Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 26

Lietuvis apsilankė dar tik iš dalies pripažintoje valstybėje: Kosove neramumai visada realūs

Po kelių mano pasakojimų apie keliones Meksikoje, geri žmonės man pasakė, jog pasakojimus apie tolimus kraštus reikėtų kuriam laikui atidėti, nes artimesniuose kraštuose dabar vyksta daug didesnis veiksmas ir reikia labiau susitelkti būtent į tai. Apie Ukrainą, kitus Lietuvos kaimynus ar buvusias sovietines respublikas jau esame gana nemažai kalbėję (tiesa, dar ne apie visas), tad man buvo pasiūlyta pažiūrėti, kas darosi Balkanuose.
Priština – Kosovo sostinė
Kosovas / Vaido Mikaičio nuotr.

Tai nebuvo neišmintingas pasiūlymas, nes Balkanai yra vieta, kurioje nuobodu nebūna net ir ramiais laikais, jau nekalbant apie dabar. Ten visada kas nors vyksta ir gana dažnai tai būna negeri dalykai. Balkanai visais laikais buvo vienokios ar kitokios įtampos židinys. Juose net Pirmasis pasaulinis karas įsiplieskė, jei pamenate. Dabar vykstantis karas Ukrainoje daro didžiulę įtaką ir Balkanų gyvenimui. Netgi yra taip, kad karo Ukrainoje eiga ir baigtis iš dalies lems ir Balkanų regiono ateitį.

Balkanai yra vieta, kurioje nuobodu nebūna net ir ramiais laikais.

Man rašyti apie Balkanus niekada nenusibosta, nes, lyginant su kitais pasaulio regionais, įvykiai juose sukasi labai sparčiai. Apie juos galima rašyti kasmet, nes po metų ten vis tiek kas nors bus pasikeitę.

Balkanuose yra daug valstybių, bet įdomiausios, aišku, yra buvusios Jugoslavijos teritorijos. Svarsčiau, nuo kurios čia pradėti – nuo ramiausių – Slovėnijos bei Kroatijos ar nuo neramiausių – Kosovo bei Bosnijos ir Hercegovinos.

Vaido Mikaičio nuotr. / Priština – Kosovo sostinė
Vaido Mikaičio nuotr. / Priština – Kosovo sostinė

Slovėnijoje dabar aktualiausia tema yra naktinis krepšininkų lėbavimas Europos krepšinio čempionato ketvirtfinalio rungtynių su lenkais išvakarėse ir dėl to patirtas gėdingas pralaimėjimas, o kituose regionuose yra rimtesnių problemų. Tad gal nuo jų ir pradėkime. Pasirinkau Kosovą, juolab kad jame visai neseniai ir lankiausi, tad įspūdžiai, galima sakyti, yra gana švieži.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas