Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
20:00

Lietuvį pritrenkė tai, ką rado nuvykęs į Londoną: „Anglija jau nebėra toks rojus, koks buvo iki tol“

„Niekad nestovėjau, kai galėjau sėdėti, ir niekad nesėdėjau, kai galėjau gulėti.“ Žinote, kas pasakė šiuos, pagal mano charakterį itin prasmingai skambančius, žodžius? Tai padarė hedonistinių polinkių turėjęs, nesveiką gyvenimo būdą propagavęs, nuo alkoholio bei, galimai, kitų žalingų įpročių priklausomas, tačiau vis tiek 90 metų išgyvenęs, itin didis žmogus. Ir ne, tai nebuvo koks „apsitorčinęs“ dailininkas ar apsirūkęs poetas. Tai buvo vienas iškiliausių visų laikų britų politikų – Winstonas Churchillis. Kuo iškilus? Nes, iš esmės, sutvarkė nacių fiurerį Hitlerį.
Londonas
Londonas / Shutterstock nuotr.

Pamenate istoriją? Kai Antrojo pasaulinio karo metu naciai ėmė bombarduoti Londoną, W.Churchillis pakeitė bailų bei neaiškios reputacijos premjerą Chamberlainą, sutelkė valdžią į savo rankas, atlaikė nesulaikomu atrodžiusį Hitlerio puolimą ir, galiausiai, kartu su amerikiečiais galutinai sulaužė jam stuburą (prie to, žinia, prisidėjo ir pašalpiniai sovietai, bet jie labiau buvo linkę prievartauti kelyje į Berlyną sutiktas vokietes nei kilniai kariauti).

Yousufo Karsho/ Wikipedia Commons nuotr. / Winstonas Churchillis
Yousufo Karsho/ Wikipedia Commons nuotr. / Winstonas Churchillis

O vėliau jis tapo ir Sovietų Sąjungos priešu, sugalvojęs legendinį geležinės uždangos pavadinimą. Tai buvo ryžtingas, baimei nepasiduodantis žmogus. Jis yra mano herojus (ne tik dėl aukščiau minėtos frazės, bet ir dėl nuveiktų darbų, aišku). Esu tikras, kad jei mes savo Vakarų civilizacijoje šiandien turėtume bent porą tokių Churchillių, Putinas nebūtų drįsęs pulti Ukrainos. O jei kažkokios tamsos paskatintas visgi būtų, Churchillis jį kaip žiurkę išrūkytų iš visų jo bunkerių.

Tada iškart supratau, kad radau savo to vakaro linksmybių vietą.

Kodėl užsivedžiau apie Churchillį? Nes vakar, besitrindami po Notting Hillą (vienas iš Londono rajonų), aptikome barą, dedikuotą Winstonui Churchilliui. Tada iškart supratau, kad radau savo to vakaro linksmybių vietą (ir, apskritai, man pasirodė šaunu barus pavadinti nusipelniusių žmonių vardais. Lietuvoje, išskyrus Kaune esantį barą „Klimas“, pavadintą tarpukario politiko Petro Klimo vardu, tokių dalykų nesu matęs).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito