Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 25

Lietuvis aplankė Artimųjų Rytų „nelaimės kūdikį“: kur dingo visos turtuolių jachtos?

Viena maža ir nereikšminga Viduržemio jūros valstybė jau trečia savaitė yra kasdien linksniuojama pasaulio žiniasklaidoje. Ne, aš neturiu galvoje Izraelio, jis yra reikšminga valstybė. Kalbu apie jo šiaurinį kaimyną Libaną. Dėl jame veikiančios, normalių šalių teroristine pripažintos „Hezbollah“ organizacijos, jau daugybę metų iš Libano teritorijos periodiškai apšaudančios šiaurinę Izraelio dalį suaktyvėjimo, Libanas vėl tapo žinomu.
Libanas
Libanas / Vaido Mikaičio nuotr.

Kaip čia atsitiko, kad kažkokia organizacija suverenioje šalyje ėmė jaustis kaip namie ir puldinėti tos šalies kaimynus? Taip ir atsitiko. Per kelis dešimtmečius nuo jos įkūrimo, „Hezbollah“ įleido šaknis Libane taip tvirtai, kad dabar ne tik turi savo atstovų parlamente, bet ir aktyviai dalyvauja politiniame, socialiniame bei ekonominiame šalies gyvenime.

Šiomis dienomis „Hezbollah“ yra faktorius, dėl kurio civilizuotame pasaulyje tvyro nerimas, mat baiminamasi, jog ji prisidės prie kitų teroristų – „Hamas“ – ir atakuos Izraelį iš Libano teritorijos. „Hezbollah“ aktyviai remia Iranas ir jei paaiškėtų, kad prie jos rėmėjų gretų neprisideda Rusija, nustebčiau labiau nei Celofanui tapus Lietuvos prezidentu.

Šiandien Libanas yra nuskurdęs ir susiskaldęs.

Matysime, kaip viskas klostysis toliau, o kol kas pažvelkime į patį Libaną, kurį aš kažkada esu pavadinęs nelaimės kūdikiu. Tai šaliai nesiseka jau kelis dešimtmečius, tai yra nuo tada, kai joje 1975 m. įsiplieskė pilietinis karas, kuris realiai net ir nėra pasibaigęs – Libane nuolat vyksta šaltesnės ar karštesnės tarpusavio rietenos. Visa tai lemia, kad šiandien Libanas yra nuskurdęs ir susiskaldęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas