Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Kur keliauti, norint pamaloninti skonio receptorius?

Ilgametės gurmaniško maisto tradicijos Europje puoselėjamos daugelyje regionų, tačiau bene garsiausios ir labiausiai pamėgtos yra Italijos ir Prancūzijos šalių virtuvės. Nuo sūrių, iki vynų, iki duonos gaminių bei išmoningų mėsos patiekalų – šios šalys didžiuojasi maisto paruošimo būdų įvairove ir gebėjimu įtikti išrankiausiems skoniams. Tad kur keliauti ir ką ragauti gurmanamas, norint šiuos kraštus pažinti per skrandį ir namo parsivežti geriausių įspūdžių?
Prancūzija
Prancūzija / „Novaturo“ nuotr.

„Novaturas“ gurmanams šį rudenį parengė net tris maršrutus subalansuotus sielai ir gomuriui. „Vis daugiau keliautojų nepakanka svečioje šalyje pamatyti architektūros ir gamtos šedevrų. Jie nori pažinti ir šalių virtuvę, kuri ne ką mažiau svarbi norint iš tikrųjų susipažinti su vietove. Turistams, kurie nori ne tik žinių bei vaizdų, bet ir skonio, rengiame gurmaniškas keliones, kurių metu vienas svarbiausių akcentų – pažintis su išskirtinėmis virtuvėmis bei delikatesais“, – sako kelionės vadovė Algimanta Diburienė.

Šių metų lapkričio-spalio mėnesiais gurmanams parengtos trys kryptys į „skaniausius“ Italijos bei Prancūzijos regionus, kurių metu bus lankomi vyno bei konjako rūsiai, mėgaujamasi paslaptingiausio grybo trumo skoniu, foie gras paštetais, įvairiausiais sūriais bei kitais delikatesais. Galite būti tikri, jog pasirinkę bet kurią iš trijų kelionių, po to galėsite girtis – tokios skanios kelionės dar nebuvo.

Italija kelionių ir maisto gurmanams

Jau pirmoji spalio pradžioje rengiamos kelionės diena Italijoje bet kuriam gurmanui sužadins visus skonio receptorius – tai Parma. O Parma (be visų istorinių vertybių) tai Parmos kumpis (prosciutto) ir parmezano (parmigiano) sūris, du delikatesai, be kurių neįsivaizduojamas romantiškas pasisėdėjimas su taure vyno. Pastarasis čia taip pat puikus.

„Novaturo“ nuotr./Italija
„Novaturo“ nuotr./Italija

Gurmaniškai pradėtą dieną vainikuos acto karaliumi vadinamo Modenos balzaminio acto rūšių degustacija. Šio prieskonio gamyba kontroliuojama taip pat preciziškai, kaip šampano ar konjako, o teisę jį gaminti turi vos 300 šeimų visoje Italijoje (tarpo jų ir Luciano Pavarotti).

Tolesnė kelionė po Italiją bus nemažiau gurmaniška tiek akims, tiek gomuriui, kaip ir jos įžanga: Bolonija, Neapolis, Pestas, Tivolis, kitos vietovės su vienuolynais, rūmais, Drakonų fontanai su vandens vargonais, senovės graikų dievų šventyklos, katedros ir dar daug daug visko. Žinoma, visa tai užkandant ir užgeriant gurmaniškais patiekalais ir gėrimais.

„Novaturo“ nuotr./Italija
„Novaturo“ nuotr./Italija

Šioje kelionėje laukia grapos ir specifinio citrininio likerio (limoncello) degustacijos, itališkų ledų muziejus su, žinoma, jų ragavimu, apsilankymas pieno ūkyje, kur susipažinsite su Kalabrijos regiono pasididžiavimo – mocarelos sūrio – gamybos paslaptimis ir mozzarella di bufala degustacija.

„Novaturo“ nuotr./Italija
„Novaturo“ nuotr./Italija

Spalvingoji Prancūzija – gurmaniška kelionė kūnui ir sielai

Spalio pabaigoje – lapkričio pradžioje „Novaturas“ siūlo pasimėgauti pribloškiančią Prancūzijos virtuve ir nepamirštamais vaizdais. Pripažinkite, Basilique Notre-Dame-du-Port katedra ir prancūziško vyno degustacija vyno ūkyje tą pačią dieną – gurmaniškas ir vaizdas, ir skonis. Ir tai tikrai ne vienintelės priežastys, dėl ko verta rinktis šią kelionę.

Išskirtiniai vaizdai ir skoniai pradės jus lydėti dar nepasiekus kelionės tikslo – Prancūzijos. Šveicarijoje, Griujero kaimelyje bus surengta Griujero sūrio, naudojamo fondiu, degustacija.

„Novaturo“ nuotr./Prancūzija
„Novaturo“ nuotr./Prancūzija

Skonio receptorių šventė tęsis kiekvieną dieną. Viešnagė „Otard“ konjako namuose, kur susipažinsite ne tik su šio gėrimo skonio subtilybėmis, bet ir istorija. Šampano galėsite užsisakyti prie šviežutėlių austrių jų degustacijos metu. Šių jūros gėrybių ragausite Olerono saloje, garsėjančioje geriausių Europoje austrių veisyklomis.

Gurmanų laukia ir ne taip plačiai išreklamuotų, tačiau išskirtinio skonio mėgėjų žinomų ir vertinamų Rokamaduro ožkų sūrio bei ančių ar žąsų kepenėlių užtepėlių foie gras degustacijos.

Šioje kelionėje, kaip prieskonis delikatesams, lydės nepakartojami gražiausių Prancūzijos miestų, miestelių ir kaimelių vaizdai.

„Novaturo“ nuotr./Prancūzija
„Novaturo“ nuotr./Prancūzija

Auksinės Toskanos spalvos... regėti, ragauti, pajusti

Lapkritis – spalvingiausias mėnuo Toskanos regione, tad šioje kelionėje galėsite pradžiuginti save ne tik pasakiškais reginiais, bet ir puokšte kvapų bei skonių. Aplankomos vietos bei skoniai ir konkuruos, ir papildys vienas kitą: Pizos bokštas, Paduva, terminių Montekatinio šaltinių SPA, Mantuja lydimi vyno, alyvuogių, įvairiausių sūrių bei vytintų kumpių degustacijų.

„Novaturo“ nuotr./Toskana
„Novaturo“ nuotr./Toskana

Kelionės metu apsilankysite alyvmedžių ūkyje, kur ne tik degustuosite alyvų aliejų, bet ir sužinosite viską apie jo gamybą ir kaip išsirinkti geriausią, vyno ūkiuose susipažinsite su žymiaisiais Chianti regiono vynais bei „Vino Nobile di Montepulciano“. Pastarąjį vyną degustuosite užkąsdami gurmanų vertinamu pecorino avies sūriu, vytintais kumpiais bei specialiai paruoštomis alyvuogėmis.

Šios kelionės kulminacija – apsilankymas San Miniato miestelyje, kurio apylinkėse randama daugiausiai trumų. Kiekvieną lapkričio savaitgalį viduramžiškame miestelyje rengiamos šių brangiausių pasaulyje grybų mugės, kuriose pardavinėjami tiek patys grybai, tiek prieskoniai bei jais paskaninti patiekalai. Vargu ar pasaulyje yra vieta, kur galima geriau susipažinti su šiuo, požemių perlais, virtuvės brangakmeniais ar elfų obuoliais vadinamu, delikatesu.

„Novaturo“ nuotr./Toskana
„Novaturo“ nuotr./Toskana

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos