Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maudynių mėgėjams – geriausiai įrengti mokami ir nemokami Lietuvos paplūdimiai

Panašu, kad dalies kelionių apribojimų neišvengsime ir šią vasarą. Bet ar tikrai jau spėjome apžiūrėti visus gražiausius Lietuvos kampelius? Jei tobulas atostogas įsivaizduojate kaip drybsojimą šildant saulytei nuostabiame paplūdimyje, patikėkite – dar tikrai liko neapžiūrėtų nuostabaus grožio lietuviškų ežerų. Jei norite patogesnio poilsio šalia daugumos jų rasite sodybas, o poilsiaviečių savininkai pasiūlys išsinuomoti valtį ar vandens dviratį.
Lietuvos ežerai
Lietuvos ežerai / 15min koliažas

Zarasaičio ir Zaraso ežero salos paplūdimiai

Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcijos arch. nuotr./Bradesių k. stovyklavietė
Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcijos arch. nuotr./Bradesių k. stovyklavietė

Zarasaičio pakrantėje – atviras plaukimo baseinas, o drąsiausiems – dešimties metrų aukščio šuolių į vandenį tramplinas (įsidrąsinimui, yra ir žemesnių pakopų). Plaukimo baseinas apjuostas mediniais pontonais, ant kurių galima prigulti ir gaudyti saulės spindulius. Pakrantėje – švarus smėlis ir ošiančios pušys, vos už keliolikos žingsnių – įspūdingas virš ežero pakylėjantis apžvalgos ratas. Būdami Zarasuose taip pat galite išbandyti čia pat esančio Zarasų ežero didžiosios salos paplūdimį – čia yra persirengimo būdelės, įrengtas į ežerą vedantis medinis lieptelis. Pastaraisiais metais ežero pakrantėje (saloje) veikia ir vandens batutų trasa („Wake Inn Zarasai“).

Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcijos arch. nuotr./Sartų ežero panorama
Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcijos arch. nuotr./Sartų ežero panorama

Sartų ežero paplūdimys

Sartų ežeras išsikerojęs ilgomis siauromis įlankomis lyg japoniškas hieroglifas. Žiemą kviečiantis į žirgų lenktynes, vasarą jis skamba poilsiautojų balsais, jo paplūdimyje įrengtos persirengimo kabinos, treniruokliai, sūpynės. Poilsiavietė „Sartai“ turi net kelis įrengtus tiltelius, kviečia apsistoti grilio mėgėjus, jiems yra paruošusi patogių laužaviečių.

Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcijos arch. nuotr./Kriaunų k. stovyklavietė
Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcijos arch. nuotr./Kriaunų k. stovyklavietė

Platelių ežero paplūdimys (Plokštinės, Beržynėlio poilsiavietės)

Platelių ežeras – tikras Žemaitijos pasididžiavimas. Jo įlankose ir pusiasaliuose pasislėpę daugybė poilsio aikštelių, kaimo turizmo sodybų, poilsiaviečių, aplink ežerą veda dviračių takas. Atvykę prie Platelių išmėginkite Plokštinės poilsiavietę – čia įrengtos vietos laužams kurti, staliukai. Šioje vietoje ežeras lėtai gilėja, dugnas padengtas smėliu, tad maudynėmis gali džiaugtis ir patys mažiausieji. Toje pačioje pusėje, kaip Plokštinės poilsiavietė, įsikūrę ir „Platelių burlentės“ bei „Nardymo akademija“. Taip pat netoliese yra apžvalgos aikštelė, iš kurios galėsite pasigrožėti ežeru.
Kiek tolėliau, jau ežero įlankoje galite atrasti „Beržynėlio“ poilsiavietę – sutvarkytą erdvę, kur taip pat įrengtas lieptelis, staliukai ir suolai, vietos išsikepti vakarienę.
Dar vienas paplūdimys yra priešingoje ežero pusėje prie paties Platelių miestelio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaizdas Platelių ežero apžvalgos aikštelės
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaizdas Platelių ežero apžvalgos aikštelės

Žiežulio ežero paplūdimys (Varėnos raj.)

Nuostabių Dzūkijos pušynų apgobtas ežeras, į kurį veda Žiežulio pažintinis takas (nepavargsite – jo ilgis vos 1,6 kilometro). Take rasite pavėsinių ir galėsite ne tik kojas pramankštinti – čia yra treniruoklių žaidimo aikštelė vaikams. Na, o prie Žiežulio – lieptas, smėliukas, tualetai, persirengimo kabinos, maudynėms tinkamas ežero dugnas. Ežere įrengtas ne tik lieptelis, bet ir medinis „lapas“, ant kurio galėsite pagaudyti saulę bei, išlipę iš ežero, šiek tiek apdžiūti. Be to, visiškai šalia teka Ūla ir kunkuliuoja šaltinis Ūlos akis – jei jau ilsėsitės prie ežero, nepraleiskite galimybės aplankyti ir šias įdomybes.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žiežulio takas vedantis link Žiežulio ežero
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žiežulio takas vedantis link Žiežulio ežero

Tauragno ežero paplūdimys

Tauragnas – giliausias ir aukščiausiai virš jūros lygio (164,6 m) iškilęs Lietuvos ežeras. Įgudę plaukikai kartais įsigudrina pasiekti ežero viduryje esantį pusiasalį ir nuo jo gėrisi Taurapiliu – vienu aukščiausių Lietuvos piliakalnių. Ežero pakrantėje įrengtos pavėsinės, suoliukai, yra paplūdimio tinklinio ir vaikų žaidimo aikštelės, nedidelis tramplinas šuoliams į ežerą.

Asta Sabonytė/Aplink Tauragno ežerą
Asta Sabonytė/Aplink Tauragno ežerą

Lūksto ežero paplūdimys, Telšių rajonas

Šis ežeras garsėja tuo, jog taip pat, kaip ir Baltijos jūra, kartais išmeta gintarą. Prie Lūksto ežero jau ne pirmą dešimtmetį tradiciškai vyksta festivalis „Bliuzo naktys“, čia yra paplūdimys, sūpynės, suoliukai, įrengtas lieptas. Lūksto paplūdimį galite pasiekti važiuodami nuo Varnių link Jonikaičių, pirmame atsišakojime pasukę į dešinę. Netoliese – Debesnų botaninis takas per pelkę ir Varnių regioninis parkas.

Nesėdėk namuose nuotr./Lūksto gintarų takas
Nesėdėk namuose nuotr./Lūksto gintarų takas

Kastinio ežero paplūdimys, Marcinkonys, Varėnos rajonas

Kastinis – dar vienas pušų apsuptas ežeras, kurio aplinka sutvarkyta tikrai pavyzdingai: sūpynės, lieptelis, atokiai viena nuo kitos įkurdintos pavėsinės, persirengimo būdelės. Tereikės nakvynei prasispardyti kankorėžius iš ploto, kuriame stovės palapinė. Netoliese – etnografinis Marcinkonių kaimas, Čepkelių raistas ir kitos Dzūkijos nacionalinio parko įdomybės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kastinio ežeras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kastinio ežeras

Trys Kelmės ežerai

Ko ko, o ežerų Kelmės rajone netrūksta. Ir visi trys yra pritaikyti maudynėms. Tai Gauštvinio, Giliaus ir Bridvaišio ežerai. Labiausiai lankomas ir daugelio turizmo gidų rekomenduojamas – Bridvaišio ežeras. Pagrindinis ežero paplūdimys yra jo vakariniame krante, tačiau jei nemėgstate šurmulio, galite paieškoti mažesnių paplūdimių. Rytiniame krante įsikūrusi poilsiavietė pavadinimu „Sedula“, kurioje galima išsinuomoti valčių, vandens dviračių. Norintiems šiek tiek pajudėti patiks rekreacinis takas.

Tytuvėnų regioninio parko nuotr./Gauštvinio ežero stovyklavietė
Tytuvėnų regioninio parko nuotr./Gauštvinio ežero stovyklavietė

Kretuono ežeras Aukštaitijos nacionaliniame parke

Antras pagal dydį Aukštaitijos ežeras traukia tiek paukščius (o paskui juos – ir ornitologus), tiek poilsiautojus . Paukščiai mėgsta šį ežerą, nes jį supa šlapios pievos ir gana atviros salos. Patogiai privažiuoti galima ne visur, tačiau už nedidelį mokestį pailsėti sekliame paplūdimyje siūlo poilsiavietės „Kretuono krantas“. Įrengti suoliukai, stalas. Kadangi ežeras didelis – jame galima mokytis kaituoti ir buriuoti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kretuono ežeras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kretuono ežeras

Nidos paplūdimys Kuršių nerijoje

Žinoma, visi paplūdimiai visoje Kuršių nerijoje palaikomi tvarkingi ir jau ne pirmus metus pelno „Mėlynąją vėliavą“. Tai reiškia, jog jie atitinka aukščiausius aplinkosaugos ir infrastruktūros kokybės standartus. Nidos paplūdimyje galima rasti įvairiausiems poreikiams pritaikytus paplūdimius nuo nudistų iki gyvūnų. Veikia tinklinio aikštelės, įrengtas nusileidimas prie jūros neįgaliesiems, tualetai, persirengimo būdelės, o pakeliui į paplūdimį – lauko kavinių gausa.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Nidos paplūdimys beveik nenukentėjo.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Nidos paplūdimys beveik nenukentėjo.

Straipsnį apie gražiausius Lietuvos paplūdimius inicijuoja „Vilkmergė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas