Kur pasaulyje yra uždrausta „Uber“

Pavėžėjimo paslaugas teikianti amerikiečių kompanija „Uber“ per trumpą laiką sulaukė milžiniško populiarumo visame pasaulyje. Bet įsigijo ir priešų. „Conde Nast Traveler“ keliautojams pateikia sąrašą, kurį pravartu įsidėmėti daugiau keliaujantiems – čia „Uber“ programėle pasinaudoti negalėsite.
„Uber“
„Uber“ / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

Dėl „Uber“ ir per ją dirbančių vairuotojų santykių pobūdžio šia programėle dažnai nepatenkinti ir konkurentai – taksi įmonės, valdžios, keliančios klausimus dėl mokesčių. Iš kai kur „Uber“ pasitraukė ir savo noru.

ŠIAURĖS AMERIKA

Ostinas, Teksasas, JAV. 2016-ųjų gegužę įmonė iš šio miesto pati pasitraukė po to, kai jai nepavyko gauti teisės pačiai rinkti vairuotojų pirštų atspaudus ir tikrinti jų biografijas. Miestas nenusileido ir nesuteikė „Uber“ išskirtinių sąlygų – įmonė turėjo žaisti pagal tokias pačias taisykles, kaip ir taksi kompanijos. Tuomet „Uber“ nusprendė pasitraukti iš miesto.

Aliaska, JAV. Nors Ankoridžas – didžiausias valstijos miestas – neseniai kiek sušvelnino įstatymus, kurie reguliuoja „Uber“ ir į ją panašios „Lyft“ veiklą, nė viena šių įmonių Aliaskoje dar neveikia. Konfliktas kilo tada, kai valstijos valdžia nesutiko „Uber“ vairuotojams leisti dirbti kaip nepriklausomiems kontraktininkams be darbuotojo kompensacijos draudimo. „Uber“ sumokėjo beveik 78 tūkst. JAV dolerių, kad išspręstų ginčą, tačiau galiausiai iš valstijos pasitraukė.

Oregonas (išskyrus Portlandą), JAV. „Uber“ ir „Lyft“ gali veikti Portlande, tačiau ne už miesto ribų. Portlandas pakeitė savo įstatymus, kad tokios įmonės galėtų vykdyti savo veiklą jame, tačiau kiti miestai ir pati valstija nepasekė jo pavyzdžiu.

Iš viso per pastaruosius penkerius metus „Uber“ į teisinius ginčus įsivėlė beveik 20-yje valstijų – dėl to, kaip yra reguliuojama jų veikla, palyginti su taksi paslaugas teikiančiomis įmonėmis.

Kanada. „Uber“ veikia beveik visoje šalyje – po to, kai buvo pataisyti kai kurie įstatymai, kad pavėžėjimo paslauga galėtų būti legaliai teikiama. Tačiau vienas miestas – Vankuveris – šios įmonės taip ir neįsileido. Liberalų partija žada, kad jeigu ji laimės kitą mėnesį vyksiančius rinkimus, jie įteisins pavėžėjimo paslaugų programėles dar iki Kalėdų.

EUROPA

Bulgarija. Šalies Aukščiausiasis Teismas nurodė „Uber“, kad jie negali čia vykdyti veiklos. Šalies parlamentas paskelbė, kad „taksi paslaugos gali būti teikiamos tik registruotų vežėjų su registracijos sertifikatais“.

Danija. Nors danai „Uber“ pradėjo naudotis 2014-ųjų gruodį, „Uber“ čia atsitrenkė į sieną visai neseniai. Balandžio mėnesį priimti nauji įstatymai, kurie iškėlė nemažai reikalavimų, kurių „Uber“ neatitinka. Pavyzdžiui, vežimo paslaugas teikiantiems vairuotojams savo automobiliuose reikia turėti taksometrus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Uber“ automobiliai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Uber“ automobiliai

Vengrija. „Uber“ į Vengriją atvyko prieš pustrečių metų, tačiau ją įmonei teko palikti praėjusių metų liepą, kai Vengrijos parlamentas priėmė įstatymą, skelbiantį, kad „Uber“ vairuotojai pažeidžia taisykles, kurioms turi paklusti kitos taksi įmonės.

Italija. Naujausia vieta, kurioje uždraudė „Uber“. Italai balandžio mėnesį nusprendė, kad įmonės verslo praktika sukuria nesąžiningą konkurenciją ir uždraudė jai teikti paslaugas bei reklamuotis. Kol kas įmonei leista veikti – kol bus nagrinėjama jos apeliacija.

Ir kitose populiariose Europos vietose „Uber“ tekdavo laikinai sustabdyti savo veiklą – Prancūzijoje, Ispanijoje, Nyderlanduose. Dabar „Uber“ laukia Europos Teisingumo Teismo sprendimo – ginče su didžiausiu Barselonos taksi operatoriumi, kuris įmonę apkaltino teikiant neteisėtas taksi paslaugas per „UberPOP“. Šis sprendimas turėtų apibrėžti, kaip „Uber“ turėtų būti traktuojama – kaip technologijų ar kaip taksi įmonė. Pastaroji turėtų paklusti griežtesniems reguliavimams.

AZIJA

Kinija. Iš šios šalies „Uber“ nebuvo išvyti, bet milžiniškoje rinkoje įmonė neatsilaikė, neteko daug pinigų ir ją čia galiausiai išpirko kinų sukurta programėlė „Didi Chuxing“. Skelbiama, kad abi įmonės konkurencinėje kovoje buvo praradusios milijardus dolerių.

Japonija. Teisinės aplinkybės „Uber“ veiklai Japonijoje gana sudėtingos. Kai kuriose vietose „UberX“ gali veikti, tačiau tos vietos turi būti mažos tam, kad čia veiktų viešasis transportas. Tokijuje vežimo paslaugas gali teikti tik prabangių automobilių įmonės arba taksi su licencijuotais vairuotojais. Čia „Uber“ gali veikti, jeigu atitinka keliamas sąlygas, tačiau čia ji neturi konkurencinio pranašumo.

Taivanas. „Uber“ savo veiklą čia sustabdė vasario mėnesį, kai valdžia jai skyrė milijonines baudas. Tačiau balandžio mėnesį įmonei pavyko pasiekti susitarimą dėl Taipėjaus.

„Scanpix“ nuotr./„Uber“
„Scanpix“ nuotr./„Uber“

AUSTRALIJA

Didžiojoje šalies dalyje „Uber“ veikia laisvai. Tačiau Šiaurinėje Teritorijoje įmonė yra uždrausta. Regiono valdžia žada, kad „Uber“ statusas bus peržiūrėtas vėliau, tačiau kada – neaišku.

PIETŲ AMERIKA

„Uber“ šiame žemyne nėra uždraustas niekur, tačiau tai gali pasikeisti. Po to, kai išėjo iš Kinijos, „Uber“ savo dėmesį nukreipė į augančią Brazilijos rinką. Tačiau taksi įmonės reikalauja programėlę išvis uždrausti, o valdžia, panašu, linkusi priimti tokius įstatymų pakeitimus, su kuriais susidūrusi kitose valstybėse „Uber“ pasitraukdavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento