Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Lietuviai kviečiami padėti išrinkti geriausią Lietuvos gastronominį projektą

Šakotis, dzūkų bandos ar žuvienė – kas taps geriausiu Lietuvos gastronominiu projektu? Kuris produktas turėtų būti tituluojamas Lietuvos virtuvės karaliumi? Atsakymas paaiškės jau lapkričio 19 dieną, kada bus paskelbtas geriausias Lietuvos gastronominis projektas.
Šilutės žuvienė
Šilutės žuvienė / VTD nuotr.

Iki to laiko lietuviai kviečiami atiduoti savo balsą už jų mėgstamiausią lietuviškos virtuvės produktą. Tai padaryti galima apsilankius „Facebook“ paskyroje „Likeable Lithuania“.

Daugiausia gyventojų simpatijų sulaukęs projektas taip pat bus apdovanotas šventinės ceremonijos metu.

VTD nuotr./Šakočio gaminimas
VTD nuotr./Šakočio gaminimas

„Žuvienė, šakotis, vaisių vynas, dzūkų kepamos bandos – tai tik maža dalis tų, kurie šiandien rungiasi dėl geriausio gastronominio projekto vardo. Į konkurso finalą patekę 10 gastronominių projektų atspindi gilias kulinarines tradicijas, kurios reprezentuoja tiek mūsų šalies istoriją, tiek nacionalinį charakterį.

Būtent todėl norėtume pakviesti gyventojus išreikšti savo nuomonę ir balsą atiduoti už tuos projektus, kurie, jų manymu, geriausiai atspindi mūsų šalies virtuvę.

Nors esame maža šalis, bet tikrai galime nustebinti ir daug ko mačiusius“, – sako Valstybinio turizmo departamento, vykdančio geriausio gastronominio projekto rinkimus, direktorė Jurgita Kazlauskienė.

VTD nuotr./Rytų aukštaičiai taip pat verda žuvienę
VTD nuotr./Rytų aukštaičiai taip pat verda žuvienę

Konkurse dalyvauja gastronominiai projektai iš skirtingų Lietuvos regionų. Aukštaitiją atstovaujantys ignaliniečiai kviečia užsukti paragauti tradicinės žuvienės, verdamos laikantis ilgamečių tradicijų.

Anykštėnai prisistato su visoje Lietuvoje garsiu vynu „Voruta“, gaminamu iš vietinių ūkininkų užaugintų žaliavų. Taip pat jie kviečia į kelionę siauruoju geležinkeliu, kur galima plačiau sužinoti apie vyninės istoriją, vaisių vyno gamybos ypatumus ir padegustuoti paties išgirtojo gėrimo.

Pakruojis į svečius kviečia tikro lietuviško alaus mėgėjus. Čia esančiame dvare lietuviško alaus gamybos tradicijos puoselėjamos jau nuo XIX amžiaus.

VTD nuotr./Pakruojis – lietuviško alaus tradicijų sostinė
VTD nuotr./Pakruojis – lietuviško alaus tradicijų sostinė

Projekte dalyvaujantys dzūkai kviečia paragauti skaniausio lietuviško saldumyno – šakočio. Druskininkuose įsikūręs šakočių muziejus, kuriame eksponuojamas ir didžiausias pasaulyje 3,72 m aukščio šakotis.

Užsukę į Punią, susipažinsite su dzūkišku kulinariniu paveldu – bandomis. Vietos bendruomenės įrengtoje Panemunės dzūkų pirkioje vyksta edukacinė programa, kurios temos atspindi dzūkų papročius bei tradicijas.

VTD nuotr./Zanavykų ragaučius
VTD nuotr./Zanavykų ragaučius

Suvalkijos lygumose gyvenantys šakiečiai svečius kviečia užsukti į zanavykų krašto „ragaučių“ (degustaciją). Jo metu svečius pasodinusi už tradiciniais indais ir zanavykų valgiais padengto stalo, šeimininkė supažindina su šio krašto tradicijomis.

O visai netoli nuo čia – Jurbarke – yra įsikūręs ir „Medaus slėnis“. Čia galima paragauti įvairiausių rūšių medaus, pavyzdžiui, kiaulpienių, aviečių ar lipčiaus.

Pamario kraštas kviečia visus žuvies mėgėjus. Klaipėdiškių organizuojamo kulinarinio kruizo „Žuvies kelias“ metu galima susipažinti su pamario krašto, Mažosios Lietuvos gastronominėmis tradicijomis, paragauti iš trijų rūšių žuvies verdamos žuvienės.

Gilias žuvienės virimo tradicijas yra išlaikę ir šilutiškiai – čia sriubos virimas prilyginamas ritualui, atliekamam laikantis senų tradicijų, organizuojamos kelionės laivu po Nemuno deltą, kurių metų galima išsamiau susipažinti su žuvienės virimo ritualu.

Taip pat konkurse dalyvauja ir agurkų sostine tituluojami Kėdainiai. Šiame mieste vykstančios „Agurkų šventės“ metu lankytojai kviečiami paragauti įprastų, regionui būdingų patiekalų, firminių, taipogi šmaikščių, improvizuotų, neįtikėtinų derinių, kurių komponentas visuomet – agurkėlis.

Geriausio gastronominio projekto rinkimų nugalėtojas bus paskelbtas specialiame apdovanojimų renginyje lapkričio 19 dieną, o vėliau pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais gastronomijos projektais iš visų Europos Sąjungos šalių.

Daugiausia gyventojų simpatijų sulaukusiam gastronominiam projektui apdovanojimų reginyje bus įteiktas specialus prizas. Atiduoti balsą už savo favoritą galima čia.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos