Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos ir dar dviejų Europos šalių oro uostuose atsiras melo detektoriai

Trys Europos valstybės ketina savo pagrindiniuose oro uostuose įtaisyti melo detektorius, kurie turėtų padėti sulaikyti potencialius teroristus prieš jiems įlipant į lėktuvą.
Patikra oro uoste
Patikra oro uoste / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daliai keleivių iš ne Europos Sąjungos šalių Vengrijoje, Latvijoje ir Graikijoje netrukus reikės atlikti melo detektorių testus – atsakinėti į klausimus filmuojant vaizdo kamera.

Dirbtinio intelekto programos išanalizuos net ir pačias menkiausias asmens veido išraiškas ir nuspręs, ar keleivis sako tiesą. Interviu metu taip pat šalia bus ir pareigūnai, kurie galėtų nedelsiant reaguoti į situaciją, jeigu iškiltų grėsmę.

Jeigu sistema parodytų, kad apklausiamas asmuo meluoja, tuomet jį dar kartą apklaustų žmogus.

Keleiviai, kurie pateks į „mažos rizikos“ kategoriją, sulauks paprasčiausių klausimų – vardo, gimimo metų, kelionės tikslo. „Padidintos rizikos“ keleiviai sulauks daugiau ir nuodugnesnių klausimų. Kriterijai, pagal kuriuos keleiviai bus skirstomi į „mažos“ ir „padidintos“ rizikos grupes, neatskleidžiami.

Naujosios saugumo priemonės jau sulaukė kritikos. Frederike Kaltheuner iš „Privacy International“ CNN teigė, kad yra nemažai atvejų, kai naudojantis tradiciniais melo detektoriais būdavo apkaltinami nekalti žmonės, ir nėra garantijos, kad dirbtinis intelektas šią problemą išspręstų.

Be to, ji kėlė platesnius klausimus apie tendenciją naudoti automatinėmis ir iki galo neišdirbtomis sistemomis tam, kad įvertinti ir suklasifikuoti žmones. Skelbiama, kad melo detektorių testai būna teisingi tik maždaug 85 proc. atvejų.

Pirmieji bandymai su melo detektoriais prasidės jau šį mėnesį. Jie bus bandomi tik su tais keleiviais, kurie raštu sutiks dalyvauti tokioje apklausoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai