Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 24 /12:24

Lietuvoje antrąjį ketvirtį – 72 proc. mažiau turistų

Lietuvos apgyven­di­ni­mo įstaigose antrąjį ketvirtį gyveno 308,2 tūkst. turistų – 72 proc. mažiau nei pernai tuo pat laiku, o pirmąjį pusmetį – 51,9 proc. mažiau.
Turistai
Turistai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Turizmas Turistai

Vien užsienio turistų viešbučiuose, svečių namuose ir moteliuose antrąjį ketvirtį buvo 47,4 tūkst., arba 91,3 proc. mažiau, Lietuvos – 260,8 tūkst., arba 52,9 proc. mažiau nei pernai, praneša Statistikos departamentas.

Dėl COVID-19 plitimo šalyje įvedus karantiną, balandį apgyvendinta 89,7 proc., gegužę – 81,3 proc., birželį – 52,6 proc. turistų mažiau.

Daugiausia turistų per ketvirtį sulaukė iš Ukrainos – 9,4 tūkst. (arba 27,5 proc. visų užsieniečių), iš ES šalių – 20,1 tūkst., arba 93 proc. mažiau.

Nakvynių skaičius antrąjį ketvirtį siekė 747,4 tūkst., arba 68,7 proc. mažiau nei prieš metus. Vienas svečias gyvendinimo įstaigoje vidutiniškai praleido 2,4 nakvynės.

„Antras šių metų ketvirtis dėl uždarytų sienų ir šalyje sustabdytos turizmo ir svetingumo sektoriaus veiklos, kaip ir tikėtasi, parodė labai didelį atvykstamojo turizmo ir nemažą vietinio turizmo nuosmukį. Dėl karantino balandžio ir gegužės mėnesiais stebėjome visišką užsienio turistų srautų štilį apgyvendinimo įstaigose. Balandį ir gegužę užsienio turistų srautai sumažėjo 95 proc. Birželis buvo šiek tiek geresnis, tačiau lyginant su 2019 m., turizmo verslas sulaukė tik 15 proc. įprasto užsienio turistų srauto. Antrąjį ketvirtį beveik neliko turistų iš tolimųjų rinkų. Tuo tarpu, turistų iš Europos Sąjungos srautai II ketvirtį smuko 92 proc. Mažesnis nei vidutinis užsienio turistų smukimas II ketvirtį pastebimas tik keliose rinkose: Ukrainoje, Estijoje, Latvijoje“, – išplatintame komentare teigia Dalius Morkvėnas, Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ direktorius.

Anot jo, vietinio turizmo situacija pasirodė kiek geresnė. Balandį ir birželį vietinio turizmo srautai krito 84 ir 66 proc. atitinkamai. Lyginant su 2019 m., jie taip pat buvo mažesni nei birželį, tačiau stebėtas gana spartus atsigavimas – vietos turistai sudarė 78 proc. pernai tą patį mėnesį stebėto srauto.

„Kalbant apie pirmą pusmetį, įprastai šis sugeneruoja apie 44 proc. viso metinio turistų srauto. Šiemet vietos ir užsienio turistų skaičius sausio-birželio mėnesiais buvo 39 proc. mažesnis nei pernai, tad skaičiuojama, jog Lietuva jau neteko virš 900 tūkst. turistų. Lyginant vietinį ir atvykstamąjį turizmą, stebimas gerokai didesnis užsienio turistų skaičiaus smukimas: į apgyvendinimo įstaigas atvažiavo 565 tūkst. mažiau užsieniečių nei pernai tuo pačiu metu“, – aiikino D.Morkvėnas.

Jo teigimu, 2019 m. I pusmetį daugiausiai turistų sulaukta iš Ukrainos, Rusijos, Latvijos, Baltarusijos, Lenkijos, Vokietijos ir Estijos bei Jungtinės Karalystės. Dėl sumenkusių transporto galimybių ir baimės keliauti šiemet tuo pačiu laikotarpiu vokiečių turistų buvo 83 proc. mažiau nei pernai, keliautojų iš Lenkijos buvo mažiau 75 proc., iš Jungtinės Karalystės – 70 proc. mažiau. Rusijos ir Baltarusijos rinkos susitraukė 64 ir 66 proc. atitinkamai.

„Baltijos šalių turistų Lietuvoje šiemet taip pat buvo ženkliai mažiau. Latvijos turistų srautas sumenko 60 proc., Estijos – 56 proc. Kol kas pozityviausiai atrodo vietos turizmas - šių metų I pusmetį Lietuva išlaikė 61 proc. vietos turistų srautų“, – komentavo D.Morkvėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas