Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Melsvabakterės lietuviams sugadino atostogas Lenkijoje: uždraustos maudynės dešimtyse paplūdimių

Lietuviai, atvykę praleisti savaitės Lenkijos pajūryje, liko skaudžiai nusivylę ir dabar skėsčioja rankomis – ką daryti, jeigu atvažiavus prie jūros, į ją negali net kojos įkišti? Šalia populiarių Lenkijos pajūrio miestų – Sopoto, Gdansko ir Gdynės – neleidžiama lipti į vandenį.
5b57368066c22video_5b57367c94be8
Baltijos jūra Sopote

Ramūnas su šeima planavo tris naktis leisti Sopote, dar tris – kitame Trimiesčio mieste Gdanske. „Visiškai netradicinė situacija – važiavome į ganėtinai brangią kelionę, užsisakinėjome brangiausius apartamentus, o likome labai nusivylę“, – pasakojo jis 15min.

Pasirodo, visame Trimiesčio krantus skalaujančios Baltijos jūros ruože itin gausiai išplito vandens žydėjimą sukeliančių melsvabakterių (kitaip dar žinomų kaip cianobakterijų). Dėl to uždaryta dešimtys paplūdimių.

VIDEO: Poilsiautojai iš Lietuvos įspėja: Sopote į jūrą geriau nekiškite kojų

„Aš net negaliu nupasakoti, kaip ta jūra atrodo. Jeigu įsivaizduotumėte, kaip šliaužia purvo nuošliauža – taip putoja jūra“, – sakė lietuvis.

Jis pasakojo, kad visame paplūdimyje Sopote iškabintos raudonos vėliavos, gelbėtojai perspėja visus ir per garsiakalbius.

VIDEO: 5 geriausi Lenkijos paplūdimio miestai

Nieko vyti iš vandens gelbėtojams nereikia – į rudą vandenį niekas net nekiša kojos. „Nė vieno žmogaus per kilometrą į abi puses nemačiau lipančio. Ir žmonių pliaže yra triskart mažiau nei Palangoje“, – pasakojo Ramūnas.

Jokio specifinio kvapo jis sakė pajūryje nejutęs. „Bet vaizdas – nepakartojamas. Kai jūroje būna žali ir mėlyni ruožai, tai čia yra žali ir rudi. Į krantą virsta jau rudos bangos. Nebuvau niekada patenkintas Baltija Lietuvoje, bet tai, ką čia pamačiau...“ – įspūdžiais dalijosi lietuvis.

Paklaustas, ką su šeima veiks, kad negalima nuo karščio atsigaivinti jūros vandenyje, Ramūnas svarstė, kad šiandien dar apžiūrės miestą, o rytoj ieškos alternatyvų – baseino, gal ežero netoliese.

Jis su šeima taip pat liko nusivylę, kad apartamentų savininkai turistų neįspėjo apie iškilusias problemas pajūryje – kol kas jie jokių žinių nesulaukė ir iš būsto Gdanske nuomotojų. Jeigu situacija Baltijos jūroje nepagerės, šeima mėgins atšaukti užsakytas nakvynes.

„Nėra labai maži pinigai, nes apartamentai kainuoja nuo 100 eurų parai. O kai negali atvažiavęs prie jūros į ją įlipti – kelionė prasmės netenka“, – kalbėjo Ramūnas.

Uždraustos maudynės dešimtyse paplūdimių

Lenkijos žiniasklaida skelbia šalies sanitarinių tarnybų informaciją, kad pastarosiomis dienomis buvo uždraustos maudynės dešimtyse Baltijos jūros paplūdimių. Priežastis – itin gausus vandens žydėjimą sukeliančių melsvabakterių (kitaip dar žinomų kaip cianobakterijos) išplitimas.

Nors oras Baltijos jūros pakrantėje puikus, ir į Lenkijos pajūrio kurortus suvažiavo daug poilsiautojų, jiems kategoriškai nerekomenduojama maudytis žydinčiame vandenyje.

Medikai įspėja, kad maudymasis bakterijomis užterštame vandenyje gali sukelti labai nemalonių pasekmių: odos išbėrimų, akių paraudimų. Prarijus tokio vandens gali pykinti, pradėti skaudėti pilvą, kilti virškinimo sutrikimų, ištikti diarėja. Sunkesniais atvejais gali būti pažeisti žmogaus inkstai ir kepenys.

Iš viso uždrausta maudytis maždaug trijose dešimtyse paplūdimių – tarp kurių Sopoto, Gdansko ir Gdynės maudyklos. Nuolat atnaujinamą jų sąrašą galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas