Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių neatrasta kelionių su vaikais vieta – Vietnamas

Yra du keliautojų po Pietryčių Azijos šalis tipai: vieni prisiekia daugiau niekada čia negrįžti, kiti gi svajoja apie neišvengiamą sugrįžimą ir keliones po šias ypatingą aurą turinčias šalis. Akivaizdu, kad esame vieni pastarųjų. Susilaukus trečiojo vaiko, nebuvo net klausimo, kur auginsime, – susikrovėme daiktus ir išvykome į Aziją, kaip ir prieš trejus metus, susilaukus antrojo. Vaiko priežiūros atostogos – geriausias metas pažinti kitas kultūras kartu su visais savo vaikais.
Su šeima Vietname
Su šeima Vietname / Asm.archyvo nuotr.

Septintą mėnesį keliaudami su trimis vaikais po Tailandą, Malaiziją, Singapūrą, Honkongą, o iš jų paskutinius tris mėnesius – po visą Vietnamą, sutinkame labai mažai lietuvių, ypač su vaikais. Kuomet prieš trejus metus pusę metų gyvenome ir keliavome po Tailandą, čia atostogaujančių lietuvių su vaikais sutikome išties daug. Ypač nemažai tokių, kurie, kaip ir mes anuomet, atvyksta su mažais vaikais vaiko priežiūros atostogų metu arba tie, kurie nori „peržiemoti“ mūsų lietuviško rudens, žiemos ir ankstyvo pavasario. Kodėl Vietnamas nepopuliarus tarp lietuvių šeimų, didelis klaustukas, nes čia tikrai daug kitų šalių mažųjų keliautojų, kurių tėvai jau seniai atradę ir pamėgę šią šalį.

Vietnamas gali būti labai karštas ir drėgnas, perkrautas žmonių, motorolerių, triukšmo, kvapų. Kartu pritrenkiantis savo tyla, gamtovaizdžiu, kalnų gentimis, salomis ir balto smėlio paplūdimiais, ryžių laukais, džiunglėmis, šventyklomis, įspūdingomis kalvomis, aišku, žymiąja Mekongo delta. Tai visų pirma labai spalvinga ir kontrastinga šalis, išsaugojusi savo tradicijas ir papročius, unikalią kultūrą. Čia galima rasti prancūzų kolonijinio laikotarpio pėdsakų. Nemažai vietnamiečių gyvena ant vandens, nes šalis išvagota daugybės upių. Gausu šventyklų, yra viduramžiškų miestų, nacionalinių parkų. O kur dar jūra ir šalia jos besitęsiantys kurortai, nuostabios salos, geras maistas, nuoširdūs žmonės, autentiški turgūs ir gatvėse verdanti vietinių kasdienybė. Be viso to, Vietname dar ir labai pigu!

Jei nuspręsite ne atostogauti viename iš čia esančių kurortų, o keliauti po šalį, tai kelionė su atžalomis kai kuriems gali būti ir iššūkis, nes daug kas čia yra kitaip, nei mes pratę. Kultūriniai skirtumai ir žavi, ir erzina, ir moko tolerancijos. Ne viskas, ką matome, mums priimtina. Keliaujant po kalnus buvo tokių akimirkų, kai norėjosi ne užsimerkti, o pasisodinus pasakoti, kad taip nedaroma, ypač matant išnaudojamus vaikus. Tai, aišku, nepadėjo. Be to, ne mums teisti – gerbiame žmones ir šalį, po kurią keliaujame.

Norint „išmaišyti“ Vietnamą su vaikais nereikia kažkokių specialių gebėjimų. Be finansų (tikrai mažesnių, nei keliaujant po Europą), reikia meilės, kantrybės, sveikos nuovokos ir pasiruošimo – išsinagrinėti maršrutus, tinkamus vaikams, žiūrėti ne tik savo, bet ir vaikų poreikių ir jų apsukų, kartu būti šiek tiek pakvaišusiems, palikti vietos nuotykiams, spontaniškumui ir... būti pasiruošus bet kada sustoti, nes su vaikais, ypač su mažais, visko nesuplanuosi.

Į tris straipsnius bandžiau sutalpinti tai, ką verta žinoti apie Vietnamą: ką pamatyti, kur, kada ir kokiais būdais geriausia keliauti su vaikais Vietname, taip pat apie vietnamiečių virtuvę, vietinių gyvenimo kasdienybę, ypatumus, kultūrinius skirtumus, kainas, praktinius patarimus, kurie pravers visiems besiruošiantiems aplankyti šią Azijos šalį.

Į Vietnamą su vaikais? Tik su jais!

Su Kinija, Laosu ir Kambodža besiribojantis Vietnamas, kuriame gyvena daugiau nei 95,5 mln. žmonių – daugiau žinoma ir pamėgta kuprinėtojų, pavienių keliautojų, draugų ar porų kelionių kryptis. Esame keliavę po Pietryčių Aziją visaip – ir su vaikais, ir be jų. Patikėkite, su vaikais čia atsidaro visos durys. Aišku, ne visas jas su vaikais reikia atidarinėti, bet šios šalies žmonės nuoširdžiai dievina vaikus.

Vietname ne mažiau nei Tailande besišypsantis pyplys pavergia visų vietinių širdis. Fotografijos, prisilietimai, niurkymas, kalbinimas yra normalu. Nuolatinis, tačiau neįkyrus ir nesuvaidintas vietnamiečių dėmesys vaikams yra kasdienė gerumo dozė. Svarbu savo vaikus tam dėmesiui paruošti, nes gaudami jo nuolat, gali ir sutrikti arba kaip tik – pradėti mėgautis!

Asm.archyvo nuotr./Su šeima Vietname
Asm.archyvo nuotr./Su šeima Vietname

Štai keletas dalykų, kuriuos turite žinoti, prieš atvykstant arba tikrai patirsite atvykę:

  • Jeigu turite vieną vaiką yra nuostabu, jei turite du – tobula, jei turite tris – neįtikėtinai nuostabu ir tobula trigubai. Nežinau, kaip yra su keturiais vaikais, bet jei tiek turite, tikėtina, kad būsite beveik šventieji. Visus Jūsų vaikus čia skaičiuoja ir kuo daugiau jų turite, tuo daugiau pagarbos gaunate.
  • Su vaikais planuokite gyventi panašiu ritmu kaip vietnamiečiai – anksti keltis, per pietus ilsėtis, vakarus leisti prie jūros ir gatvės restoranėliuose. Nes jeigu sugalvosite vidury dienos pasivaikščioti ar nueiti į paplūdimį ir būti ne po skėčiu, o po tiesiogine saule, tai pasekmės gali būti liūdnos. Vietnamo saulė yra labai stipri, tad kepurės, kremas nuo saulės vaikams yra būtinybė.
  • Nors užsisakėte pigesnį viešbučio kambarį, atvykę su vaikais – 99 proc., kad gausite jį pagerintą – t. y. aukštesnės klasės, didesnį, su geresniu vaizdu, minkštesnėmis lovomis. Jei negausite, paklauskite, ar galima būtų – atsakymas Jums patiks.
    Asm.archyvo nuotr./Su šeima Vietname
    Asm.archyvo nuotr./Su šeima Vietname

  • Lovos Jūsų kelyje pasitaikys kasdien, o jos Vietname dažnai būna kietokos. Vaikams gal tai ir labai gerai, bet nepratusiems reiktų ir dėl šios priežasties pasiskaityti keliautojų atsiliepimus apie būsimą nakvynės vietą – tarp komentarų tikrai rasite užuominų.
  • Renkantis viešbutį ar apartamentus, uždėkite varnelę ties baseinu – ne tik galėsite pasidžiaugti vaikų laime vandens pursluose, bet ir turėsite laiko pasiplanuoti, ką įdomaus aplankyti! Jei nuomositės apartamentus, kuriuose nėra bendro naudojimo baseino, pasidomėkite, kur toks arčiausiai yra. Už papildomą, bet tikrai priimtiną kainą galėsite pramogauti ne tik viešuose, bet ir kitų viešbučių baseinuose.
  • Su vaikais gausite didesnes nuolaidas derėdamiesi turguje ar parduotuvėje, pramogaudami ar nuomodami motorolerį. Juokaujame, kad namą, kurį nuomojamės su didele nuolaida šiuo metu, irgi gavome tik dėl to, kad turime vaikų ir kad jie šypsojosi, kai derėjomės dėl kainos.
  • Jeigu būnant be vaikų atsiranda norinčių apgauti (ne taip paskaičiuoti, pakelti kainą, pamiršti atiduoti grąžą ir pan.), tai su vaikais gali atsitikti priešingai – jie greičiau patys ko nors nepriskaičiuos, nepaims smulkių, jei jų pritrūktumėte. Blogiausiu atveju, padovanos vaikui kokį niekutį.
    Asm.archyvo nuotr./Su šeima Vietname
    Asm.archyvo nuotr./Su šeima Vietname

  • Batai (vaikams galioja irgi) nusiaunami prieš įeinant į bet kuriuos namus, šventyklas, kai kurias parduotuves, kitas įstaigas. Vaikiški vežimėliai taip pat dažniausiai lieka už durų – su jais neįvažiuosite į šventyklų vidų, nedidelėse parduotuvėse neretai prašo palikti juos lauke ar prie įėjimo. Galite ir nepalikti (išskyrus šventyklas), bet bus patogiau patiems, o Jūsų daiktų svetimi neims.
  • Kai kuriose didesnių miestų dalyse, miesteliuose, o ypač kaimuose, salose, kaip ir visoje Pietryčių Azijoje, arba nėra pėsčiųjų zonos, arba ji būna užstatyta motoroleriais ar prekyvietėmis. Keliaujant toliau nuo pagrindinių gatvių reiktų žinoti, kad didelė tikimybė, jog eisite gatve. Aplink važiuos motoroleriai, mašinos, dviračiai, vietiniai stums savo prekes, ant gatvės pardavinės maistą, gėles, paukščiukus, žuvis ar skrybėles – Jūs būsite viso šito azijietiško chaoso dalis. Vakarais tušti šaligatviai virsta gatvės maisto restoranėliais.
  • Jei keliausite su pačiais mažiausiais – nešioklė yra nepamainomas dalykas. Jei su kiek vyresniais – lengvas, greitai sulankstomas vežimėlis taip pat, nes vaikai nuo azijietiško šurmulio gali pavargti greičiau nei Jūs. Jeigu važiuojate ilsėtis (priklausomai nuo vietos taip pat) paimkite vaikui paspirtuką, jei tokį turite – bus ne tik lengviau ir greičiau judėti, vaikas nepavargs nuo ilgų pasivaikščiojimų, jeigu tokius mėgstate.
    Asm.archyvo nuotr./Su šeima Vietname
    Asm.archyvo nuotr./Su šeima Vietname

  • Jeigu Jūsų dukra sėdi rožiniame vėžimėlyje, dėvi suknelę, tai dar nereiškia, kad tai mergaitė. Vietiniai dažniausiai klausia: „boy or girl“? Kantrybės ir atlaidumo – jie tik nori ilgiau pabendrauti su vaiku!
  • Vietname rasite daug vaikams skirtų parduotuvių – žaislų, drabužių, batų, vaikų kambarių, aksesuarų. Beje, čia labai mėgstamos pižamos. Tad, kai gatvėje pamatysite mergaitę su pižama, tai yra visiškai normalu. Kaip ir suaugusi moteris, vilkinti gėlėtą pižamą mieste – irgi absoliučiai įprasta.
  • Dauguma vietnamiečių yra švarūs, tvarkingi žmonės, bet jeigu baiminatės, kad Jūsų vaiką liečia – visada turėkite su savimi vaikiškas dezinfekcines priemones.
  • Azijoje dažnai baiminamasi dėl vaikus galinčių užklupti ligų, nešvaros, gatvės maisto. Vietname vyrauja tropinis klimatas: karšta ir drėgna, tad natūraliai norisi atsigaivinti. Vaikai prie klimato ir sąlygų dažniau greičiau prisitaiko nei suaugusieji. Jeigu baiminatės vaikams duoti gatvės maisto – neduokite, yra daugybė kitų vietų pavalgyti. Dėl nešvaros taip pat labai kontrastinga – vienur paplūdimiai išpuoselėti, kitur rasite plastikinių maišelių. Vienoje lauko kavinėje bus ideali tvarka, kitoje po stalu voliosis šiukšlės. Daugiau netvarkos yra tolėliau nuo turistų akių. Bet tokia ta Azija, tad jei norite vokiškos tvarkos ir taisyklių, tuomet reiktų rinktis kitą šalį.
    Asm.archyvo nuotr./Su šeima Vietname
    Asm.archyvo nuotr./Su šeima Vietname

  • Bijoti, kad vaikams nebus ką valgyti net tik, kad nereikia, bet ir bus juokinga atvykus ir pamačius tokį didelį maisto pasirinkimą. Didesniuose miestuose ir, žinoma, pakrančių kurortuose rasite ne tik europietišką, amerikietišką, bet ir rusišką virtuvę. Šiaurės Vietname puikūs mėsos patiekalai, pietuose – šviežios žuvys, jūros gėrybės, marios daržovių, salotų ir prieskonių. Visame Vietname populiarios sriubos, įvairūs iešmeliai, ryžių, makaronų patiekalai. Beje, vietnamiečių virtuvė nėra aštri, bet patys vietiniai mėgsta valgyti aštriai. Ant stalo visada yra namų gamybos aštrūs padažai, ir, žinoma, daug žalumos.
  • Su savimi visada turėkite vandens. Jo čia reikia dažnai ir daug.
  • Ką jungti būnant su vaikais – kondicionierių ar vėjelį? Tai yra dar vienas dalykas, su kuriuo susidursite pačią pirmą atvykimo dieną. Jeigu įjungsite kondicionierių, nustatę žemą temperatūrą, tikėtina, kad netrukus turėsite vaiką-ligonį. Staigus temperatūrų skirtumas greitai iššaukia peršalimą. Pradžioje naudokite vėjelį, jei per karšta – įjunkite kondicionierių su vos keliais laipsniais žemesne temperatūra negu yra natūrali. Vėliau ją didinkite.
  • Keliaudami po Vietnamą geriau šalia savęs turėkite vaistų nuo temperatūros, peršalimo, alergijos, jei tokią vaikas turi. Nors visko čia galima nusipirkti, niekada negali žinoti, kur vaikas gali sunegaluoti. Jei būsite kelyje, atokesnėse vietose ar kalnuose – iki vaistinės gali tekti važiuoti ne tik ilgėliau, bet ir nerasti, ko reikia.
    Asm.archyvo nuotr./Su šeima Vietname
    Asm.archyvo nuotr./Su šeima Vietname

  • Vietname yra uodų ir smėlio musių. Kadangi šalis didelė, tai jų buvimas ir nebūvimas labai priklauso nuo vietos. Nuo smėlio musių saugo du dalykai: nebūkite paplūdimyje basomis ant smėlio prieš saulei kylant ir nelikite ant smėlio jai tik nusileidus. Keliaudami stebėkite vietinius – jeigu musių yra, palydėję saulę jie kaipmat susikrauna daiktus ir nešdinasi lauk. Nuo musių ir uodų saugo vietinės gamybos tepalai ir balzamai, todėl net nesivežkite lietuviškų – čia jie neturi jokių galių.
  • Paskutinis, bet labai svarbus punktas – su vaikais geriausia keliauti lengvai! Neimkite jokių didelių lagaminų, čia, patikėkite, viso jų turinio neprireiks! Jeigu ko ir pritrūksite – visada galėsite nusipirkti, o kainos maloniai nustebins!

Kada geriausia vykti į Vietnamą

Orai Vietname gali labai stipriai skirtis priklausomai nuo vietos. Geriausias laikas keliauti po visą Vietnamą yra nuo lapkričio iki balandžio mėn. Pietų Vietname oras karštas ir drėgnas visus metus, ypač nuo vasario iki gegužės mėn. Lietaus sezonas paprastai trunka nuo gegužės iki lapkričio mėn. Liūtys būna trumpos, bet stiprios, dažniausiai po pietų arba vakare.

Šiaurės Vietname yra du sezonai: sausas trunka nuo lapkričio iki balandžio mėn., karštas ir lietingas – nuo gegužės iki spalio mėn. Centriniame Vietname žiemos (nuo gruodžio iki vasario mėnesio) yra vėsesnės. O aukštumose žiemą temperatūra gali nukristi ir žemiau nulio. Kitu metu sezonas panašus į pietinių regionų.

Asm.archyvo nuotr./Su šeima Vietname
Asm.archyvo nuotr./Su šeima Vietname

Jei vyksite į Vietnamo pasididžiavimą – aukštikalnes Ha Giangą ar Sapą, planuokite jas aplankyti pavasarį arba rudenį, tuomet išvysite pačius gražiausius vaizdus! Orai tokiu metu čia maloniai vėsesni nei Pietuose ir artimesni mūsų lietuviškai vasarai.

Tiems, kurie sunkiai „pakelia“ karštį, tikrai verta atvykti į Vietnamą ne sezono metu. Oras būna kiek vėsesnis, o vakaro lietus tik atgaivina!

Apie tai, kokiu transportu ir kaip keliauti po Vietnamą su vaikais ir be jų. Praktiniai patarimai, kaip neužsimušus pereiti gatvę Hošinime, apie vietinių vairavimo ypatumus, taip pat, ką dėtis į lagaminą, kaip pasirinkti apgyvendinimą, kad tai nebūtų tik nakvynės vieta. Ir, žinoma – kainos Vietname. Apie visa tai skaitykite antroje dalyje. Keliaukime kartu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas