Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Londono Stanstedo oro uosto darbuotojai balsuoja dėl streiko, galinčio jį uždaryti

Londono Stanstedo – vieno judriausių Jungtinės Karalystės oro uostų – darbuotojai balsuoja dėl streiko, kuris gali sukelti didelių trukdžių keleiviams, rašoma „Euronews“.
Keleiviai, laukiantys tranporto Londono Stanstedo oro uosto autobusų stotyje
Keleiviai, laukiantys tranporto Londono Stanstedo oro uosto autobusų stotyje / 123RF.com nuotr.

Balsavime dalyvauja daugiau kaip 1 tūkst. darbuotojų, įskaitant apsaugos darbuotojus, valytojus, techninės priežiūros darbuotojus, oro uosto ambasadorius ir ugniagesius. Jis prasidėjo rugpjūčio 26 d. ir baigsis rugsėjo 19 d., kai jie nuspręs, ar streikuoti, ar ne.

Profesinė sąjunga „Unite“ teigia, kad streikas sukeltų „didelių trukdžių“ ir „netgi galėtų uždaryti oro uostą“, nes balsavime dalyvaujantys darbuotojai atlieka gyvybiškai svarbų darbą.

Kodėl gali streikuoti Stanstedo oro uosto darbuotojai?

Pandemijos metu oro uosto darbuotojai sutiko visus metus 10 proc. sumažinti atlyginimus. Vėliau šis laikotarpis buvo pratęstas 3 mėnesiams. „Unite“ nurodo, kad tuo pačiu laikotarpiu Mančesterio oro uosto grupės (MAG), kuriai priklauso Stanstedo oro uostas, vadovų darbo užmokestis padidėjo 23 proc.

Profesinė sąjunga priduria, kad pirminį pasiūlymą 7,5 proc. padidinti darbo užmokestį ir vienkartinę 250 svarų sterlingų (290 eurų) išmoką MAG darbuotojai didele balsų dauguma atmetė.

„Stanstedas ir MAG tikėjosi, kad mūsų nariai finansiškai pasiaukoja pandemijos metu, ir tikisi, kad jie tą patį padarys ir dabar, kilus pragyvenimo išlaidų krizei“, – sako „Unite“ generalinė sekretorė Sharon Graham.

„Tikimasi, kad diržus susiverš visi, išskyrus turtingus MAG vadovus. Mūsų nariai su tuo nesitaikstys, ir jie sulauks visiškos „Unite“ paramos kovojant už teisingą atlyginimų padidinimą.“

123rf.com nuotr. / Svarai sterlingų
123rf.com nuotr. / Svarai sterlingų

„Ryanair“ ką tik paskelbė, kad šį spalį, augant keleivių skaičiui, Stanstedo oro uoste planuoja dar 500 skrydžių“, – sako „Unite“ regiono koordinatorius Markas Robinsonas.

„Visiškai akivaizdu, kad bendrovė gali sau leisti investuoti į savo darbuotojus ir pateikti gerokai geresnius pasiūlymus.“

Ką apie galimus streikus sako Stanstedo oro uostas?

Stanstedo oro uosto atstovas spaudai „Euronews Travel“ teigė, kad jie „nustebo ir nusivylė sužinoję, jog „Unite“ nusprendė balsuoti dėl kolegų streiko, nes, jų nuomone, mūsų naujausias darbo užmokesčio pasiūlymas yra nepriimtinas“.

„Tai tas pats darbo užmokesčio pasiūlymas, dėl kurio susitarėme su „Unite“ ir kurį ji primygtinai rekomendavo savo nariams palaikyti dar liepos 20 d.“

123RF.com nuotr. / Lėktuvas
123RF.com nuotr. / Lėktuvas

Stanstedas taip pat pasidalijo laišku, kurį „Unite“ liepos mėn. išsiuntė savo nariams ir kuriame profsąjunga teigė, jog „tiki, kad derybomis pasiekė geriausią įmanomą rezultatą“.

„Esame visiškai įsipareigoję bendradarbiauti su profesinėmis sąjungomis, kad pasiektume susitarimą, kuriuo būtų įvertintas sunkus mūsų kolegų darbas ir atsidavimas bei išlaikytas oro uosto finansinis stabilumas po ypatingų iššūkių, su kuriais susidūrėme dėl pandemijos, ir tuo metu, kai keleivių skaičius vis dar pastebimai mažesnis nei 2019 m.“, – pridūrė atstovas spaudai.

Jie teigė, kad Stanstedas ir toliau kalbėsis su visais oro uosto darbuotojais, ne tik su tais, kuriems atstovauja „Unite“, kad aptartų sąžiningą ir konkurencingą pasiūlymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas