Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kur nukeliauja į bene garsiausią pasaulio fontaną sumetami pinigai?

Trevi fontanas (Roma, Italija) yra viena populiariausių ir instagrame labiausiai lankomų turistinių vietų pasaulyje, rašoma „The New York Post“.
Trevi fontanas
Trevi fontanas / Shutterstock nuotr.

Dažniausiai vasarą prie XVIII a. šedevro būriuojasi būriai turistų, norinčių pasimėgauti savąja La Dolce Vita akimirka (tik nelįskite į vandenį, kitaip gausite baudą).

Legenda byloja, kad jei laikysitės labai konkrečios tradicijos – dešine ranka paleisite monetą per kairįjį petį – kada nors gyvenime sugrįšite į Romą.

Ši tradicija gyvuoja jau šimtus metų – prieš įmesdami monetą į fontaną lankytojai išsako norą.

Pinigai renkami du kartus per savaitę, o prie fontano kabo užrašai, paaiškinantys, kad grąža bus skirta labdarai.

123rf.com nuotr. / Pora meta monetas į Trevi fontaną Romoje
123rf.com nuotr. / Pora meta monetas į Trevi fontaną Romoje

Kaip praneša „Reuters“, monetų rinkimas – tai įspūdingas reginys: regioninės komunalinių paslaugų bendrovės ACEA darbuotojai balansuoja ant didžiulio barokinio fontano krašto, naudodami ilgas šluotas ir siurbimo žarnas.

„Surinkimo ir valymo operacijos atliekamos kuo greičiau, kad būtų galima sumažinti fontano prastovas“, – sakė ACEA vadovas Francesco Prisco.

Po to, kai monetos ilga šluota sumetamos į ilgą eilę, jos žarnomis susiurbiamos ir nugabenamos į „Carito“ biurą, kur išdžiovinamos ant didžiulio stalo.

123rf.com nuotr. / Trevi fontanas
123rf.com nuotr. / Trevi fontanas

Tada monetos perduodamos ne pelno siekiančiai organizacijai „Caritas“, kuriai vadovauja Katalikų bažnyčia. Už gautus pinigus ji finansuoja maisto banką, sriubos virtuvę ir gerovės projektus Romoje.

Taigi, kiek monetų metama į 300 metų senumo fontaną? Agentūra „Reuters“ pranešė, kad 2022 m. „Caritas“ iš vandens surinko 1,4 mln. eurų, o 2023 m. tikisi surinkti dar daugiau.

Kasmet Romą aplanko apie 21 mln. turistų, daugelis jų užsuka prie Trevi fontano.

Šis kultinis turistų traukos objektas buvo baigtas statyti 1762 m. ir užima vieną Romos centre esančio Palazzo Poli pastato pusę, o jo statulos vaizduoja Tritonus, vedančius kriaukle aptrauktą dievo Okeano vežimą ir iliustruojančius vandenų sutramdymo temą.

2022 m. „Caritas“ iš vandens surinko 1,4 mln. eurų.

Čia italų kino režisierius Federico Fellini sukūrė garsiąją filmo „La Dolce Vita“ sceną, kurioje Anita Ekberg po vidurnakčio braunasi į fontaną ir kviečia Marcello Mastroianni prisijungti prie jos.

Deja, jūs negalite pakartoti tokios akimirkos, nes braidymas čia yra draudžiamas.

Pernai du australai, maudęsi fontano vandenyse, buvo nubausti 450 eurų bauda. Jiems taip pat buvo uždrausta 48 valandas lankytis tam tikrose miesto vietose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas