Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvės įspūdžiai iš „Oktoberfest“: milijonas žmonių ir tiek pat litrų alaus

Laimingi veidai, linksmybės, triukšmas, daugybė alaus ir jį geriančių žmonių. Kai kurie jau „ilsisi“ ant žolės, tačiau jokios agresijos, muštynių – tokius įspūdžius iš Miunchene vykstančio kasmetinio alaus festivalio „Oktoberfest“ parsivežė šiemet ten apsilankiusi tinklaraščio „Travelling dining“ autorė Gina Kubiliūtė.
Alaus festivalyje kasmet apsilanko milijonai žmonių
Alaus festivalyje kasmet apsilanko milijonai žmonių / G.Kubiliūtės/ Travelling dining nuotr.

Bavarijoje vykstantys alaus festivaliai tradiciškai rengiami nuo rugsėjo vidurio iki pirmojo spalio savaitgalio – šventės trunka 16-18 dienų. Tuo metu į Vokietiją suplūsta alaus ir linksmybių ištroškę keliautojai ir turistai iš viso pasaulio. Skaičiuojama, kad kasmet į Miuncheno „Oktoberfest“ atvažiuoja daugiau nei 6 milijonai žmonių!

G.Kubiliūtės/ Travelling dining nuotr./Tautiniais rūbais apsirengusios šventės dalyvės
G.Kubiliūtės/ Travelling dining nuotr./Tautiniais rūbais apsirengusios šventės dalyvės

Pasak G.Kubiliūtės, nors renginyje netrūksta įvairių pramogų, svarbiausiu dalyku, žinoma, yra pats alus – „skystas auksas“. Statistika, kiek litrų alaus buvo išgerta šiemet vykusios šventės metu, iki galo dar nesuvesta. Vis dėlto akivaizdu, jog alaus ten išgeriama daug. Ir visiškai nesvarbu, kad bokalo kaina nėra maža. Pasak keliautojos, šiemet vienas litras alaus Miuncheno „Oktoberfest“ kainavo 9,7 – 10,10 eurų.

G.Kubiliūtės/ Travelling dining nuotr./Svarbiausias šioje fiestoje, žinoma, alus
G.Kubiliūtės/ Travelling dining nuotr./Svarbiausias šioje fiestoje, žinoma, alus

Kartu su alumi festivalio lankytojai galėjo ragauti daugybę bavariškų patiekalų, taip pat ir vegetariškų ar veganiškų.

Hendl (kepta vištiena), Schweinebraten (kepta kiauliena), Schweinshaxe (kepta kiaulės koja), Steckerlfisch (grilyje kepta žuvis), Würstl (dešra), Brezen (riestainiai), Knödel (bulvės ir duonos kukuliai) bei daugelis kitų tradicinių bavariškų valgių – išsirinkti, kuo pamaloninti skrandį, galėjo kiekvienas.

G.Kubiliūtės/ Travelling dining nuotr./Maisto zona
G.Kubiliūtės/ Travelling dining nuotr./Maisto zona

„Daug žmonių į šventę ateina apsirengę tautiniais rūbais. Viena iš tradicinių šios šventės suknelių, kuria vilki moterys, vadinama Tracht ir primena alaus bokalą. Šiemet populiarūs ir moteriški tirolietiški tautiniai kostiumai – be jokių papildomų blizgučių ar kitų papuošimų. Kostiumų spalvos – nuo eglės žalios, vyšnių spalvos iki tamsiai mėlynos ar net pastelinių (pavyzdžiui, smėlio) spalvų“, – pasakojo tinklaraštininkė.

G.Kubiliūtės/ Travelling dining nuotr./Tirolietiški kostiumai - be nereikalingų blizgučių
G.Kubiliūtės/ Travelling dining nuotr./Tirolietiški kostiumai - be nereikalingų blizgučių

Nuo moterų mažai atsilieka ir vyrai, specialiai šiai progai iš spintų traukiantys odines trumpas kelnes (šortukus). Apsirengęs juos ir marškinėlius neprašausi – būsi ir tautiškas, ir madingas.

G.Kubiliūtės/ Travelling dining nuotr./Net ir tautiniai rūbai gali būti išskirtiniai
G.Kubiliūtės/ Travelling dining nuotr./Net ir tautiniai rūbai gali būti išskirtiniai

Didžiulėje minioje lengva ne tik pasiklysti, bet ir prarasti daiktus. Ypač, kai galvą svaigina ką tik išgertas alus. Anot G.Kubiliūtės, dingusių ir pamestų daiktų biuras, veikiantis festivalyje, skelbė, jog vos per savaitę rado 925 pamestus daiktus: 300 įvairių rūbų, 140 piniginių, 100 telefonų, 60 raktų, 50 akinių, 40 skėčių, 40 krepšių, 35 juvelyrinius dirbinius, 10 kamerų.

Lietuvė atkreipė dėmesį, kad tarp šių daiktų buvo ir kur kas įdomesnių: pavyzdžiui, kraujo spaudimo matavimo aparatas, dirbtiniai dantys, 3 vnt. vyriškų „Ralph Lauren“ apatinių kelnaičių, dvi Go-Pro kameros, klausos aparatas ir 250 eurų grynais.

Pasak keliautojos, šventėje buvo matyti padauginusių alaus, tačiau neteko girdėti ar matyti muštynių. Apskritai agresijos. „Pavargusieji“ tiesiog priguldavo ant žolės ar pastovėdavo „apsikabinę“ stulpą ir keliaudavo namo arba toliau garbinti alaus dievų.

G.Kubiliūtės/ Travelling dining nuotr./Padauginusių pievelė
G.Kubiliūtės/ Travelling dining nuotr./Padauginusių pievelė
G.Kubiliūtės/ Travelling dining nuotr./Pavargusių netrūksta, bet agresyvių neišvysi
G.Kubiliūtės/ Travelling dining nuotr./Pavargusių netrūksta, bet agresyvių neišvysi

Šventės pradžia – 1810 metais

Dabar visame pasaulyje žinoma alaus ir pramogų šventė prasidėjo 1810 metų spalio 12-ąją, kaip princo Liudviko vestuvių dovana miestiečiams. Vestuvių proga princas įsakė laukuose prie Miuncheno pastatyti stalus ir pavaišinti liaudį alumi, surengė arklių lenktynes bei kitokių pramogų, kad jo vestuves žmonės prisimintų dar ilgai. Iki šiol ši aikštė vadinama princo jaunosios žmonos – Terezos vardu.

Miestiečiams taip patiko šventė, kad Liudvikas nusprendė ją pakartoti ir kitąmet, o ilgainiui „Oktoberfest“ tapo didžiausia švente Vokietijoje, į kurią traukdavo artistai iš visos šalies, vykdavo svarbiausias gyvulių turgus.

Princas, rengdamas šventę, norėjo, kad ji būtų organizuojama iki pasaulio pabaigos. Panašu, kad taip gali ir nutikti. Kol kas „Oktoberfest“ nebuvo 24 kartus dėl karų ir epidemijų.

Daugiau kelionių įspūdžių iš aplankytų vietų ar renginių rasite G.Kubiliūtės tinklaraštyje „Travelling dining“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas