Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lankydami Europos šalį netyčia įžeidėte jos vadovą? Nenustebkite, jei sulauksite policijos dėmesio

Kelionė po gražiausias Europos valstybes vos per vieną žodį gali tapti nemalonia patirtimi. Galbūt ne tik nemalonia, bet ir visą gyvenimą nulemenčia klaida. Pasirodo, jei netyčia necenzūriniu žodžiu pavadinsite tam tikros valstybės vadovą, netrukus atsidursite kalėjime arba sulauksite didžiulės baudos. Kad taip nenutiktų, politico.eu pateikia sąrašą šalių, kuriose galioja griežti įstatymai tiems, kurie įžeidžia valstybės vadovą.
Šaukiantis vyras, Danijos karalienė Margarita II, Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas
Šaukiantis vyras, Danijos karalienė Margarita II, Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas / 123RF.com ir Vida Press nuotr.

Belgija

Nuo pat 1847 metų šalyje galioja įstatymas, kuriame karaliaus įžeidimas laikomas nusikaltimu. Pavadinus jį necenzūriniais žodžiais gali grėsti kalėjimas iki trejų metų.

Įžeidžiant mažesnės svarbos karališkosios giminės atstovus gresia ne daugiau kaip dveji metai kalėjimo.

Flamandų nacionalistų partija ne kartą bandė atšaukti šį įstatymą, kuris buvo pritaikytas vos vieną kartą – 2007 m. į kalėjimą buvo pasiųstas vyras, apkaltinęs karalių Albertą II seksualiniais nusikaltimais prieš vaikus.

Danija

Pagal Danijos baudžiamojo kodekso 115 straipsnį už karaliaus ar vyriausybės vadovo šmeižtą gresia iki ketverių metų kalėjimo. O jei kas nors įžeidžia karalienę, karalienės motiną ar įpėdinį, gali būti pasiųstas į kalėjimą iki trejų metų.

Nuo šio įstatymo 2011 m. nukentėjo „Greenpeace“ aktyvistai, kuriems buvo pateikti kaltinimai dėl jų veiksmų Kopenhagos COP klimato kaitos aukščiausiojo lygio susitikime.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Danijos karalienė Margrethe II
AFP/„Scanpix“ nuotr./Danijos karalienė Margrethe II

Prancūzija

2013 m. Prancūzija panaikino įstatymą, kuriame buvo nurodyta, kad už prezidento įžeidimą bus skiriama bausmė. Tačiau netrukus pasirodė naujas įstatymas – apšmeižus prezidentą skiriama 45 tūkst. eurų bauda.

Vokietija

Prieš šešerius metus šalyje kilo skandalas dėl ginčo tarp vokiečių komiko ir Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano. Komikas grubiai apšmeižė prezidentą sakydamas, kad šis santykiavo su gyvūnais.

Vis dėlto Vokietija nusprendė panaikinti kaltinimus komikui už prezidento įžeidimą.

Nepaisant to, Vokietijos prezidento pažeminimas šalyje tebėra laikomas nusikaltimu. O už tai, kad tai daroma viešai arba žiniasklaidoje, gali būti skiriama nuo trijų mėnesių iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

123RF.com nuotr./Turistai
123RF.com nuotr./Turistai

Graikija

O štai dėl Graikijos prezidento įžeidimo gresia šiek tiek švelnesnė bausmė – žmogus kalėjime praleis iki trijų mėnesių.

Graikijos konstitucija taip pat leidžia konfiskuoti bet kokią publikaciją, kuri, kaip įtariama, įžeidė prezidentą.

Islandija

Pagal Islandijos baudžiamojo kodekso 101 straipsnį už prezidento ar asmens, vykdančio prezidento įgaliojimus, šmeižtą ar įžeidimą baudžiama dvigubai griežtesnėmis bausmėmis nei paprastiems žmonėms – iki ketverių metų kalėjimo.

Jei įžeidimas ar šmeižtas nukreiptas prieš „artimiausius prezidento giminaičius taip, kad gali būti laikomas nukreiptu prieš prezidentą, bausmė gali būti dar kartą padidinta iki pusės“.

Italija

Italijos baudžiamajame kodekse rašoma, kad asmuo, kuris įžeidė prezidento garbę ir prestižą, gali atsidurti kalėjime nuo vienerių iki penkerių metų.

Šmeižtas, kuris pasirodo žiniasklaidoje, taip pat yra laikomas nusikaltimu ir už jį gali būti skiriama laisvės atėmimo bausmė iki šešerių metų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sergio Mattarella
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sergio Mattarella

Nyderlandai

Už tyčinį karaliaus šmeižtą ar įžeidimą baudžiama laisvės atėmimu iki vienerių metų. Taip pat neteisėta platinti karalių ar karališkąją šeimą įžeidžiančią medžiagą.

Lenkija

Kaip ir daugelis kitų Europos šalių, taip ir Lenkija neleidžia įžeidinėti savo valstybės vadovo – už įžeidimą žmogui gresia trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Lenkijos įstatymai nuo įžeidinėjimų taip pat saugo vėliavą ir religiją.

Portugalija

Už prezidento įžeidimą ar šmeižtą gali būti skirta iki trijų mėnesių kalėjimo arba bauda.

Didesnė bauda gresia tada, kai įžeidimas patenka į žiniasklaidą. Už tai galite pakliūti į kalėjimą, kuriame praleisite nuo šešių mėnesių iki trejų metų. Beje, galite sulaukti ir baudos.

Slovėnija

Slovėnijos prezidento šmeižimas, įžeidinėjimas ar piktavališkas kaltinimas nusikaltimu taip pat laikomas nusikaltimu. Pagal Slovėnijos baudžiamąjį kodeksą gresia bauda arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

123RF.com nuotr./Turistai
123RF.com nuotr./Turistai

Ispanija

Kiekvienas, kuris šmeižia ar įžeidinėja karalių arba bet kurį iš jo įpėdinių ar palikuonių, karalienę konsortę, regentą ar bet kurį regentūros narį, sosto įpėdinį, gali būti pasiųstas į kalėjimą nuo šešių mėnesių iki dvejų metų, jei nusikaltimas laikomas sunkiu. Arba jiems gali būti skirta bauda.

Švedija

Pagal Švedijos baudžiamąjį kodeksą už Švedijos karaliaus ar bet kurio karališkosios šeimos nario įžeidimą ar šmeižtą asmuo gali būti pasiųstas į kalėjimą iki ketverių metų arba net šešeriems, jei veika laikoma itin sunkia.

Politico.eu taip pat skelbia, kad panašūs įstatymai galioja San Marine, Vatikane, Andoroje, Maltoje ir Monake.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas