Dėl geriausio titulo varžėsi 10 finalininkų iš skirtingų Lietuvos regionų. Savo produktus pristatę verslininkai ir visuomenininkai dalyvavo projekte „Patrauklios Europos turistinės vietovės“ (angl. „European Destinations of Excellence“ – EDEN), kuris skatina tvarios turizmo plėtros modelius Europos Sąjungoje.
Jis pagrįstas kasmečiais nacionaliniais konkursais, kurių metu kiekvienoje dalyvaujančioje šalyje išrenkama po vieną „patraukliausią turizmo vietovę“.
2015 m. EDEN tema – turizmas ir vietinė gastronomija. Projektas bendrai finansuojamas Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos ir Europos Komisijos.
Įveikę nemažą atranką į finalą pateko dešimt skirtingų gastronominių produktų. Komisijos sprendimu, pirmoji vieta skirta Druskininkų savivaldybės pateiktam projektui, pristačiusiam vieną iš gardžiausių lietuviškų saldumynų – šakotį.
„Jaskonių kaime (4 km nuo Druskininkų) galima išvysti ir išbandyti, kaip kepamas lietuviško švenčių stalo pasididžiavimas – šakotis, paragauti ką tik iš židinio ištraukto deserto bei dalyvauti edukacinėse programose „Pieno kelias“ ir „Lietuviškų patiekalų gamybos subtilybės“.
Taip pat čia veikia vienintelis Rytų Europoje šakočių muziejus, kuriame eksponuojamas pasaulio rekordas – įspūdingas 3,72 m aukščio šakotis”, – rašoma geriausiu Lietuvos gastronominiu projektu paskelbto šakočio aprašyme.
Šakočiui visai nedaug nusileido ir antrąją vietą pelnė Anykščių krašto pasididžiavimas – gaivus vaisių vynas. Trečioji vieta atiteko pakruojietiškam alui. Ketvirti liko Šakiai, pristatę Zanavykų ragaučių, penkti – Klaipėdos rajone esančio kulinarinio kruizo „Žuvies kelias“ autoriai.
Šeštoji vieta atiteko Šilutės rajono projektui „Pamario žuvėjų giliukai“, septintoji – Jurbarko rajone esančiam „Medaus slėniui“. Devinta liko Rytų aukštaičių verdama žuvienė, o dešimtuką užbaigė Kėdainiai, kurie nuo seno garsėja kaip agurkų sostinė.
Visi šie produktai, gastronominės edukacinės programos bei turistiniai maršrutai pristatomi specialiai šiam projektui išleistame leidinyje „Lietuva: vietinė gastronomija“.