Lietuvos cepelinų čempionatas: originalūs įdarai ir apie 1000 cepelinų

Gargžduose šeštadienį išvirta apie tūkstantis cepelinų. Čia susibūrusios komandos dalyvavo Lietuvos cepelinų virimo čempionate. Čia pat, pievoje, bulvės buvo skutamos, tarkuojamos, sunkiamos ir gaminti cepelinai – su mėsa, varške, net ir lašiša ar kriaušėmis.
Lietuvos cepelinų virimo čempionatas Gargžduose
Lietuvos cepelinų virimo čempionatas Gargžduose / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.
Temos: 2 Gargždai Cepelinai

Lietuvos cepelinų virimo čempionatas Gargžduose surengtas ketvirtąjį kartą. Pernai jame būta 19 komandų, šiemet susibūrė mažiau – septynios. Komandos susibūrė iš aplinkinių Klaipėdos rajono miestelių ir vietovių. Renginys šiemet apjungtas su Gargždo švente, sekmadienį miestelyje vyks konkūrų varžybos.

Kiekviena komanda čempionate išvirė po kiek daugiau kaip šimtą cepelinų. Juos gaminti pradėjo apie vidurdienį, o svečius vaišino apie 17 valandą. Pirmieji cepelinai keliavo komisijai, kuri sprendė, kas šiemet verčiausias titulo. Šį lietuvišką patiekalą komandos gamino ant malkomis kūrenamų krosnių.

Iš Tauragės atvykusios moterys, atstovaujančios klubą „Raktas“, pasakojo pagaminusios apie 120 cepelinų. Čempionate jos dalyvavo antrą kartą, pernai užėmė penktą vietą.

„Viską skutom, tarkavom, sunkėm, sąlygos – „ant lauko“. Viskas sterilu, vanduo yra, bet vietos ne tiek, kiek norisi, sudėtinga pagaminti. Žinote, cepelinų čempionatas labai sudėtingas, labai daug, sudėtinga išvirti šitokiom sąlygomis. Nori, kad būtų skanutis, turi karštą valgyti, o kol komisijai nuneši – pravėsta, skonis keičiasi“, – pasakojo komandos kapitonė Vilija Jacikienė, besidžiaugdama ilgutėle eile šventės dalyvių, laukusių, kada gi galės paskanauti išvirtų cepelinų.

Komanda cepelinus virė ant savo atsivežto pečiaus, kurį prižiūrėjo vienintelis komandos, kurią sudarė septynios moterys, vyras.

„Mums davė apie 25 kg bulvių, virtas bulves ir įdarą atsivežėme, ir savo pečių. Įdaras – mėsa, varškė, kurią mūsų moteris pagamino, padarėme ir su lašiša ir tokių „apgaudukų“ – su kriauše. Kam toks paklius, esame paruošę prizų“, – pasakojo V.Jacikienė.

Tauragės rajone gyvenančios moterys cepelinus verda ir vasario pradžioje, kuomet minima Tarptautinė cepelinų diena.

„Mes savo namuose pas kažkurią verdame, gyvename priemiestyje, ir išvežiojame vyresniems – neįgaliems, vienišiems žmonėms. Pirmą kartą visi buvo nustebę. Tęsiame šią tradiciją“, – džiaugėsi moteris.

Klubo „Raktas“ moterys – vyresnio amžiaus senjorės, kurias vienija noras kartu dalyvauti šventėse, organizuoti veiklas, keliauti. Moterys dalyvauja ir žuvienės virimo čempionate, kuris vyksta Rusnėje, ir kopūstienės virimo renginyje.

„Sriubą išvirti daug lengviau – sudedi ir verdi, o čia viskas rankomis“, – šypteli V.Jacikienė.

Gamino visas būrys

Gribžinių bendruomenė šeštadienį pagamino apie 140 cepelinų. Bendruomenės pirmininkė Milda Kiaulakienė sakė, jog įdarui pasirinkta mėsa, varškė su spirgučiais ir sūdyti lašinukai.

„Antrą kartą dalyvaujame. Pirmą kartą dalyvavome pirmajame čempionate, o šis jau ketvirtas“, – sakė moteris.

Pirmą kartą komanda užėmė 8 vietą iš 12. Šįkart sako buvę sumanesni – paruošė užduočių ir komisijai – atsivežė šio to paragauti, parengė žemaitiškų žodžių iššūkį ir kt.

Šiemet renginio svečiai kviesti ragaudami cepelinus paaukoti, kas kiek gali, o surinktos lėšos bus skirtos Veiviržėnų amatų centrui, kuriame bus surengta stovykla vaikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų