Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Mažoji Venecija“ – žavusis keliautojų neatrastas Trevizas

Daugelis keliautojų Trevizą nepelnytai „nurašo“ kaip tiesiog pigių oro linijų oro uostą – pirmąją stotelę pakeliui į Veneciją. Be reikalo – šis nedidukas Venecijos kaimynas pilnas įdomybių ir vertas artimesnės pažinties.
Trevizas
Trevizas / Gabijos Lebednykaitės nuotr.

Veneto regiono gyventojai Trevizą vadina net „mažąja Venecija“. Išties, miestelis savo architektūra – elegantiškomis vilomis, senoviniais rūmais ir kanalais – primena garsiąją kaimynę, tad praleidę čia bent pusdienį instagraminių nuotraukų tikrai turėsite.

Žinoma, įdomu ir artimiau susipažinti su Trevizo istorija, kultūros ir kulinarijos paveldu – ir vienoje, ir kitoje srityje jis turi kuo pasigirti. Jūsų dėmesiui – keletas Trevizo įdomybių.

Praeities turtai

Pirmoji jūsų stotelė, tikriausiai, bus Trevizo širdis – įspūdinga katedra Duomo di Treviso (užsukite vidun, nusileiskite į kriptą) ir ją supanti seniausioji miesto dalis.

Beje, neišvaizdi, tarsi nebaigta katedros varpinė tokia palikta tyčia. Teigiama, kad Trevizo miestas nenorėjo konkuruoti su kaimyne Venecija ir turėti didesnę, gražesnę varpinę, todėl savąją paliko tokią nedailią.

Visai šalia katedros yra populiari miestiečių atokvėpio vieta – Senjorų aikštė (it. Piazza dei Signori). Romantiškam pasivaikščiojimui puikiai tiks aplink aikštę pabirę rūmai, išsiraizgiusios senosios gatvelės ir kanalai su jau sustojusiais arba tebeveikiančiais vandens malūnais.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Trevizas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Trevizas

Aplink Senjorų aikštę reikia pasidairyti įdėmiau, nepatingėti pasukti į siauresnius skersgatvius ir palandžioti po pasažus. Būtent tokiuose, pusiau slaptuose kampeliuose bus įdomesni vaizdai nuotraukoms ir netikėti atradimai – šen bei ten šmėkšteli išblukusios freskos, romėnų laikus menančių kolonų nuotrupos ar senovinės fasadų dekoracijos.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Trevizas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Trevizas

Viename iš pasažų slepiasi be abejonės įdomiausias objektas – Trevizo fontanas. Jo vanduo čiurlena iš mergelės skulptūros spenelių (it. Fontana delle tette reiškia būtent tai – „Spenelių fontanas“).

Teigiama, kad anksčiau kaskart, kai būdavo paskiriamas naujas Venecijos valdytojas, jo inauguracijos proga iš fontano spenelių net tris dienas būdavo liejamas vynas, o juo vaišintis galėdavo visi, kas panorėdavo – už dyką. Be abejo, miestelėnams tokia inauguracija turėjo labai patikti...

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Trevizas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Trevizas

Viduramžiais ir Renesanso laikotarpiu Trevizas buvo žinomas kaip miestas-tvirtovė. Jo funkcija buvo saugoti Veneciją nuo įsibrovėlių iš šiaurės. Tam puikiai pasitarnavo ne tik miestą supantys kanalai, kurių vandeniu prireikus būdavo galima užtvindyti Trevizą supančias žemumas, bet ir visą miestą juosusi gynybinė siena, sumūryta XV a.

Tokia kompleksinė gynyba pasirodė efektyvi – į miestą niekada nebuvo įsiveržę užpuolikai ir jis niekada nebuvo užkariautas.

Siena išlikusi labai nevienoda. Kai kur ją tebepuošia liūtų skulptūros, o mūras vientisas. Kitur siena gerokai aptrupėjusi ir purvina. Jei skubate, traukite tiesiai prie vaizdingiausių taškų – gražiai restauruotų Porta Altinios arba Porta San Tomaso miesto vartų.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Trevizas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Trevizas

Šis objektas virto populiariu pasivaikščiojimo taku ir miestiečių laisvalaikio praleidimo vieta. Na, o jei turite laiko, galite apeiti visą vartų sienos perimetrą – užtruksite apie porą valandų.

Trevize esama ir keleto muziejų. Žymiausias jų – „Diocesano“, kur galima pamatyti meno kūrinius, relikvijas, įvairius artefaktus. Meno gerbėjams patiks Luigi Bailo muziejus su garsiais XIX ir XX a. Italijos menininkų darbais ir keletas po visą miestą pabirusių šiuolaikinio meno galerijų.

Maistas

Žinoma, kokia gi viešnagė Italijoje be kulinarinių atradimų? Trevize būtina paragauti tiramiso! Būtent šis miestas yra visame pasaulyje išgarsėjusio deserto gimtinė, Trevize net rengiamas kasmetis tiramiso gaminimo čempionatas!

Dar galima paskanauti vietinių sūrių: puskiečio, švelnaus skonio briscolos, rausva plutele dengto ožkos sūrio baronerosso di capra ir tąsaus, skystoko, grietinę primenančio casatella trevigiana. Šio regiono pasididžiavimas – prosekas.

Mėgstate daržoves? Tuomet turėtų patikti gaivios, traškios, sodriai burokinės spalvos didžialapės salotos raddichio - jomis garsėja Trevizo apylinkės.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Trevizas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Trevizas

Pasak vietinių gyventojų, skaniausia jas valgyti šviežiai nuraškytas, tiesiog apšlakstytas balzaminiu actu ir tyru alyvuogių aliejumi.

Pirkiniai

Italija – tikras „šopaholikų“ rojus ir nedidukas Trevizas čia ne išimtis.

Šiame Italijos regione yra ne vieno visame pasaulyje garsaus prekių ženklo centrinė būstinė. Trevizas yra „Benetton“ namai, o visai šalia miesto stūkso didžiulis „Geox“ avalynes fabrikas. Čia pat – ir dar keleto tekstilės ir avalynės gamintojų bazės.

Dauguma šių prekės ženklų turi savo išparduotuves šalia miesto, na, o senamiestyje neišvengiamai atsidursite pačioje miesto širdyje esančioje Calmaggiore gatvėje, kur apstu mažų ir didesnių parduotuvėlių. Pigu nebus, tačiau prekės – autentiškos, kokybiškos.

Beje, Calmaggiore gatvėje verta ne tik pasidairyti į žvilgančias vitrinas, bet ir pažvelgti aukštyn, pakelti akis. Pastebėsite, kad labai šiuolaikiško interjero parduotuvės įsikūrusios senoviniuose pastatuose, ant kurių sienų ir skliautų matyti išblukusios freskos. Belieka tik įsivaizduoti, kaip įspūdingai jos atrodė, kai čia gyveno klestintys pirkliai ir aristokratai.

Turbūt visi sutiks, kad Trevizas – žavus ir romantiškas. Tačiau keliautojams, besirenkantiems populiarias turistines kryptis, didžiausią įspūdį tikriausiai paliks Trevizo „neturistiškumas“: jokių nesibaigiančių ir vienodų suvenyrų parduotuvių, įkyriai jus kviečiančių restoranų savininkų, siūlančių per brangų ir ne patį skaniausią maistą, jokių besistumdančių turistų minių.

Iš tiesų, ne sezono metu turistų čia apskritai beveik nėra, todėl miestas tampa tarsi mažesne, „itališkesne“, kuklesne Venecijos kopija. Neskubėkite ir skirkite Trevizui bent vieną dieną – bus įdomu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas