Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvės kelionė į Everestą: po ilgo skrydžio atvykusi į Nepalą Edita Nichols džiaugėsi kartu atkeliavusiu bagažu su įranga bei jau susitiko su savo komandos nariais

Nepalo sostinėje Katmandu jau renkasi komandos, su kuria į aukščiausią pasaulio viršukalnę kops ir lietuvė Edita Uksaitė Nichols, nariai. Trečiadienį po pietų į Nepalą su keliais tarpiniais persėdimais atskrido ir Edita. Ji jau susitiko su kai kuriais būsimais bendrakeleiviais ilgame bei varginančiame žygyje, o taip pat jau spėjo pavakarieniauti ir su 15min.lt žurnaliste.
Edita Nepalo sostinėje Katmandu
Edita Nepalo sostinėje Katmandu / Editos Nichols nuotr.

Kaip iš Nepalo sostinės Katmandu pranešė pati Edita, kelionė buvo ilga. Antradienį po pietų išskridusi iš Ženevos Šveicarijoje, vėlų vakarą ji informavo redakciją, kad Dohos oro uoste Katare laukia savo skrydžio į Nepalą. Praėjus beveik parai moteris jau vakarieniavo su Katmandu jos laukusia 15min.lt žurnaliste Berta.

„Pakeliui skaičiau Marko Horrello „Everesto dienoraščius“ („The Chomolungma Diaries“). Perskaičiau nesustodama per 5 valandas. Niekaip negalėjau sustoti ir vis skaičiau be jokios pertraukos. Buvo verta. Tai gerai parašyta knyga, lengvai skaitoma. Ji man suteikė daug naudingos informacijos apie mano pačios saugumą šioje kelionėje. Primygtinai rekomenduoją šią knygą ir kitiems“, – paslaptimi, kaip ištvėrė ilgą kelionę pasidalino Edita.

Susitiko su kitais komandos nariais ir 15min.lt žurnaliste

Apsistojusi viešbutyje „Courtyard“ („Courtyard“ hotel) ir pasilabinusi su iš ankstesnių kelionių pažįstamu personalu, Edita susitiko su jau spėjusiais atvykti kai kuriais kitais komandos nariais.

„Čia jau yra pora žmonių iš Australijos ir JAV. Kiti susirinks netrukus“, – pranešė Edita.

Moteris taip pat susitiko su 15min.lt žurnaliste Berta, dalyvaujančia projekte „Be sienų“ ir keliaujančia aplink pasaulį. Edita per vakarienę Bertą pristatė kitiems komandos nariams.

15min.lt nuolat dviem kalbom (lietuvių ir anglų) informuoja apie Editos žygį į Everestą. Tad jau artimiausiomis dienomis iš Nepalo sostinės Katmandu laukite Bertos reportažų iš pirmų lūpų apie būsimą Editos ekspediciją į aukščiausią pasaulio viršukalnę.

„Noriu labai nuoširdžiai padėkoti visiems, kurie pastarosiomis dienomis aukojo Saheliui. Aš ir, žinoma, tie alkani žmonės, esame nepaprastai dėkingi. Mūsų dar laukia ilgas kelias ir jūsų pagalba tikrai labai reikalinga“, – trečiadienį vakare savo dienoraštyje įrašė Edita.

Renka paramą skurdžiam Afrikos regionui

Savo ambicingą planą pasiekti aukščiausią pasaulio kalną Edita skiria skurdžiam Afrikos regionui Saheliui. Pavadinusi jį „Everestas Saheliui 2013“ („Everest For Sahel 2013“), Edita tikisi ne tik atkreipti dėmesį į badaujančių šio regiono žmonių problemas, bet ir tikisi surinkti lėšų jiems.

Sahelis – tai regionas Vakarų Afrikoje, apimantis aštuonias valstybes. Maisto krizė kilo po to, kai dėl ypač nepalankių gamtinių sąlygų 2011 m. beveik neužderėjo derlius. Maisto atsargų mažėjimas sukėlė kainas. Daugybė šeimų susidūrė su pavojumi likti visai be maisto.

Pernai dirbdama Nigeryje ir iš arti pamačiusi kenčiančius žmones, Edita nusprendė, kad gali pabandyti jiems padėti, gali atkreipti dėmesį į jų problemas, gali bandyti surinkti pinigų jiems. Ji sako, kad pamačiusi, kaip šie žmonės kenčia, jos gyvenimas pasikeitė.

„Kelionei į Everestą skiriu savo sunkiai uždirbtus ar skolintus pinigus. Visas savo keliones aš finansuoju pati, kelionėms, taip pat ir šiai, skiriu tik savo asmeninius ar rėmėjų (šios kelionės išlaidas rėmėjai padengia vos 3 proc. – red. past.) pinigus. O visos paaukotos ar žygio metu surinktos lėšos, kurios skiriamos Sahelio žmonėms, patenka ne man, o į Pasaulio maisto banko sąskaitą“, – sako Edita.

Du kartus įveikė 8 km kalnus

Edita Lietuvą paliko 1996 metais. Ji nuolat kraustėsi į vienos šalies į kitą. Gyveno Prancūzijoje, Kanadoje, JAV, Italijoje. Persikrausčiusi į Romą, ji pradėjo dalyvauti JT Pasaulio maisto programoje ir dalyvavo humanitarinėse misijose Haityje bei Nigeryje (Afrika).

Pastaruoju metu Edita gyvena Italijos sostinėje Romoje, daug laiko praleidžia Šveicarijoje.

Pirmą kartą rimtesnę viršukalnę Edita pasiekė 2010 metais. Tąkart ji įkopė į Kilimandžaro kalną (5895 m) Tanzanijoje.

Kitais metais ji įkopė į kelias viršūnes Nepale, Monblaną Alpėse. Tais pačiais metais įkopė į šeštą pagal aukštį pasaulio viršukalnę Cho Oyu (8201 m) Himalajuose. Edita Nichols yra pirmoji lietuvė moteris, įveikusi aštuonis tūkstančius metrų virš jūros lygio viršijantį kalną.

Kad ji buvo pirmoji moteris iš Lietuvos, įkopusi į aštuonių kilometrų viršukalnę, Edita sako sužinojusi tik vėliau.

Pernai rudenį, praėjus vos savaitei po didžiulės tragedijos, kuomet ant kalno šlaito milžiniška sniego lavina pražudė daugiau kaip dešimt alpinistų, Edita įkopė Manaslu viršūnę (8 156 m) Himalajuose. Įveikusi šį kalną, Edita tapo vienintele moteris lietuvė jau du kartus įveikusi 8 km aukštį viršijančius kalnus.

Kops su tarptautine komanda

Dabar Edita susiruošė šturmuoti Everestą. Į viršūnę ji kops su dešimties žmonių tarptautine komanda, vadovaujama patyrusio alpinisto Philo Cramptono. Jo vadovaujama moteris kopė ir į Manaslu. Komandos vadovas P.Cramptonas Everesto viršūnėje jau yra buvęs ne kartą.

„Šią komanda pasirinkau dėl komandos lyderio patirties. Man patinka jo stilius. Kopiama kaip nepriklausoma alpinistų komanda. Jis sugeba užtikrinti puikią paslaugų kokybę bazinėje stovykloje, surenka nuostabią pagalbininkų šerpų komandą“, – yra sakiusi Edita.

Į Everestą Edita kops kartu su Australijos, Danijos, JAV, Ispanijos ir Jungtinės Karalystės atstovais. Komandoje bus trys moterys.

Susirinkę Nepalo sostinėje Katmandu, jau savaitgalį žygio dalyviai leisis į kelionę Kinijos sienos link. Planuojama, kad visa ekspedicija truks apie du mėnesius. Kelionės trukmę gali koreguoti gamtinės sąlygos ir kiti nenumatyti veiksniai.

Everestą komanda šturmuos iš šiaurinės pusės.

Išskirtiniai metai Lietuvos alpinizmui

Šiemet sukanka lygiai 60 metų nuo to momento, kai pirmieji žmonės pasiekė Everesto viršūnę. 1953 m. gegužės 29 d. pirmą kartą žmonijos istorijoje ant aukščiausio pasaulio kalno, užkopę pietiniu šlaitu, atsistojo alpinistas iš Naujosios Zelandijos Edmundas Hillarys ir šerpas Tenzingas Norgay.

Išskirtiniai šie metai ir Lietuvos alpinizmui. Prieš 20 metų, 1993 m. gegužės 10 d., Vladas Vitkauskas tapo ne tik pirmuoju lietuviu, įkopusiu į Everestą, bet ir pirmuoju trijų Baltijos šalių (Lietuvos, Latvijos ir Estijos) alpinistu, aukščiausioje planetos viršukalnėje išskleidusiu nacionalinę vėliavą. Edita sako, kad tai ją dar labiau įpareigoja.

Iš viso Everesto viršūnėje jau pabuvojo keturi lietuviai. Tai – Vladas Vitkauskas (įkopė 1993 m.), Saulius Vilius (įkopė 2003 m.), Aldas Baltutis (įkopė 2007 m.) ir Darius Vaičiulis (įkopė 2007 m.).

2011-ųjų pavasarį į Everestą bandė kopti pirmoji lietuvė moteris – Aldona Skėraitytė, tačiau susirgusi 7 000 m aukštyje, ji buvo priversta pasukti atgal.

Nors Everesto viršūnę pasiekti susiruošusi Edita jau daug metų negyvena Lietuvoje, ji visuomet pabrėžia esanti lietuvė. Į kalnus ji visada nešasi ir lietuvišką trispalvę, kurią tikisi išskleisti ir ant „Pasaulio stogu“ vadinamo Everesto.

Žygį į Everestą galite paremti ir jūs. Jei norite daugiau sužinoti apie paramą, kurią galite suteikti šiai ekspedicijai, spauskite čia.

Jei norite tiesiogiai paremti Editą, spauskite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento