Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Laurą pakerėjo įspūdžiai Saudo Arabijoje: čia sukuriamos niekur kitur neregėtos patirtys

Kokios asociacijos kyla išgirdus turistų dar neatrastą Saudo Arabijos kryptį? Greičiausiai dauguma pagalvoja apie griežtus įstatymus ir draudimus. Tačiau ar žinojote, kad nuo 2019 rugsėjo Saudo Arabija atvėrė duris turistams?
Įspūdžiai iš Saudo Arabijos
Įspūdžiai iš Saudo Arabijos / Asmeninio archyvo nuotr.

Laikai, kuomet Saudo Arabijos sienos turistams buvo uždarytos, o vietinės moterys ne tik negalėjo vairuoti, bet ir restoranuose valgyti prie tų pačių stalų kaip vyrai – jau netolimoje, bet praeityje. Gauti vizą į Saudo Arabiją dabar yra kaip niekada lengva ir paprasta, o praeitais metais World Travel Awards būtent šios šalies vizų išdavimo procesą įvertinto kaip geriausią pasaulyje.

Asmeninio archyvo nuotr. / Įspūdžiai iš Saudo Arabijos
Asmeninio archyvo nuotr. / Įspūdžiai iš Saudo Arabijos

Didžiausias, geriausias, pirmas pasaulyje – būtent tokius apibūdinimus girdime, kuomet kalbame apie Saudo Arabiją, o apie vieną iš jų ir yra mano istorija. Ne visų, bet daugelio reakcija buvo papuošta nuostaba, kai sužinojo, kad vietoje įprastų kelionės krypčių kaip Tenerifė, Balis ar Tailandas, mažiausiai saulėtam mėnesiui Lietuvoje – sausiui renkuosi dar neatrastą kryptį ne tik lietuviams, bet ir visam pasauliui.

Visi keliautojai žino, kad geriausios istorijos gimsta netikėtai.

Nors ši verslo kelionė į Saudo Arabiją buvo planuota, visi keliautojai žino, kad geriausios istorijos gimsta netikėtai. Būtent taip ir nutiko, kuomet turėjau kelių dienų tarpą tarp konferencijų ir nusprendžiau poilsį prie jūros Džidos mieste iškeisti į turistų nepaliestą, bet savo išskirtinumu užburianti miestą al Ula, kur gamtos vaizdai labiau primena, kad esi Marse, o ne žemėje.

Asmeninio archyvo nuotr. / Įspūdžiai iš Saudo Arabijos
Asmeninio archyvo nuotr. / Įspūdžiai iš Saudo Arabijos

Būtent al Ula 2008 m. tapo pirmuoju Saudo Arabijos UNESCO objektu, o šis Belgijos dydžio miestas dažnai būna pristatomas kaip gyvasis muziejus po atviru dangumi, dėl čia išlikusių archeologinių liekanų, įspūdingų uolų piešinių, kurie liudija arabų kalbos raidą, nabatėjų bei dadaniečių kapaviečių (100 m. pr. Kr.–100 m. po Kr.) ir, žinoma, molio plytų miesto.

Bet kurioje kelionėje, dar prieš pakylant lėktuvui, mane dažniausiai rasite su garsui nepralaidžiomis ausinėmis ir atverstu kompiuteriu. Nesu iš tų žmonių, kurie šnekučiuojasi su kitais keleiviais lėktuve, o skrydis man yra bene geriausios sąlygos darbui, kuomet visi skambučiai ir el. laiškai lieka ant žemės.

Vis dėlto, tąkart mano kompiuteris buvo išsikrovęs dar oro uoste, o šalia sėdėjusiai jaunatviškai arabų porai draugiškai manęs paklausus „is this your first time going in al Ula?“, supratau, kad beveik 3 val. skrydyje darbus pakeis jų draugija.

Koncertų salė Maraya yra užregistruota Guinnesso rekordų knygoje kaip didžiausias veidrodinio stiklo pastatas pasaulyje.

Jau pirmomis pokalbio minutėmis paaiškėjo, kad skrendame tuo pačiu tikslu – pamatyti Andrea Bocelli pasirodymą didžiausiame pasaulyje stikliniame pastate Maraya. „Turbūt kaip ir visi šiame lėktuve esantys“, – nusišypsodama ištarė šalia sėdėjusi keleivė. Ir tai yra tiesa. Tokie koncertai vyksta nedažnai, todėl 7,6 milijono gyventojų turinčiame Rijado mieste skrydžiai į al Ulą būna pilni.

Asmeninio archyvo nuotr. / Įspūdžiai iš Saudo Arabijos
Asmeninio archyvo nuotr. / Įspūdžiai iš Saudo Arabijos

Koncertų salė Maraya yra užregistruota Guinnesso rekordų knygoje kaip didžiausias veidrodinio stiklo pastatas pasaulyje (100 x 100 x 26 m, veidrodžiais dengtas 9740 kv. m plotas). O pavadinimas išvertus iš arabų kalbos reiškia veidrodis. Sunku patikėti, bet jo pastatymui užteko vos trijų mėnesių.

Svarbu paminėti, kad al Ula nors ir gali pasigirti itin nuostabiais viešbučiais, jų čia kol kas nėra daug. Apie įspūdingo grožio eco-resort Banyan Tree, kuriame rasite daugybę pramogų, pasakiško grožio baseiną, įrengtą tarp uolų, būtų galima kalbėti atskirai, tačiau persikelkime tiesiai į magišką vakarą.

Koncerto organizatoriai buvo suplanavę svečių nuvežimą į Maraya salę. Nors autobusas buvo didelis, jis buvo beveik tuščias. Nenuostabu, nes kaip ir šalia sėdėjusi pora, dauguma atvykstančių į al Ulą jau turi savo vairuotojus. Šiems draugiškai pasiūlius vykti į koncertą drauge, mandagiai atsisakiau ir susitarėme, kad susitiksime jau koncerte.

Atvykus į vietą ir išlipus iš autobuso atsivėrė pasakiški vaizdai. Iš tolo pastato veidrodžiai priminė optinę iliuziją, nes visiškai susilieja su gamta, tačiau priėjus arčiau, juose puikiai atsispindi dykumos peizažai. Atvykusius svečius pasitiko vietiniai, jie sėdėjo ant baltų žirgų. Paprastas įėjimas į koncertą truktų vos keletą minučių, bet į vidų įėjau beveik už pusvalandžio. Negalėjau atsigėrėti.

Įėjusi į vidų, išvydau šimtus degančių žvakių, vietinių šypsenas su sveikinimais atvykus ir gyvos muzikos garsus. Vis dar buvau viena, todėl mėgaudamasi gardžiais užkandžiais stebėjau negausiai susirinkusius.

Iš tolo pastato veidrodžiai priminė optinę iliuziją, nes visiškai susilieja su gamta.

Koncertas vėlavo labiau nei pridera – beveik 1,5 val. ir, nors bilietas į renginį nebuvo pigus (bilieto kaina prasidėjo nuo 700 eurų, o geriausios vietos kainavo kelis kartus brangiau), investicija atsipirko su kaupu. Prieš koncertą užmegztos pažintys buvo itin naudingos mano verslui, nes tiek daug sėkmingų ir įvairių žmonių po vienu stogu tikrai nesutiksi kasdien.

Vėlavimo nepajaučiau – mėgavausi naujomis pažintimis, o šalia sėdėjusi pora iš lėktuvo atsiuntė žinutę, informuodama, kad yra užstrigusi dykumoje, nes keliai į Maraya uždaryti. Panašu, kad jie buvo ne vieni, nes beveik 500 vietų talpinanti salė buvo pustuštė, tačiau tai suteikė dar daugiau jaukumo pasirodymui, kuris nors ir pavėluotai, bet prasidėjo.

Patį koncertą sunku apsakyti žodžiais. Čia ir slypi bet kurios kelionės grožis – menas patirti. Galiu pasakyti tik tiek, kad iš dviejų dalių pasirodymo turiu tik vieną trumpą videoįrašą. O šiame socialinių tinklų pasaulyje, kuomet pamiršti, jog turi telefoną, ir mėgaujiesi turbūt yra viena didžiausių teigiamų įvertinimo formų.

Asmeninio archyvo nuotr. / Įspūdžiai iš Saudo Arabijos
Asmeninio archyvo nuotr. / Įspūdžiai iš Saudo Arabijos

Po pirmos koncerto dalies, per pertrauką, į salę pradėjo rinktis žmonės ir visų akys krypo į viršuje esančias VIP vietas. Lankytojai tarpusavyje šnabždėjosi, o neilgai trukus telefone gavau žinutę iš lėktuvo draugų: „MBS is here. Look up.“

Šia ateities vizija siekiama diversifikuoti nuo naftos priklausomą ekonomiką ir skatinti turizmą.

Būtent dėl pagrindinio šalies lyderio – Saudo Arabijos kronprinco Mohammedo bin Salmano ir buvo uždaryti keliai, taip užtikrinant, saugų jo patekimą į Andrea Bocelli koncertą. Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas dar 2016 m. balandį pranešė, o dar po metų ir pristatė „Saudi Vision 2030“ „Future Investment Initiative Institute“ (FII) konferencijoje. Šia ateities vizija siekiama diversifikuoti nuo naftos priklausomą ekonomiką ir skatinti turizmą, kol kas ši šalis tai daro puikiai.

Ši mano istorija ir netikėtas apsilankymas al Uloje dar kartą parodo, kad neplanuoti sprendimai kelionėse gali atverti naujas galimybes, todėl kviečiu padėti visus stereotipus į šalį, pažvelgti į pasaulį kitu kampu ir, jei tik yra galimybė, apsilankyti visiškai masinio turizmo nepaliestoje valstybėje, kur kultūra ir tradicijos persipina su moderniuoju pasauliu, dėl ko sukuriamos niekur kitur neregėtos patirtys.

Kviečiame dalyvauti konkurse „Menas keliauti. Menas patirti“, kurį organizuoja LITEXPO paroda ADVENTUR kartu su keliautojais ir nuotykių ieškotojais Vytaru Radzevičiumi ir Martynu Starkumi.

Anketą rasite čia.

Keliaujate, atostogaujate, ieškote nuotykių, ar įdomiai leidžiate laiką kartu su draugais ar šeima? Siųskite savo nuotraukas, dalinkitės istorijomis ir kiekvieną savaitę laimėkite parodos ADVENTUR partnerių prizus. Visi konkurso dalyviai varžysis dėl pagrindinio konkurso prizo kelionės į Ispaniją įsteigto „Tour Spain“ kartu su „Kelionių akademija“, kurios nugalėtojas bus paskelbtas sausio 27 d. Martyno Starkaus ir Vytaro Radzevičiaus kelionių šou metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus