Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Malonumas, kurį dažnas pramiega: tuščios Palangos gatvės, saulėtekis ir maudynės jūroj

Vos išėjęs iš namų vietoj žmonių pašnekesių, muzikos ir automobilių garsų gali įsiklausyti į jūros ošimą, paukščių čiulbėjimą, užuosti vėjo kvapą. Tokią gamtos prinokusią Palangą Jono Basanavičiaus gatvėje mato retas. Paslaptis į šį patyrimą – prabusti anksčiau, kol kai kurie dar nenuėję miegoti.

Apie 5 ryto J.Basanavičiaus gatvėje ramu. Sutinku vos kelis žmones. Vieni – po siautulingos nakties pakeliui į išsiilgtą poilsį, antri – ruošiasi naujos dienos iššūkiams.

Rolandas nepriklauso nė vienai iš šių grupių. Jis, kaip ir kiekvieną dieną, nuo 4 val. ryto čiumpa šluotą į rankas ir gražina vienos pagrindinių Palangos gatvių grindinį.

„Nedaug darbo. (...) Nėra „greitųjų“. Čia būna biškį muštynių, dabar ramu, gražu. Va, yra apsauginiai, savi, sutvarko, jokių problemų“, – pasakoja Rolandas.

L.Tubio / 15min nuotr./Valytojas Rolandas
L.Tubio / 15min nuotr./Valytojas Rolandas

„Tiesą pasakius, yra ir tų šiukšlių (rodo į atliekas ant grindinio, – red.), ir tų labai negerų šiukšlių. Bet tas negeras šiukšles surenka kolegos, mūsų policija. Kas yra negeros? Tablečių prisivalgę, prisirūkę, tos yra negeros šiukšlės. Atvažiuoja (policija, – red.), surenka, paaiškina ir viskas tvarkoj“, – šypsosi vyriškis.

Taip pat skaitykite: Palangos „Basankės“ valytojas Rolandas: apie „banzajus“, pakastą „žolę“, muštynes ir dosnumą

Maudynės tekant saulei

Sustojus prie vienos kebabinės J.Basanavičiaus gatvėje maloni padavėja prasitaria, kad jos darbo valandos dar nesibaigė – dirbs iki 9. Tačiau ir veiklos šiuo metu nėra daug. Jeigu kas ir ateina, tai pasičiumpa kavos prieš paplūdimyje pasitikdami saulę.

Kas tave pamalonina, kas tau yra gera, tą ir darai žmogus.

Baltijos jūra šį rytą plovė ne vieną kūną. Vieno vyriškio kojas šalia Palangos tilto ji skalavo bent dešimt minučių. Vyras pasakoja, kad naktį kamavusią nemigą keičia į krevečių žvejybą.

„Krevetes bandau pagauti. Nelabai sekasi, todėl kad bangos didelės, jos pasikavoja. Šiandien nemiga kankino, tai ir atsikėliau pabandyti pažvejoti“, – sako kelis gyvius į kibirėlį jau įsimetęs vyriškis.

L.Tubio / 15min nuotr./Krevečių gaudytojas
L.Tubio / 15min nuotr./Krevečių gaudytojas

Tekančios saulės spinduliai padėjo išsausinti nuo 5 val. ryto prabudusios Janinos kūną. Jeigu galėtų, sako moteris, maudytųsi čia kasdien, tačiau į pajūrį atvyko kaip svečias.

„Aš ateinu rytais čia nusimaudyti. Man taip gera, smagu. Aš sportuoju, vaikštau, stengiuosi palaikyti gerą fizinę savijautą. Labai gerai toj jūroj, nešalta. (...) Kas tave pamalonina, kas tau yra gera, tą ir darai žmogus“, – sako moteris.

L.Tubio / 15min nuotr./Poilsiautoja Janina
L.Tubio / 15min nuotr./Poilsiautoja Janina

„Oi, man labai patinka rytinė Palanga, labai, labai patinka. Ir kada saulė teka, man būna labai smagu, aš einu pasivaikščioti. Aš dabar eisiu kokius 8 kilometrus ir tada sugrįšiu“, – pasakoja poilsiautoja Janina.

Įkvėptas tokių pavyzdžių, pats nusprendžiau pajusti bangų mušą ir vandens gaivą. Po kelių nyrių Baltijos jūra nuplovė ir mane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius