Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neatrasta Turkija: mažai žinomas Edirnės miestas – buvusi Osmanų imperijos sostinė

Senovinis Adrianopolio miestas šiandien žinomas kaip Edirnė. Šis mažiau girdėtas miestas yra europinėje Turkijos dalyje. Ilgą laiką jis buvo Osmanų imperijos sostinė.
Edirnė, Turkija
Edirnė, Turkija / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Turkija Kelionės

Turkija yra nepaprasta šalis, kurią turėtų aplankyti kiekvienas. Nors dauguma žmonių galvoja tik apie garsiausias Turkijos lankytinas vietas, ši šalis taip pat gali pasigirti daugybe kitų, nuo turistinių kelių nutolusių lankytinų objektų, rašoma „The Travel“.

Turtinga Edirnės miesto istorija

Edirnės arba Adrianopolio mieste gausu nuostabių Osmanų imperijos pastatų, įskaitant kvapą gniaužiančias turgavietes, mečetes, muziejus, senovinių rūmų griuvėsius, romėnų ir Bizantijos laikų griuvėsius ir netgi didžiausią pasaulyje keptuvę.

Šis miestas nuo 1369 m. iki 1453 m. buvo augančios Osmanų imperijos sostinė. Šiandien, lankantis mažame Edirnės mieste, galima pajusti, kaip kadaise tai buvo svarbiausia galingos kylančios imperijos vieta.

Minėtasis miestas – antroji Osmanų imperijos sostinė, pirmoji – Bursa (taip pat yra netoli Stambulo).

Edirnė nuo Stambulo nutolusi apie 235 km į vakarus. Miestas dar ir visai šalia Graikijos ir Bulgarijos sienos.

Edirnės apylinkėse vyko didžiausi regiono imperijų mūšiai ir apgultis (įskaitant Adrianopolio mūšį 378 m.). Istoriškai Edirnė pretenduoja tapti daugiausia mūšių patyrusia vieta pasaulyje.

Edirnė pretenduoja tapti daugiausia mūšių patyrusia vieta pasaulyje.

Buvusią Osmanų imperijos sostinę perstatė didysis Romos imperatorius Adrianas, garsėjęs daugybe statybų (įskaitant garsiąją Adriano sieną Didžiojoje Britanijoje).

Edirnėje galima susipažinti su architektūra, kuri atspindi didingus Osmanų imperijos architektūros amžius, tarp kurių ir milžiniškos mečetės, pastatytos XV–XVI a.

Kaip ir visose mečetėse Turkijoje, lankytojai gali apsilankyti nemokamai. Jose reikėtų kukliai apsirengti, nusiauti batus, o jei tai maldos metas, moterims derėtų eiti į mečetėje esančią specialią joms skirtą pastato dalį.

Be mečečių, čia taip pat yra naujai atstatyta Didžioji sinagoga, kuri yra didžiausi žydų maldos namai Balkanuose. Nuo 1983 m. ji buvo apleista, tačiau nuo to laiko restauruojama. Joje galima atlikti pamaldas, laukiami ir smalsūs lankytojai, tačiau yra patikros postas.

Kitos Osmanų imperijos lankytinos vietos: grakštūs senieji Osmanų imperijos akmeniniai tiltai bei įdomios turgavietės.

Edirnės apylinkėse taip pta galima paieškoti ir aplink esančių senų romėniškų griuvėsių ar apžiūrėti vaizdingus medinius namus šiuolaikiniame mieste.

Nuo 2022 m. balandžio mėn. Edirnėje vyksta intensyvūs restauravimo ir renovacijos darbai, todėl kai kurie populiarūs pastatai gali būti neprieinami visuomenei (arba prieinami iš dalies).

Be to, kai kuriuose muziejuose nėra informacijos anglų kalba, nes tik nedaugelis užsienio turistų kada nors sugalvoja atvykti apžiūrėti kadaise buvusią didingą Osmanų imperijos sostinę.

Didžiausia pasaulyje keptuvė

Neįprasčiausia Edirnės lankytina vieta – didžiausia pasaulyje keptuvė. Ji stovi pakelėje už miesto. Gineso rekordų knygoje ši keptuvė patvirtinta kaip didžiausia pasaulyje.

Keptuvė yra 6,72 m skersmens. 2018 m. gegužės 12 d. joje buvo iškepta 600 kg veršelių kepenėlių, kurios buvo keptos naudojant 2 520 litrų aliejaus. Vėliau maistas buvo užšaldytas advente dalyvavusiems žmonėms ir dviems vietos studentų bendrabučiams.

123RF.com nuotr. / Keptuvė
123RF.com nuotr. / Keptuvė

Prie pat šio keliuko, šalia kurio stovi didžiausia keptuvė, yra žavus kaimelis, kuriame gausu puikių kavinių ir vietų, kur galima atsipalaiduoti ir pasimėgauti aplinka. Čia taip pat yra istorinė geležinkelio stotis, kurioje eksponuojamas istorinis traukinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas