1. Prie alaus – neišsivystęs ančiukas
Jei Filipinuose jus pavaišins „Balut“ patiekalu, paragaukite. Iš pirmo žvilgsnio įprastą virtą anties kiaušinį primenantis valgis laikomas vietos delikatesu.
Po baltu lukštu slepiasi paukščio embrionas, baigtas perėti dar prieš vaisiui subręstant.
Norint teisingai mėgautis šiuo gardumynu teks laikytis tam tikrų taisyklių. Lupti reikia taip, jog apačioje liktų baltymas, o į viršų iškiltų besiformuojantys sparnai ir snapas.
Dažniausiai valgis patiekiamas su alumi – supratus, ką teks dėti į burną, norisi tik išgerti!
2. Iš lėkštės spoksančios akys
Ar išdrįstumėte paragauti patiekalo, spoksančio į jus iš lėkštės? Japonai dėl to visai nesuka galvos, tad kiekviename turguje ir parduotuvėje siūlo įsigyti tuno akių. Tokio delikateso paruošimas labai lengvas, tereikia išvirti bei pagardinti česnakais ir sojos padažu.
Skoniu šiek tiek primena kalmarus, o baltymą apsupusiuose žuvies taukuose gausu naudingų organizmui medžiagų. Po tokios maistingos vakarienės nebereikės gerti vitaminų. Na, bent jau kurį laiką.
3. Kirmėlėmis pagardintas sūris
Nors daugybė žmonių mėgstą pelėsinį sūrį, vos vienas kitas išdrįstų paragauti visiškai supuvusio. Sardinijos gyventojų skrandžiai – tvirti, tad iš avies pieno pagamintą produktą pagardina vabzdžių lervomis.
Toks mišinys paliekamas keletui mėnesių, kol kirmėlės sunaikina didžiąją dalį jame esančių riebalų. Vėliau sūris išvalomas, tačiau ar išdrįstumėte paragauti bent gabalėlį šio delikateso?
4. Garbės svečiui – liūdnos ožkos akys
Lankydamiesi prabangiausiuose Pietų Afrikos regiono restoranuose galite nustebti išvydę ir ne itin estetiškai atrodančius patiekalus. Vienas tokių – kepta ožkos galva. Galvijo kūno dalis patiekiama su visu turiniu: keptomis smegenimis, liežuviu ir net ausimis. Sakoma, kad ypatinga pagarba svečiui išreiškiama valgyje paliekant gyvūno akis. Nors skamba itin egzotiškai, tokiu gardumynu mėgaujasi ir netolimi mūsų kaimynai norvegai.
5. Patiekalu virtęs numylėtas augintinis
Besilaikantiems dietos verta keliauti į Peru ir paragauti tradicinio „Cuy bien“ patiekalo.
Itin populiarus valgis turi daug proteino ir mažai riebalų. Tiesa, tai padaryti išdrįs ne visi, kadangi po ispanišku pavadinimu slepiasi kepta jūrų kiaulytė.
Mūsų numylėtas naminis gyvūnėlis čia – tikras gardumynas, kurio skonis primena vištieną. Jei visgi pasiryšite išbandyti vietos skanėstą, garantuojame, jog apsilaižysite pirštus.
Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt