Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Namuose ant ratų vasarą leidžiantys lietuviai: po kurias šalis keliauti geriausia?

Per 2018 ir 2019 metus mūsų keliaujanti kompanija įsigijo daugiau nei dešimtį dėvėtų namelių ant ratų ir su jais keliavo kiekvienoje iš trijų Baltijos valstybių. Norėdami pasidalinti savo patirtimi su 15min skaitytojais, trečiąjį pasakojimą apie mūsų gyvenimą keliaujant nameliuose ant ratų skirsime trijų Baltijos valstybių palyginimui.
Namuose ant ratų vasarą leidžiantys lietuviai
Gyvenimas nameliuose ant ratų

Lietuva – geriausia vieta ruoštis kelionei

Mūsų keliaujančiai kompanijai Lietuva iš kitų Baltijos valstybių išsiskyrė ne įspūdinga gamta ar ypatingu klimatu, o mažiausiomis prekių ir paslaugų kainomis – kas yra ypač naudinga ruošiantis kelionei. Mūsų šalyje pigiau nei Latvijoje ar Estijoje, galima įsigyti ir įsirengti namelį ant ratų, apsipirkti visko, ko prireiks gyvenimui kelyje: buitinės įrangos, lauko baldų, indų, grilių ir kt. Be to, pas mus (kiek teko domėtis) yra didžiausias namelių ant ratų ir jų dalių pasirinkimas, nes dalis kaimyninių šalių pardavėjų namelius ant ratų perka iš Lietuvos. Taigi vien dėl ekonominių priežasčių mūsų šalyje yra palanku ruoštis kelionei.

Taip pat mūsų šalyje galima visavertiškai išbandyti įsigytus namus ant ratų – ką atlikti būtinai rekomenduojame. Lietuvoje daugelis turime savo, giminaičių ar draugų sodybas, kurių kiemuose galima ne tik saugiai ir maloniai pradėti gyventi, bet ir atlikti namelių remontą bei įsirenginėti visa, kas būtina ilgoms kelionėms (saulės baterijas, vandens talpas, apšvietimą), išbandyti šaldytuvus, šildymo, elektros ir vandens tiekimo įrangas ir kt. Visa tai atlikinėti kelionės metu būtų rizikinga ir nepatogu.

Tačiau susimontavus ir išbandžius visą įrangą, mūsų kompanijai, besivaikančiai stiprų pajūrio vėją, Lietuvoje buvo nedaug pasirinkimo, kur keliauti. Mat nei dideliu pajūriu, nei vieša nemokama vandens poilsiautojams pritaikyta infrastruktūra mūsų šalis pasigirti kol kas negali.

Vienintelė nemokama kaitavimui tinkama vieta Lietuvoje, kurioje mūsų 11 namelių ant ratų kompanija pamėgo apsistoti, – Kintų poilsiavietė prie Kuršių marių. Čia radome ne tik erdvę, jaukią ir prižiūrimą stovyklavietę, bet ir draugiškus vietinius gyventojus. Netoli stovyklavietės taip pat radome vieną puikų priėjimą prie Kuršių marių su nuostabiu vaizdu į Neringos kopas, kur galima lengvai patekti perplaukus marias... Tačiau pajūrio vėjui nurimus, tenka vykti jo gaudyti į kitas Baltijos šalis.

Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas nameliuose ant ratų
Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas nameliuose ant ratų

Latvija – puikus pasirinkimas pradedantiems

Kaip jau minėjome pirmojoje savo pasakojimo dalyje, Latvija mums pasirodė pati tinkamiausia šalis pradedantiems keliautojams nameliais ant ratų. Mat būdami arti Lietuvos, šiltuoju metų laiku galime mėgautis beveik 500 km besitęsiančiu pajūriu, kurio nemaža dalis yra neapgyvendinta ir lengvai privažiuojama nameliais ant ratų.

Todėl važiuodami pajūriu nuo Šventosios link Jūrmalos pro Liepoją, Ventspilį ir Kolką, radome nemažai skirtingų ir savaip įspūdingų vietų apsistoti prie Baltijos jūros. Nuo negyvenamų laukinių paplūdimių, tinkamų žvejybai ir vandens sportams, gūdžių girių, pilnų grybų ir uogų, iki puikiai įrengtų turistams pritaikytų pliažų, tinkamų tinklinio ir kitų pramogų mėgėjams. Ir visa ši gausi įvairovė gamtos – visiškai šalia Lietuvos, prižiūrima mums broliškai artimų latvių. Tiesa, jie pasirodė ne itin verslūs ir šiek tiek uždaro būdo. Tačiau šią „spragą“ uoliai stengiasi užpildyti rusų tautybės Latvijos piliečiai.

Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas nameliuose ant ratų
Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas nameliuose ant ratų

Mums šioje šalyje patiko ir tai, kad gyvendami gamtoje galėjome mėgautis išankstinio papildymo SIM kortelėmis tiekiamu greitu beribiu LMT tinklo internetu už 3 eurus per savaitę – kas leido patogiai dirbti. Kuro, prekių ir paslaugų kainos šiek tiek didesnės nei Tėvynėje, tačiau tai didelės įtakos mūsų gyvenimui nepadarė, nes maistui pakako mūsų kelionės pradžioje nusistatytų 3 eurų dienai.

Keliai Latvijoje mums pasirodė nežymiai prastesni nei Lietuvoje, tačiau šioje šalyje džiugina tai, kad visoje šalyje (išskyrus Rygą) visiškai nesutikome "gulinčių policininkų" – kurie nėra malonūs nei vairuotojui, nei nameliui ant ratų.

Taigi Latvijoje, kuri visomis prasmėmis mums pasirodė itin artima Lietuvai, mes radome pakankamai daug ir patogiai pasiekiamos, gražios pusiau laukinės pajūrio gamtos ir jiems aptarnauti reikalingos infrastruktūros: geriamo vandens, dujų, kuro ir kt. Todėl šią šalį įvertinome kaip saugią, lengvai pasiekiamą ir patogią gyventi ir keliauti nameliuose ant ratų.

Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas nameliuose ant ratų
Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas nameliuose ant ratų

Estija – tarp Baltijos ir Skandinavijos

Kodėl po Latvijos rinkomės vykti į Estiją? Atsakysime, kad ne dėl baltųjų naktų ar estiškos karamelės, bet visų pirma dėl mūsų išsikeltos hipotezės - kuo šalyje mažesnis gyventojų tankis, tuo ji turėtų būti palankesnė kelionėms su nameliais ant ratų. Ir turime pasakyti, kad kol kas ji mums pasitvirtino.

Vos atvykę į Estiją išvydome beveik tuščius puikios kokybės kelius ir dailius (mūsų akims – pustuščius) Estijos miestus. Žmonių šioje šalyje, rodos, gerokai mažiau nei Latvijoje ar Lietuvoje, dėl ko vietos apsistoti pajūryje prie milžiniško Peipaus ežero, romantiško Saaremo ar Hiumos salos paplūdimio – atitinkamai daugiau. Taip pat mūsų niekas nevaržydavo, kai apsistodavome kurioje nors miesto stovėjimo aikštelėje. Taigi, mažas gyventojų tankis šalyje tikrai turi teigiamos įtakos kelionėms nameliais ant ratų.

Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas nameliuose ant ratų
Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas nameliuose ant ratų

Estai ne tik savo kultūra, bet ir prekių bei paslaugų kainomis stengiasi panašėti į skandinavus. Tarkime, pigiausias išankstinio papildymo kortelėmis tiekiamas mūsų rastas internetas šioje šalyje kainavo 5 Eur už 2 GB savaitei (palyginimui Latvijoje – 3 Eur už neribotą duomenų kiekį per savaitę). Dirbančiam žmogui tai, žinoma, nėra didelė suma, tačiau sudėjus visų kitų prekių bei paslaugų kainų skirtumus gausime išties brangesnį pragyvenimą nei Latvijoje ar Lietuvoje, tačiau gerokai pigesnį nei bet kurioje iš Skandinavijos valstybių.

Taip pat keliones šioje šalyje riboja gana ankstyvas rudens šaltis ir šiek tiek vėsesnis klimatas nei Latvijoje ar Lietuvoje, tačiau vėlgi – šiltesnis nei Skandinavijoje. Taigi, svajojantiems su nameliais ant ratų keliauti po Skandinavijos šalių platumas, Estija, mūsų nuomone, yra puiki šalis „apšilimui“.

Kitame straipsnyje – į ką atkreipti dėmesį renkantis dėvėtą namelį ant ratų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?