Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neįprastas dzūko laisvalaikis: į maudynes Dusioje skrenda lėktuvu

Kas myli dangų, randa būdų, kaip pasimėgauti aviacijos teikiamais malonumais. Vienas tokių – netoli Alytaus gyvenantis Audrius Dumalakas.
Audrius Dumalakas
Audrius Dumalakas / Alytausgidas.lt nuotr.

Vyras sako, kad aviacija susidomėjo dar vaikystėje. Tąkart tikėjo, kad iš medžio sukaltas lėktuvas pakils, su šypsena veide pasakoja Audrius, piloto licenciją gavęs pernai.

„Aviacija Alytuje merdi“, – apgailestauja pilotas.

Savo lengvąjį lėktuvėlį vyras laiko Stepono Dariaus ir Stasio Girėno aerodromo angare Aleksote.

Pilotas teigia mielai naudotųsi Alytaus aerodromo paslauga, tačiau angarai uždaryti, tad kiekvieną kartą tenka vykti į Kauną ir kilti iš ten.

Aviacijos mėgėjo teigimu, Alytaus rajone nėra daug vietų, kur būtų galima nusileisti turintiems nedidelius lėktuvėliu. Infrastruktūrą aviatoriams bandoma vystyti Krokialaukyje. Tiesa, pasak aviatoriaus, ten nėra pakankamai patrauklių lankymo vietų, tad vyras mieliau renkasi privatų nusileidimo-pakilimo taką turinčias Dusios ežero prieigas. Prie Dzūkų jūros šiemet atskrenda ne pirmą kartą.

Alytausgidas.lt nuotr./Audrius Dumalakas
Alytausgidas.lt nuotr./Audrius Dumalakas

„Nuo Alytaus – vos 20 minučių skrydžio ir galima mėgautis nuostabia gamta. Alytaus rajone yra ir daugiau žmonių, turinčių tokio tipo lėktuvėlius, bet vietų, kur galima nusileisti, norėtųsi daugiau. Labai gaila, kad Alytuje tokia situacija su aerodromu. Kiekvienas savaip bandome spręsti technikos laikymo klausimus“, – pasakojo aviatorius A.Dumalakas.

Dzūkijos sostinė turi gilias aviacijos tradicijas, aerodromas veikia nuo 1939 metų, 1944-ųjų vasarą vietos čia bazavosi legendinė lakūnų eskadrilė „Normandija–Nemunas“, o Alytaus aeroklubas, įsikūręs 1959 m., dabar veiklą mėgina vykdyti su savo, privačiai įsigyta aviatechnika.

Alytaus miesto šventės metu čia lankėsi naujoji „Bellanca“ ir akrobatine grupė ANBO, bet Alytaus aerodrome pilnavertės veiklos aviatoriai vykdyti dabar negali. Skirtingai, nei kitos Lietuvos savivaldybės, vietos valdžia angarų aeroklubui negrąžina, o pati pagal paskirti nenaudoja, o ir naudoti negalėtų, mat šiai veiklai reikalingos techninės licencijos, leidimai, sertifikatai, specialistai.

VIDEO: Neįprastas laisvalaikis: į maudynes Dusioje skrenda lėktuvu

Trikdžius, kurie A.Dumalakui ir kitiems alytiškiams lėktuvus laikyti, jais kilti savo miesto aerodrome, mėgina spręsti Švietimo mokslo ir sporto ministerija. Jos viceministras, sportą kuruojantis Linas Obcarskas bei kiti ministerijos atstovai buvo atvykę į Dzūkijos sostinę, susitiko su Alytaus aeroklubo, taip pat miesto savivaldybės atstovais ir aiškinosi susidariusią situaciją bei galimybes savivaldybei patikėtą aviacinė turtą naudoti pagal paskirtį.

Vietos politikai netgi buvo užsimoję aerodromą užleisti statyboms, kelias kadencijas planuotai ekonominei zonai, pramonės parkui, tačiau tai netapo realybe, nes sutartis, vietos aviatoriams leidžianti naudotis aerodromu iki pat 2078 metų, po daugelio teismų liko galioti.

Kaip ir aerodromo tinkamumas naudoti, kurį Transporto kompetencijų agentūra Alytaus aeroklubo prašymu pratęsė iki 2026 metų vasaros. Alytaus aerodromas šiuo metu yra tinkamas skrydžiams dienos metu orlaiviams, kurių maksimali leistina masė yra iki 5 tūkst. 700 kilogramų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas