„Svarbiausia išsirinkti tikrai patogią kuprinę, kurioje bus nešami visi daiktai. Tai ypač aktualu tiems, kurie didelę dalį kelio einą pėsčiomis ir turi visą mantą neštis su savimi. Be abejo, žygiuojant ilgą distanciją, labai svarbu turėti ir patikimą, kokybišką avalynę“, – teigia sporto prekių parduotuvės „Montis Magia“ projektų vadovė Vilma Tūbutytė.
Paklausta, kokį būtiniausią daiktų rinkinį, stovyklaujant gamtoje ar keliaujant gamtiniais takais, būtina turėti su savimi, V.Tūbutytė nurodo, jog užtenka turėti pagrindinius šiuos dalykus: kilimėlį, miegmaišį, rūbus nuo lietaus ir neperšlampamo audinio skiautę.
Esminė skirtis – sezoniškumas
„Būtina turėti tinkamą kilimėlį, kurio parametrus reikia pasirinkti, atsižvelgiant į oro sąlygas, kuriuo metų laiku keliaujate. Jeigu gamtoje iškylausite vasarą, rinkitės kuo lengvesnį, mažai vietos užimantį kilimėlį. Jeigu nakvoti teks atšiauresnio sezono metu, svarbiau yra kilimėlio šiltumas.
Kilimėlio šiltumas svarbus ir tais atvejais, kai planuodami kelionę iš anksto nežinote, kur nakvosite (lauke ar palapinėje)“, – pataria kelionių ekspertė.
V.Tūbutytės teigimu, kitą nepakeičiamą kelionių „draugą“ – miegmaišį – taip pat reikia rinktis pagal sezoniškumą. Svarbu, jog jame būtų komfortiška (priklausomai nuo aplinkybių) miegoti net užklupus nepalankioms oro sąlygoms.
Su savimi kuprinėje visuomet būtina turėti ir rūbą nuo lietaus – ploną striukę ar lietpaltį, apsaugantį nuo vėjo ir lietaus. Toks daiktas tikrai neužims daug vietos kuprinėje, o užklupus audrai – būsite pasiruošę.
„Kuprinėje rekomenduočiau turėti lietskraistę. Einant panaudosite, kaip rūbą nuo lietaus, o ruošiantis nakvynei galima ištempti, pritvirtinti prie medžių, atstos jums palapinę“, – pastebi kelionių ekspertė.
Kelioninė virtuvėlė, telpanti į delną
Ketinantiems ruoštis maistą gamtoje, svarbu pasvarstyti apie minimalios kelioninės virtuvėlės komplekto įsigijimą bei maisto ruošą iš anksto.
„Montis Magia“ atstovai sausio 23–25 dienomis vyksiančioje tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „ADVENTUR 2015“ ketina parodyti bei papasakoti, kaip teisingai įsirengti stovyklavietę ir minimaliomis gamtinėmis sąlygomis užsivirti vandens.
„Parodysime, jog visai nebūtina yra kurti laužo (kas daug kur dabar yra jau uždrausta), alternatyviai galima naudoti degiklius (kelionines virtuvėles), su jais vanduo užverda net greičiau nei elektriniame virdulyje“, – apie būsimą parodos ekspoziciją užsimena V.Tūbutytė.
Kelionines „virykles“ galima pasirinkti pagal kuro tipą: nuo dujinių iki skysto kuro bei skysto kuro kartu su dujiniu degiklių. Patariama rinktis kuo mažesnį, kompaktiškesnį degiklį, kuris susipakuoja į nepilną delno dydį.
„Kelioninę virtuvėlę sudaro degiklis, nedidelis greitai užverdantis puodas, su specialiu radiatoriumi ant dugno ir sulankstomas šaukštas. Lėkščių imti nebūtina, nes galima valgyti iš to paties puodo, o mėgstantiems komfortą rekomenduojame kompaktiškai susilankstančias lėkštes - dubenėlius“, – teigia keliautoja V.Tūbutytė.
Ruošiant maistą – daug alternatyvų
„Montis Magia“ atstovės teigimu, norint palengvinti maisto gaminimo procesą, galima rinktis specialų, subalansuota keliautojų maistą, kurį užpylus verdančiu vandeniu gaunamas maistingas produktas: „Tarkime, renkatės makaronus „Bolognese“. Užpylę vandeniu, valgote tikrus makaronus ir tikrą faršą.“
Tačiau žadantiems maistą nuo A iki Z gamtoje ruošti patiems, prieš kelionę būtina tinkamai susipakuoti maisto produktus. „Kiekvieną valgymą reikia pakuotis komplektais, kuriuos mes vadiname „bombomis“, – nuotaikingai pasakoja pašnekovė. – Tokioje pakuotėje, pavyzdžiui, bus makaronai, konservų troškinys, prieskoniai, cukrus, druska, arbata, žodžiu, viskas viename.“
V.Tūbutytės patarimu, norintiems sutaupyti daugiau vietos kuprinėje, iki kelionės patariama susidžiovinti daržoves ir vaisius. Džiovinta augalija išlaiko savo maistinį vertingumą bei užima nedaug vietos, sveria vos keliasdešimt gramų.