Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo skiriasi žuvienė nuo žuvies sriubos? Atsakymas – Rusnėje, kur jų bus išvirta 3 tonos

Šeštadienį Rusnėje vyksiančiame žuvienės virimo čempionate bus išvirta apie trys tonos žuvienės. Jau 13 kartą vyksiančiame renginyje varžysis 60 komandų iš visos Lietuvos. Jos virs žuvienę ir žuvies sriubą, nes, anot sumanytojo Marijaus Budraičio, tai toli gražu ne tas pats. Kokią žuvį mestelti į pačių atsivežtą mažiausiai 40 litrų katilą, sprendžia pačios komandos, vėliau vaišinančios žuviene renginio dalyvius.
11-asis tarptautinis žuvienės virimo čempionatas
Žuvienės virimo čempionatas / 15min nuotr.

Anksčiau Šilutėje vykdavęs čempionatas jau kurį laiką rengiamas Rusnėje, Pamaryje, kur vanduo yra gyvenimo dalis, o rūkyklų dūmai žuvį paverčia viena gardžiausių Lietuvoje.

Čempionatas vyksta dideliame parke, upės pašonėje, kur vietos užtenka visiems. Šiemet dėl titulų varžysis net 60 komandų iš visos Lietuvos, o taip pat ir užsienio. Žuvienę virs vokiečių, lenkų, latvių ir ukrainiečių komandos. O prasidėjo šis renginys kadaise vos nuo penkių katilų...

Renginio sumanytojas Marijus Budraitis įvardija įdomią šio renginio statistiką. Per dvylika jau įvykusių čempionatų juose čempionais tapti pavyko keturioms moterims ir aštuoniems vyrams. Žinoma, už kokų nugaros ir gausi komanda, be kurios laimėti nebūtų įmanoma – kas skuta bulves, kas morkas, kas lupa svogūnus ir pan.

„Moterys pakankamai rimtos ir kietos virėjos ir, aišku, vyrai. Buvo toks laikotarpis, kai paeiliui laimėjo moterys, vyrams buvo stimulas susigrąžinti žiedą – juk jie save laiko geriausios žvejais, virėjais, bet ir moterys aplenkia“, – šypteli M.Budraitis.

Žuvienės virimo čempionu pagal taisykles gali tapti tik vieną kartą gyvenime. Anot sumanytojo, žieduojami šiame krašte ne tik paukščiai, bet ir žuvienės meistrai, tad kiekvienas žiedas turi savo numeraciją. Čempionu tapęs asmuo vėliau turi teisę dalyvauti vertinimo komisijoje.

Čempionų komanda apdovanojama įspūdingi prizu – 20 kg rūkytu šamu.

„Vertiname iš principo virėją, bet kas jis būtų be komandos? Jis kaip laivo kapitonas – ką įdėti, kada įdėti. Renginyje turime katilų alėją, visi jie sustatyti prieky, galima matyti procesą, kaip dirba komandos“, – pasakojo M.Budraitis.

Trys tonos žuvienės

Renginys startuoja 12 val., kuomet bus pristatytos komandos. Jos žuvienę turi išvirti ne anksčiau kaip 14 val. ir ne vėliau kaip 14.30 val. Komisijai nukeliauja sunumeruotas dubenėlis žuvienės, tačiau vertintojai nežino, kurios komandos patiekalas tai yra.

„Skaičiai įspūdingi – jau penkti metai iš eilės išverdama virš 3 tonų žuvienės ir dar pritrūksta. Skaičiuojama, kad litras dalijamas trims žmonėms“, – pasakojo organizatorius.

Pagamintą žuvienę vertina anksčiau čempiono titulus pelnę asmenys, o taip pat ir deleguoti asmenys. Viena jų – Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė, taip pat šio krašto etnokultūros centro atstovė Birutė Servienė. Komisijoje – ir Edita Mildažytė.

Visa žuvienė šventės metu išdalijama publikai.

Žuvienė ir žuvies sriuba

Anot M.Budraičio, vertinant patiekalą svarbu atsižvelgti, ar komanda virė žuvienę, ar žuvies sriubą. Laimėti galima abiejose kategorijose.

Kadaise šio krašto žvejai, anksčiau žvejodavę tik kurėnais ir venterinėmis valtimis. Vos sugauta žuvienė buvo verdama čia pat, valtyje.

15min nuotr. /Žuvienės virimo čempionatas
15min nuotr. /Žuvienės virimo čempionatas

„Šio krašto žuvienė – bulvės, žuvis, morkos, na, dar svogūnai. Jei kiti ingredientai – tai jau vadinama žuvies sriuba, – pasakojo M.Budraitis.

– Dar vienas įdomus dalykas – žvejys jei ištraukdavo laimikį, į žuvienę įdėdavo ne mažesnio kaip dviejų kilogramų karšio pūslę, kuri apaugusi riebaliuku. Įmetus į katilą jie aptirpsta, viskas daroma greitai, kad pūslė nesusprogtų ir išmetama lauk.

Mesdavo nepjaustytas bulves. Visas meistriškumas – kad ir bulvė būtų išvirusi, ir žuvis nepradėtų irti. Į tradicinę žuvienę stengėsi nedėti druskos“.

Vertindami žuvienę komisijos nariai taip pat atsižvelgia, ar ši skaidri, ar žuvis nesuirusi, tačiau išvirta.

Atsiveža katilus

Ingredientus komandos čempionatui atsiveža pačios, kas upių, kas marių, o gal ežerų žuvis. Organizatoriai parūpina malkų, ugniakurus.

Atsivežti reikia ir katilą. Šis turi būti ne mažesnis kaip 40 litrų, tačiau yra komandų, kurios išveda ir 100-130 litrų žuvienės.

Ragautojai kviečiami geranoriškai paaukoti už žuvienės dubenėlį metant monetas į stiklainėlius prie komandų palapinių. Pernai surinkta simboliška suma – 1 333 eurai. Jie perduoti Rusnės salos bendruomenei, kuri svetingai priima šį čempionatą.

Renginio metu svečių laukia koncertinė programa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas