Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujame galingiausių pasaulio pasų reitinge lietuviškasis nukrito viena vieta

Palyginus su 2019 m. pirmuoju ketvirčiu, šiemet sausio-kovo mėnesiais tarptautinis mobilumas siekė vos 12 proc. Tai rodo, kad tarptautinės kelionės vis dar labai apribotos. Tai tik dar labiau paryškina prarają tarp teorinio pasų galingumo ir praktikos, kiek šalių iš tiesų žmonės gali aplankyti.
Kelionės
Kelionės / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Pasas Kelionės

„Henley Passport Index“ reguliariai skelbiamas galingiausių pasaulio pasų reitingas sudaromas pagal tai, į kiek valstybių konkrečios šalies piliečiai gali važiuoti be vizos arba ją gauti vos atvykus. Pirmą kartą jis pradėtas skelbti 2006 m.

Sudarant sąrašą pastaraisiais metais į apribojimus, kurie atsirado dėl COVID-19, nebuvo atsižvelgta – nes jie tik laikini ir nuolat kintantys.

Naujausiame sąraše pirmoje vietoje išliko Japonija, kurios piliečiai teoriškai laisvai gali vykti į 193 šalis. Antroje liko Singapūras (192), trečią dalijasi Pietų Korėja ir Vokietija (191).

Lietuvos pasas nuo balandžio mėnesio nusileido per vieną vietą – dabar jam skirta 11-oji (183 šalių), kurią dalijasi su Lenkija ir Slovakija. Nors ir nusileidome viena vieta, vis dar esame tarp 30-ties galingiausius pasus turinčių valstybių.

Kur rikiuojasi kaimyninių šalių pasai? Latvija – viena pozicija žemiau nei Lietuva (12 vieta, 182 šalys), Estija – taip pat (12 vieta, 182 šalys). Rusijai teko 51 vieta (119 šalių), Baltarusijai – tik 73-ia (77 šalys).

Lietuvos pasas nuo balandžio mėnesio nusileido per vieną vietą – dabar jam skirta 11-oji (183 šalių)

Visgi iš tiesų teorinės ir praktinės kelionės labai skiriasi. Nors Japonijos paso turėjai teoriškai gali be vizos nuvykti į 193 šalis, iš tiesų jų pasirinkimas dabar apribotas iki kiek mažiau nei 80-ies krypčių. Kitos šalys paskelbusios laikinus apribojimus.

„Henley & Partners“ savo ataskaitoje rašo, kad tarptautinio mobilumo atkūrimas iki priešpandeminio lygio vyksta lėtai. Nuo pandemijos pradžios Europos Sąjungoje buvo net 90 proc. mažiau keliautojų. JAV – 69 proc.

Kai kurios valstybės, kurios yra „Henley Passport Index“ sąrašo viršuje, vis dar laiko uždarytas savo sienas – pavyzdžiui, Japonija, Singapūras. Jų planus atsiverti pakeitė ir naujos koronaviruso mutacijos.

Visgi tam, kad turizmo verslas atsigautų, daug šalių pasaulyje nusprendusios nuo suvaržymų atleisti pilnai paskiepytus keliautojus. Tokius sprendimus sveikina Tarptautinė oro transporto asociacija (IATA), tačiau kartu ir ragina neriboti nepaskiepytų žmonių kelionių. Anot direktoriaus Willie Walsho, „laisvė keliauti yra būtina“.

Sunkiausia keliauti yra Afganistano (26 šalys), Irako (28) ir Sirijos (29) pasų turėtojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas