Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 17

Naktinis Gdansko gyvenimas: pramogos laivų statykloje, į kurią siūloma vykti traukiniu

Praeitose publikacijose apie Lenkiją apžvelgėme Gdansko apylinkes ir aptarėme kelis įdomius objektus, tokius kaip „Vilko guolis“, Olštyno miestas, buvusi Štuthofo koncentracijos stovykla ar Marienburgo pilis. Jei ko nors neaptarėme, tai, matyt, jau nebelemta. Užteks dairymosi aplink – atėjo metas pačiam Gdanskui ir kitoms Lenkijos pajūrio atrakcijoms.
Kelionės akimirkos Gdanske
Kelionės akimirkos Gdanske / Vaido Mikaičio nuotr.

Iš Gdansko grįžau vos prieš kelias dienas, tad mano įspūdžiai šiuo metu yra karštutėliai tarsi tiesiai iš krosnies. Šiaip aš labiau mėgstu aprašinėti keliones praėjus kuriam laikui, nes tada įspūdžiai būna gražiau nugulę ir subrendę kaip geras vynas.

Bet dabar brandinimui nėra laiko, nes Gdanskas yra pajūris, kuris aktualiausias vasarą, kuri, didžiam mano ir turbūt daugelio žmonių sielvartui, per sparčiai artėja prie savo pabaigos.

Vaido Mikaičio nuotr./Kelionės akimirkos Gdanske
Vaido Mikaičio nuotr./Kelionės akimirkos Gdanske

Kadangi paskutiniuose keliuose pasakojimuose daug važinėjome automobiliu, dabar, jums leidus, nuo jo pailsėsime, ir kaip patogumą bei laiką vertinantys žmonės, į Gdanską skrisime lėktuvu. Skrydis į šį Lenkijos uostamiestį iš Lietuvos sostinės netrunka nė valandos ir tai, palyginti su visos dienos važiavimu automobiliu, yra tiesiog nuostabu.

Taip pat nuostabu, kad šią vasarą, po 4 metų pertraukos, vėl buvo atnaujinti skrydžiai iš Vilniaus į Gdanską. Tai padarė kitos oro linijos, bet koks gi mums skirtumas, ar ne? Todėl žinodamas, kad šis maršrutas vėl bet kada gali būti uždarytas, suskubau juo pasinaudoti dar kartą.

Šią vasarą, po 4 metų pertraukos, vėl buvo atnaujinti skrydžiai iš Vilniaus į Gdanską.

Kaip tik berašydamas šį tekstą sužinojau, kad žiemos tvarkaraštyje skrydžio į Gdanską nebelieka. Argi nesakiau? Kita vertus, kaip bežiūrėsi, Gdansko regionas vis tiek yra labiau orientuotas į jūros pramogas, tad žiemą šis maršrutas nėra toks aktualus. Tai man primena Klaipėdos situaciją – kad ir kokia jauki bei miela širdžiai ji yra, didžiausi džiaugsmai ten patiriami tik vasarą.

Nors Gdanskas yra trigubai didesnis už Klaipėdą, situacija panašumo turi, todėl tai, kad žiemą nebus skrydžio, galima iškentėti. Apmaudu bus, jei atėjus kitai vasarai šis maršrutas nebus atnaujintas. Reikia tikėtis, kad taip neatsitiks, o kol tikimės, nuskristi į Gdanską dar galite suspėti šią vasarą, juolab kad ir orai tokie geri dabar.

Vaido Mikaičio nuotr./Kelionės akimirkos Gdanske
Vaido Mikaičio nuotr./Kelionės akimirkos Gdanske

Kas yra Gdanskas ir iš kur jis toks atsirado? Miesto istorija yra įdomi ir vėlgi kažkiek panaši į mūsų Klaipėdos. Gdanskas, kaip ir Klaipėda, daugelį metų buvo vokiškas miestas, o po Pirmojo pasaulinio karo, kurį vokiečiai pralaimėjo, turėjo laisvojo miesto statusą Lenkijos sudėtyje. Visgi tuo metu dauguma Gdansko gyventojų buvo vokiečiai, kurie nuolat kėlė neramumus ir prisijungimo prie Vokietijos klausimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas