Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kur pažintiniai maršrutai drieksis kitais metais: naujos kryptys turistams žada nepakartojamus įspūdžius

Praėjusi vasara parodė, kaip labai išsiilgome kelionių. Į „topus“ veržiasi pažintinės kelionės, nes keliautojai tampa vis labiau išprusę, smalsūs, nori pasiekti tolimesnius ir įdomesnius kraštus. Nors kitų metų vasara atrodo dar toli, tačiau jau laikas planuoti būsimas atostogas – įgyvendinti savo svajonę dar niekada nebuvo taip palanku: suteikiamos visos garantijos, kad pirkdami išankstinę kelionę laimėtumėte.
Paryžiaus Disneilendas
Lagaminas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ištikimi pažintinių kelionių fanai laukia ateinančio vasaros sezono kelionių, o ypač naujų krypčių lėktuvais ir autobusais. Tereikia išsirinkti labiausiai viliojančią kelionę, sumokėti nedidelę pradinę įmoką ir ramiai laukti savo svajonės išsipildymo dienos.

123RF.com nuotr./Lagaminas
123RF.com nuotr./Lagaminas

Keičiasi turistų mentalitetas: nauji įspūdžiai tampa vertybe

Kelionių organizatoriaus „Novaturas“ pažintinių kelionių skyriaus vadovė L.Degutytė mano, kad keliautojai iš Lietuvos tampa vis labiau patyrę, išprusę. Apkeliavę daugybę kraštų, jie nori pamatyti vis naujas vietas, pažinti naujas kultūras: „Keliautojai nori ne tik pasigrožėti vaizdais, bet ir susipažinti su šalies kulinariniu paveldu, vietinių žmonių kasdieniu gyvenimu.

Mes tampame vis labiau atviresni kitoms kultūroms. Anksčiau pažintinėse kelionėse žmones vežiodavome autobusu, o dabar renkamės viešąjį transportą, nes jie nori patys iš arti pamatyti socialinį gyvenimą. Kai pradėjau dirbti prieš 15 metų, keliautojai labiau domėjosi šalies istorija, o dabar domisi vietinių žmonių gyvenimu ir nori kuo daugiau autentiškų patirčių. Matome didelį poreikį vis įdomesnių ir ilgesnių kelionių.“

Lietuviai pradeda suvokti, kad galima investuoti ne tik į daiktus, bet ir į įspūdžius, todėl kelionių patirtis tampa didele vertybe. „Pastebime, kad pastaraisiais metais dovanoms žmonės perka kelionių kuponus, ypač per kalėdinį laikotarpį – dovanoja įspūdžius, kurie liks visam gyvenimui. Per pastarąjį dešimtmetį žmonių mentalitetas labai pasikeitė“, – sako L.Degutytė.

19 naujų kelionių maršrutų

Anot L.Degutytės, šie metai parodė, kad žmonės po pandemijos suvaržymų išsiilgo pažintinių kelionių ir jos sugrįžta visa jėga: „Sparčiai populiarėja pažintinės kelionės lėktuvu, o kelionės autobusu sudaro 50–70 proc. palyginus su praeitais metais. Kitų metų vasaros sezonui siūlome 45 kelionių maršrutus lėktuvu ir 53 maršrutus autobusu, tad rinktis tikrai yra iš ko.“

Ieškantiems netradicinių maršrutų L.Degutytė rekomenduoja pažintines programas į Korsiką, Armėniją, Azerbaidžaną ar Sakartvelą – pastarojoje šalyje keliautojams organizatorius pasiūlys dalyvauti vyno šventėje derliaus nuėmimo metu.

Vis labiau stiprėja savaitgalio pažintinių kelionių lėktuvu poreikis. Nors populiariausios išlieka savaitgalio kelionės į legendinius miestus Romą ir Paryžių, kitą vasarą pažintinių kelionės lėktuvu maršrutai papildyti savaitgalio skrydžiais į Londoną, Nicą ir Barseloną, o šeimoms siūloma savaitgalį praleisti „Disneilendo“ pramogų parke.

123RF.com nuotr./Barselona
123RF.com nuotr./Barselona

„Pažintinių kelionių geografija tokia plati, kad yra sunku išvardinti visus pažintinių kelionių maršrutus, kurie driekiasi per didelę dalį Europos – Prancūziją, Italiją, Ispaniją, Skandinavijos šalis, Juodkalniją ir kt. Kelionių geografijos aktualumą taip pat lemia ir besikeičiantys keliautojų poreikiai.

Pavyzdžiui, pastaruoju metu žmonės kelionėse vis daugiau nori pamatyti gamtos, todėl praėjusią vasarą buvo itin populiari Norvegija, kelionės į šią šalį vėl bus rengiamos. Kitas pokytis – atlaisvėjus pandemijos suvaržymams, žmonės nori keliauti toliau, egzotiškiau, todėl suplanavome po keletą kelionių į Jungtines Amerikos Valstijas, Australiją, Meksiką“, – sako kelionių ekspertė.

Sugrįžta kelionės autobusu visai šeimai

Didžiulėje pažintinių kelionių autobusu paletėje L.Degutytė išskiria keliones visai šeimai: „Anksčiau dažniau keliaudavo su draugais, o dabar vis dažniau renkasi praleisti atostogas kartu su šeima.“ Po pandemijos žmonės pradėjo vertinti laiką, praleistą kartu su šeima, todėl siūlomos penkios naujos kelionių kryptis: į Tartu ir senąjį Taliną, „Legolendo“, „Heidės“ ir „Serengečio“ safario parkus Vokietijoje, „Energylandia“ atrakcionų parką Lenkijoje, „Disneilendo“ ir „Asterikso“ pramogų parkus Prancūzijoje.

Suaugusiems siūlomos naujos pažintinės kelionės autobusu: Ventspilio gėlių festivalį, Reino ir Mozelio slėnius, Lietuvos ir Lenkijos istorijos keliais bei itin populiarią alaus šventę „Oktoberfest“ Vokietijoje.

123rf.com nuotr./Ventspilis
123rf.com nuotr./Ventspilis

Kuo skiriasi pažintinės kelionės ir poilsinės kelionės

Žmonės dažnai klausia, kuo skiriasi pažintinės kelionės nuo poilsinių, kurių metu galima užsisakyti įvairių ekskursijų ir taip derinti poilsį su pažinimu. Pagrindinis ir ryškiausias skirtumas – pažintinėse kelionėse mūsų grupes dar Lietuvos oro uostuose pasitinka ir visos kelionės metu kartu su grupe keliauja profesionalūs kelionių vadovai.

Pažintinių kelionių programos parengiamos taip, kad kelionės metu žmonės kasdien pamatytų, išgirstų ar patirtų kažką naujo. Pavyzdžiui, išsiruošus ilgam savaitgaliui po didžiuosius Europos miestus, pačiam keliautojui dėl nieko nereikia sukti galvos ir papildomai ieškoti informacijos – kelionių vadovas parodys visus vertingiausius lankytinus objektus ir papasakos jų istorijas. O keliaujant į tolimąsias šalis supažindins ne tik su šalies istorija, bet ir su vietine kultūra.

Išankstinio planavimo nauda

Išankstinio planavimo pagrindinis privalumas – galimybė sutaupyti, patogiai planuoti savo atostogoms skiriamą biudžetą ir turėti galimybę lanksčiai keisti savo atostogų planus, jei to prireiktų. Išankstinės kelionės pradinė įmoka keliaujant autobusu – 60 Eur, keliaujant lėktuvu – 100 Eur. „Atsižvelgiant į šių dienų infliaciją, tai tikrai nedidelė suma, sumokate ir ramiai laukiate savo atostogų.

O likusią sumą reikia sumokėti iki išvykimo likus ne mažiau nei 28 dienoms, vykstant į egzotines šalis – ne vėliau nei prieš 42 dienas“, – tvirtina L.Degutytė. O kad žmonės belaukdami savo atostogų jaustųsi dar ramiau, rekomenduoju įsigyti mažiausios kainos garantiją, kuri vienam asmeniui kainuoja tik 15 eurų. Ši paslauga garantuoja, kad jei ateityje kelionės kaina sumažėtų, mes keliautojams klientams grąžinsime kainų skirtumą

Taigi iš anksto užsisakę kelionę gausite šiuos papildomus privalumus:

  • Nuolaidas iki 15 proc.
  • Vieną kartą nemokamai pasikeisti kelionės datą ir maršrutą.
  • Nemokamos kelionių apsaugos „Covid pauzė“ ir „Covid saviizoliacija“.
  • Papildomas nuolaidas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas