas Diego Velaskesas, vaizdas primena sustojusį laiką. Jis žavi išlikusiais neoklasicistiniais ir barokiniais statiniais, aikštėmis ir gatvėmis, kurios alsuoja vietinių gyventojų tradicijomis ir išties gana keistu, tačiau be galo įdomiu ežeru iš natūralaus asfalto.

Ežeras užima 40 ha plotą ir kasmet pagamina net iki 150 tūkst. tonų asfalto, naudojamo kelių tiesimui. Nuo jo atradimo, dar 1595 m., buvo atlikta daugybė tyrimų, kadangi vietovė pritraukia nemažai mokslininkų iš viso pasaulio, kurie ne tik analizuoja natūraliai gamtos sukuriamas medžiagas, bet ir ieško teorijų kaip telkinys susiformavo.

Viena jų, kad tai įvyko pasislenkant 2 tektoninėms plokštėms, tada dėl didelio slėgio giluminės liekanos iškilo į viršutinį žemės plutos sluoksnį, o lengvesni elementai išgaravo, palikdami tik nuostabą keliantį tikrą asfaltą.

Žinoma, vietiniai indėnai turi visai kitokį paaiškinimą, jie teigia, kad vietovė atsirado supykus jų dievams. Beje, lankantis prie gamtos kūrinio derėtų būti atsargiems, jis turi gebėjimą į save įtraukti nejudančius objektus, būtent dėl šios priežasties tyrinėtojai dugne rado paslėptas istorinių gyvūnų kapines.

Egzotinių kelionių į Kubą specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas